Produtos alimentícios desenvolvidos a partir dos produtos da Meliponicultura: uma revisão integrativa

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ferreira, Débora Bruno
Data de Publicação: 2022
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFAM
Texto Completo: http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6169
Resumo: Introduction: Meliponiculture is an economic activity that aims to breeding stingless bees (SB) for the commercialization of their products. Among SB's main products are products rich in bioactive compounds, which most of the time are produced in them in natura form. Thus, due to the growth of Meliponiculture in recent years, its products arouse the interest of research and the food industry. Therefore, it is important to carry out a survey of which food products have already been developed from SB products, in order to develop new food productis with functional potential. Methodology: This is an integrative review of food products developed from SB products, based on a survey of works published in the last 10 years (2013 to 2021). Results and Discussion: Through the searches carried out in the databases, only thirteen works were found on the development of food products from the SB products. In this sense, all studies have food products with only honey or pollen, or both SB components in formulations. Conclusion: The studies analyzed showed, in general, that SB food products have functional potential, presenting antioxidant and antimicrobial activity, among other health benefits, offering innovation to the food industry, in addition to contributing to the strengthening of Meliponiculture.
id UFAM-1_3671761dd84dd45ccf0ac83e931152ee
oai_identifier_str oai:localhost:prefix/6169
network_acronym_str UFAM-1
network_name_str Repositório Institucional da UFAM
repository_id_str
spelling Produtos alimentícios desenvolvidos a partir dos produtos da Meliponicultura: uma revisão integrativaMelHoneyAbelhas sem ferrãoProdutos das abelhas sem ferrãoMeliponíneosStingless beesMeliponinesStingless bees productsCIENCIAS AGRARIASAbelhas - ProdutosAbelhas sem ferrão - ProdutosIntroduction: Meliponiculture is an economic activity that aims to breeding stingless bees (SB) for the commercialization of their products. Among SB's main products are products rich in bioactive compounds, which most of the time are produced in them in natura form. Thus, due to the growth of Meliponiculture in recent years, its products arouse the interest of research and the food industry. Therefore, it is important to carry out a survey of which food products have already been developed from SB products, in order to develop new food productis with functional potential. Methodology: This is an integrative review of food products developed from SB products, based on a survey of works published in the last 10 years (2013 to 2021). Results and Discussion: Through the searches carried out in the databases, only thirteen works were found on the development of food products from the SB products. In this sense, all studies have food products with only honey or pollen, or both SB components in formulations. Conclusion: The studies analyzed showed, in general, that SB food products have functional potential, presenting antioxidant and antimicrobial activity, among other health benefits, offering innovation to the food industry, in addition to contributing to the strengthening of Meliponiculture.Introdução: A Meliponicultura é uma atividade econômica que visa à criação de abelhas sem ferrão (ASF) para a comercialização de seus produtos. Dentre os principais produtos das ASF estão o mel e o pólen, produtos ricos em compostos bioativos e que na maioria das vezes são consumidos em sua forma in natura. Desta forma, devido ao crescimento da Meliponicultura nos últimos anos, seus produtos têm despertado o interesse de pesquisadores e da indústria alimentícia. Portanto, torna-se importante realizar o levantamento de quais produtos alimentícios já foram desenvolvidos a partir dos produtos das ASF, a fim de subsidiar a elaboração de novos produtos alimentícios com potencial funcional. Metodologia: Trata-se de uma revisão integrativa sobre os produtos alimentícios desenvolvidos a partir dos produtos das ASF, baseada no levantamento de trabalhos publicados nos últimos 10 anos (2013 a 2021). Resultados e Discussão: Através das buscas realizadas nas bases de dados, foram encontrados apenas treze trabalhos sobre o desenvolvimento de produtos alimentícios a partir dos produtos das ASF. Neste sentido, todos os estudos avaliados apresentaram produtos alimentícios contendo mel ou pólen, ou os dois componentes de ASF em suas formulações. Conclusão: Os estudos analisados demonstraram, de maneira geral, que os produtos alimentícios das ASF apresentam potencial funcional, apresentando atividades antioxidante e antimicrobiana, dentre outros benefícios a saúde, oferecendo inovação para a indústria de alimentos, além de contribuir para o fortalecimento da Meliponicultura.2SimBrasilISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari)Coari (AM)Nutrição - Bacharelado - CoariRebelo, Kemilla Sarmentohttp://lattes.cnpq.br/7837867523183369Santana, André Bento Chaveshttp://lattes.cnpq.br/9709487805726743Yamaguchi, Klenicy Kazumy de Limahttp://lattes.cnpq.br/9935066425464773Vieira, Regina Coeli da Silvahttp://lattes.cnpq.br/5340174687450301Vasconcelos, Karina de Melohttp://lattes.cnpq.br/7720301867828568https://orcid.org/0000-0002-5824-2577https://orcid.org/0000-0002-5824-2577https://orcid.org/0000-0003-4237-3924https://orcid.org/0000-0001-7998-410Xhttps://orcid.org/0000-0001-7998-410Xhttps://orcid.org/0000-0002-5804-5960Ferreira, Débora Bruno2022-05-05T02:28:52Z2023-05-012022-05-05T02:28:52Z2022-03-04info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesishttp://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6169porAn error occurred getting the license - uri.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFAMinstname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM)instacron:UFAM2023-08-24T16:02:49Zoai:localhost:prefix/6169Repositório InstitucionalPUBhttp://riu.ufam.edu.br/oai/requestopendoar:2023-08-24T16:02:49Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM)false
dc.title.none.fl_str_mv Produtos alimentícios desenvolvidos a partir dos produtos da Meliponicultura: uma revisão integrativa
title Produtos alimentícios desenvolvidos a partir dos produtos da Meliponicultura: uma revisão integrativa
spellingShingle Produtos alimentícios desenvolvidos a partir dos produtos da Meliponicultura: uma revisão integrativa
Ferreira, Débora Bruno
Mel
Honey
Abelhas sem ferrão
Produtos das abelhas sem ferrão
Meliponíneos
Stingless bees
Meliponines
Stingless bees products
CIENCIAS AGRARIAS
Abelhas - Produtos
Abelhas sem ferrão - Produtos
title_short Produtos alimentícios desenvolvidos a partir dos produtos da Meliponicultura: uma revisão integrativa
title_full Produtos alimentícios desenvolvidos a partir dos produtos da Meliponicultura: uma revisão integrativa
title_fullStr Produtos alimentícios desenvolvidos a partir dos produtos da Meliponicultura: uma revisão integrativa
title_full_unstemmed Produtos alimentícios desenvolvidos a partir dos produtos da Meliponicultura: uma revisão integrativa
title_sort Produtos alimentícios desenvolvidos a partir dos produtos da Meliponicultura: uma revisão integrativa
author Ferreira, Débora Bruno
author_facet Ferreira, Débora Bruno
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Rebelo, Kemilla Sarmento
http://lattes.cnpq.br/7837867523183369
Santana, André Bento Chaves
http://lattes.cnpq.br/9709487805726743
Yamaguchi, Klenicy Kazumy de Lima
http://lattes.cnpq.br/9935066425464773
Vieira, Regina Coeli da Silva
http://lattes.cnpq.br/5340174687450301
Vasconcelos, Karina de Melo
http://lattes.cnpq.br/7720301867828568
https://orcid.org/0000-0002-5824-2577
https://orcid.org/0000-0002-5824-2577
https://orcid.org/0000-0003-4237-3924
https://orcid.org/0000-0001-7998-410X
https://orcid.org/0000-0001-7998-410X
https://orcid.org/0000-0002-5804-5960
dc.contributor.author.fl_str_mv Ferreira, Débora Bruno
dc.subject.por.fl_str_mv Mel
Honey
Abelhas sem ferrão
Produtos das abelhas sem ferrão
Meliponíneos
Stingless bees
Meliponines
Stingless bees products
CIENCIAS AGRARIAS
Abelhas - Produtos
Abelhas sem ferrão - Produtos
topic Mel
Honey
Abelhas sem ferrão
Produtos das abelhas sem ferrão
Meliponíneos
Stingless bees
Meliponines
Stingless bees products
CIENCIAS AGRARIAS
Abelhas - Produtos
Abelhas sem ferrão - Produtos
description Introduction: Meliponiculture is an economic activity that aims to breeding stingless bees (SB) for the commercialization of their products. Among SB's main products are products rich in bioactive compounds, which most of the time are produced in them in natura form. Thus, due to the growth of Meliponiculture in recent years, its products arouse the interest of research and the food industry. Therefore, it is important to carry out a survey of which food products have already been developed from SB products, in order to develop new food productis with functional potential. Methodology: This is an integrative review of food products developed from SB products, based on a survey of works published in the last 10 years (2013 to 2021). Results and Discussion: Through the searches carried out in the databases, only thirteen works were found on the development of food products from the SB products. In this sense, all studies have food products with only honey or pollen, or both SB components in formulations. Conclusion: The studies analyzed showed, in general, that SB food products have functional potential, presenting antioxidant and antimicrobial activity, among other health benefits, offering innovation to the food industry, in addition to contributing to the strengthening of Meliponiculture.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-05-05T02:28:52Z
2022-05-05T02:28:52Z
2022-03-04
2023-05-01
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6169
url http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6169
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv An error occurred getting the license - uri.
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv An error occurred getting the license - uri.
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Brasil
ISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari)
Coari (AM)
Nutrição - Bacharelado - Coari
publisher.none.fl_str_mv Brasil
ISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari)
Coari (AM)
Nutrição - Bacharelado - Coari
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UFAM
instname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM)
instacron:UFAM
instname_str Universidade Federal do Amazonas (UFAM)
instacron_str UFAM
institution UFAM
reponame_str Repositório Institucional da UFAM
collection Repositório Institucional da UFAM
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1813274314753966080