Produtos alimentícios desenvolvidos a partir dos produtos da Meliponicultura: uma revisão integrativa
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2022 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFAM |
Texto Completo: | http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6169 |
Resumo: | Introduction: Meliponiculture is an economic activity that aims to breeding stingless bees (SB) for the commercialization of their products. Among SB's main products are products rich in bioactive compounds, which most of the time are produced in them in natura form. Thus, due to the growth of Meliponiculture in recent years, its products arouse the interest of research and the food industry. Therefore, it is important to carry out a survey of which food products have already been developed from SB products, in order to develop new food productis with functional potential. Methodology: This is an integrative review of food products developed from SB products, based on a survey of works published in the last 10 years (2013 to 2021). Results and Discussion: Through the searches carried out in the databases, only thirteen works were found on the development of food products from the SB products. In this sense, all studies have food products with only honey or pollen, or both SB components in formulations. Conclusion: The studies analyzed showed, in general, that SB food products have functional potential, presenting antioxidant and antimicrobial activity, among other health benefits, offering innovation to the food industry, in addition to contributing to the strengthening of Meliponiculture. |
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Produtos alimentícios desenvolvidos a partir dos produtos da Meliponicultura: uma revisão integrativaMelHoneyAbelhas sem ferrãoProdutos das abelhas sem ferrãoMeliponíneosStingless beesMeliponinesStingless bees productsCIENCIAS AGRARIASAbelhas - ProdutosAbelhas sem ferrão - ProdutosIntroduction: Meliponiculture is an economic activity that aims to breeding stingless bees (SB) for the commercialization of their products. Among SB's main products are products rich in bioactive compounds, which most of the time are produced in them in natura form. Thus, due to the growth of Meliponiculture in recent years, its products arouse the interest of research and the food industry. Therefore, it is important to carry out a survey of which food products have already been developed from SB products, in order to develop new food productis with functional potential. Methodology: This is an integrative review of food products developed from SB products, based on a survey of works published in the last 10 years (2013 to 2021). Results and Discussion: Through the searches carried out in the databases, only thirteen works were found on the development of food products from the SB products. In this sense, all studies have food products with only honey or pollen, or both SB components in formulations. Conclusion: The studies analyzed showed, in general, that SB food products have functional potential, presenting antioxidant and antimicrobial activity, among other health benefits, offering innovation to the food industry, in addition to contributing to the strengthening of Meliponiculture.Introdução: A Meliponicultura é uma atividade econômica que visa à criação de abelhas sem ferrão (ASF) para a comercialização de seus produtos. Dentre os principais produtos das ASF estão o mel e o pólen, produtos ricos em compostos bioativos e que na maioria das vezes são consumidos em sua forma in natura. Desta forma, devido ao crescimento da Meliponicultura nos últimos anos, seus produtos têm despertado o interesse de pesquisadores e da indústria alimentícia. Portanto, torna-se importante realizar o levantamento de quais produtos alimentícios já foram desenvolvidos a partir dos produtos das ASF, a fim de subsidiar a elaboração de novos produtos alimentícios com potencial funcional. Metodologia: Trata-se de uma revisão integrativa sobre os produtos alimentícios desenvolvidos a partir dos produtos das ASF, baseada no levantamento de trabalhos publicados nos últimos 10 anos (2013 a 2021). Resultados e Discussão: Através das buscas realizadas nas bases de dados, foram encontrados apenas treze trabalhos sobre o desenvolvimento de produtos alimentícios a partir dos produtos das ASF. Neste sentido, todos os estudos avaliados apresentaram produtos alimentícios contendo mel ou pólen, ou os dois componentes de ASF em suas formulações. Conclusão: Os estudos analisados demonstraram, de maneira geral, que os produtos alimentícios das ASF apresentam potencial funcional, apresentando atividades antioxidante e antimicrobiana, dentre outros benefícios a saúde, oferecendo inovação para a indústria de alimentos, além de contribuir para o fortalecimento da Meliponicultura.2SimBrasilISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari)Coari (AM)Nutrição - Bacharelado - CoariRebelo, Kemilla Sarmentohttp://lattes.cnpq.br/7837867523183369Santana, André Bento Chaveshttp://lattes.cnpq.br/9709487805726743Yamaguchi, Klenicy Kazumy de Limahttp://lattes.cnpq.br/9935066425464773Vieira, Regina Coeli da Silvahttp://lattes.cnpq.br/5340174687450301Vasconcelos, Karina de Melohttp://lattes.cnpq.br/7720301867828568https://orcid.org/0000-0002-5824-2577https://orcid.org/0000-0002-5824-2577https://orcid.org/0000-0003-4237-3924https://orcid.org/0000-0001-7998-410Xhttps://orcid.org/0000-0001-7998-410Xhttps://orcid.org/0000-0002-5804-5960Ferreira, Débora Bruno2022-05-05T02:28:52Z2023-05-012022-05-05T02:28:52Z2022-03-04info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesishttp://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6169porAn error occurred getting the license - uri.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFAMinstname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM)instacron:UFAM2023-08-24T16:02:49Zoai:localhost:prefix/6169Repositório InstitucionalPUBhttp://riu.ufam.edu.br/oai/requestopendoar:2023-08-24T16:02:49Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM)false |
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