Resíduo da indústria de biscoito: uma alternativa para alimentação de codornas
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2014 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL) |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufal.br/handle/riufal/6451 |
Resumo: | The objective of the study was to evaluate the inclusion of different levels of residue type cream cracker biscuit in the diet of quails on performance and economic viability. 420 European quail, distributed in a completely randomized design with five treatments and six replications, created during the period of one to 42 days of age were used. The treatments consisted of five diets with increasing levels of inclusion of bran residue cream cracker biscuit type, with the basal with 0% inclusion and four test diets with 5, 10, 15 and 20%. The variables evaluated were: feed intake (FI), weight gain (WG), feed conversion (FC), carcass yield, prime cuts, edible organs and abdominal fat. Was not observed (P> 0.01) significant effect of different levels of inclusion of bran residue cracker cream cracker on the productive performance of European quails within one to 42 days of age. Carcass yield, cuts and edible offal of quails and abdominal fat were not influenced (P> 0.01) by inclusion levels biscuit residue. According to the results obtained residue biscuit cream crackers can be added to the 20% level in the diet of the quail European period of one to 42 days of age. |
id |
UFAL_977b966b1f4546568401478543df2a78 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repositorio.ufal.br:riufal/6451 |
network_acronym_str |
UFAL |
network_name_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL) |
repository_id_str |
|
spelling |
Resíduo da indústria de biscoito: uma alternativa para alimentação de codornasResidue of the biscuit industry : an alternative to feed quailsCodorna – AlimentaçãoAves – Alimento alternativoResíduo de biscoitoQuail – FoodBirds - Alternative Foodbiscuit residueCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA::NUTRICAO E ALIMENTACAO ANIMALThe objective of the study was to evaluate the inclusion of different levels of residue type cream cracker biscuit in the diet of quails on performance and economic viability. 420 European quail, distributed in a completely randomized design with five treatments and six replications, created during the period of one to 42 days of age were used. The treatments consisted of five diets with increasing levels of inclusion of bran residue cream cracker biscuit type, with the basal with 0% inclusion and four test diets with 5, 10, 15 and 20%. The variables evaluated were: feed intake (FI), weight gain (WG), feed conversion (FC), carcass yield, prime cuts, edible organs and abdominal fat. Was not observed (P> 0.01) significant effect of different levels of inclusion of bran residue cracker cream cracker on the productive performance of European quails within one to 42 days of age. Carcass yield, cuts and edible offal of quails and abdominal fat were not influenced (P> 0.01) by inclusion levels biscuit residue. According to the results obtained residue biscuit cream crackers can be added to the 20% level in the diet of the quail European period of one to 42 days of age.CAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorFAPEAL - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de AlagoasO objetivo deste trabalho foi avaliar a inclusão de diferentes níveis do resíduo de biscoito tipo cream cracker na dieta de codornas de corte sobre o desempenho produtivo e a viabilidade econômica. Foram utilizadas 420 codornas de linhagem européia, distribuídas em um delineamento inteiramente casualizado com cinco tratamentos e seis repetições, criadas durante o período de 01 a 41 dias. Os tratamentos consistiram em cinco dietas com níveis de inclusão crescente de farelo do resíduo de biscoito tipo cream cracker, sendo uma basal com 0% de inclusão e quatro dietas teste com 5, 10, 15 e 20%. As variáveis avaliadas foram: consumo de ração (CR), ganho de peso (CR), conversão alimentar (CA), rendimento de carcaça, cortes nobres, vísceras comestíveis e gordura abdominal. Não foi observado (P>0,01) efeito significativo dos diferentes níveis de inclusão do farelo do resíduo de biscoito cream cracker sobre o desempenho produtivo de codornas européias no período de um a 42 dias de idade. O rendimento de carcaça, cortes, vísceras comestíveis e gordura abdominal das aves não foram influenciados (P>0,01) pelos níveis inclusão do resíduo de biscoito. De acordo com os resultados obtidos o resíduo de biscoito cream cracker pode ser incluído até o nível de 20% em dietas para codornas européias no período de um a 42 dias de idade.Universidade Federal de AlagoasBrasilPrograma de Pós-Graduação em ZootecniaUFALLana, Geraldo Roberto Quintãohttp://lattes.cnpq.br/3302148536909773Cunha, Fábio Sales de Albuquerquehttp://lattes.cnpq.br/6766328108296592Lana, Sandra Roseli Valériohttp://lattes.cnpq.br/8494478067130908Nascimento, Rosália de Barroshttp://lattes.cnpq.br/5992206457663875Santos, Jussiede Silva2020-01-28T18:09:26Z2019-11-142020-01-28T18:09:26Z2014-08-14info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfSANTOS, Jussiede Silva. Resíduo da indústria de biscoito: uma alternativa para alimentação de codornas. 2019. 35 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) – Centro de Ciências Agrárias, Programa de Pós Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Alagoas, Rio Largo, 2014.http://www.repositorio.ufal.br/handle/riufal/6451porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL)instname:Universidade Federal de Alagoas (UFAL)instacron:UFAL2020-01-28T18:09:26Zoai:www.repositorio.ufal.br:riufal/6451Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufal.br/oai/requestri@sibi.ufal.bropendoar:2020-01-28T18:09:26Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL) - Universidade Federal de Alagoas (UFAL)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Resíduo da indústria de biscoito: uma alternativa para alimentação de codornas Residue of the biscuit industry : an alternative to feed quails |
title |
Resíduo da indústria de biscoito: uma alternativa para alimentação de codornas |
spellingShingle |
Resíduo da indústria de biscoito: uma alternativa para alimentação de codornas Santos, Jussiede Silva Codorna – Alimentação Aves – Alimento alternativo Resíduo de biscoito Quail – Food Birds - Alternative Food biscuit residue CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA::NUTRICAO E ALIMENTACAO ANIMAL |
title_short |
Resíduo da indústria de biscoito: uma alternativa para alimentação de codornas |
title_full |
Resíduo da indústria de biscoito: uma alternativa para alimentação de codornas |
title_fullStr |
Resíduo da indústria de biscoito: uma alternativa para alimentação de codornas |
title_full_unstemmed |
Resíduo da indústria de biscoito: uma alternativa para alimentação de codornas |
title_sort |
Resíduo da indústria de biscoito: uma alternativa para alimentação de codornas |
author |
Santos, Jussiede Silva |
author_facet |
Santos, Jussiede Silva |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Lana, Geraldo Roberto Quintão http://lattes.cnpq.br/3302148536909773 Cunha, Fábio Sales de Albuquerque http://lattes.cnpq.br/6766328108296592 Lana, Sandra Roseli Valério http://lattes.cnpq.br/8494478067130908 Nascimento, Rosália de Barros http://lattes.cnpq.br/5992206457663875 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Santos, Jussiede Silva |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Codorna – Alimentação Aves – Alimento alternativo Resíduo de biscoito Quail – Food Birds - Alternative Food biscuit residue CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA::NUTRICAO E ALIMENTACAO ANIMAL |
topic |
Codorna – Alimentação Aves – Alimento alternativo Resíduo de biscoito Quail – Food Birds - Alternative Food biscuit residue CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA::NUTRICAO E ALIMENTACAO ANIMAL |
description |
The objective of the study was to evaluate the inclusion of different levels of residue type cream cracker biscuit in the diet of quails on performance and economic viability. 420 European quail, distributed in a completely randomized design with five treatments and six replications, created during the period of one to 42 days of age were used. The treatments consisted of five diets with increasing levels of inclusion of bran residue cream cracker biscuit type, with the basal with 0% inclusion and four test diets with 5, 10, 15 and 20%. The variables evaluated were: feed intake (FI), weight gain (WG), feed conversion (FC), carcass yield, prime cuts, edible organs and abdominal fat. Was not observed (P> 0.01) significant effect of different levels of inclusion of bran residue cracker cream cracker on the productive performance of European quails within one to 42 days of age. Carcass yield, cuts and edible offal of quails and abdominal fat were not influenced (P> 0.01) by inclusion levels biscuit residue. According to the results obtained residue biscuit cream crackers can be added to the 20% level in the diet of the quail European period of one to 42 days of age. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-08-14 2019-11-14 2020-01-28T18:09:26Z 2020-01-28T18:09:26Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
SANTOS, Jussiede Silva. Resíduo da indústria de biscoito: uma alternativa para alimentação de codornas. 2019. 35 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) – Centro de Ciências Agrárias, Programa de Pós Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Alagoas, Rio Largo, 2014. http://www.repositorio.ufal.br/handle/riufal/6451 |
identifier_str_mv |
SANTOS, Jussiede Silva. Resíduo da indústria de biscoito: uma alternativa para alimentação de codornas. 2019. 35 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) – Centro de Ciências Agrárias, Programa de Pós Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Alagoas, Rio Largo, 2014. |
url |
http://www.repositorio.ufal.br/handle/riufal/6451 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Alagoas Brasil Programa de Pós-Graduação em Zootecnia UFAL |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Alagoas Brasil Programa de Pós-Graduação em Zootecnia UFAL |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL) instname:Universidade Federal de Alagoas (UFAL) instacron:UFAL |
instname_str |
Universidade Federal de Alagoas (UFAL) |
instacron_str |
UFAL |
institution |
UFAL |
reponame_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL) |
collection |
Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da Universidade Federal de Alagoas (UFAL) - Universidade Federal de Alagoas (UFAL) |
repository.mail.fl_str_mv |
ri@sibi.ufal.br |
_version_ |
1748233742568128512 |