Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill)
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2021 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFAM |
Texto Completo: | http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6083 |
Resumo: | The objective of this work, present literature review, is to collect information on the application of organic fertilization in parsley cultivation. The Parsley (Petroselinum Crispum Mill), is a hardwood greenhouse widely used by the Brazilian population as condiment and widely cultivated by family farming, which mostly use only organic fertilization for the cultivation of this plant. The use of organic fertilizers of animal origin becomes useful and economic practice for small and medium producers, since it causes improvement in fertility and soil conservation. Through this review, it was possible to verify that organic fertilization generates benefits both for the culture of parsley, and soil, improving its physical structure, contributing to its chemical construction and nutrient cycling. |
id |
UFAM-1_4c07204ea1d07738e7decf8f247ccc10 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:prefix/6083 |
network_acronym_str |
UFAM-1 |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFAM |
repository_id_str |
|
spelling |
Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill)HortaliçasAgricultura familiarAdubos orgânicosCiclagem de nutrientesVegetablesFamily farmingOrganic fertilizersNutrient cyclingCIENCIAS AGRARIASAdubação orgânicaSalsa - CultivoThe objective of this work, present literature review, is to collect information on the application of organic fertilization in parsley cultivation. The Parsley (Petroselinum Crispum Mill), is a hardwood greenhouse widely used by the Brazilian population as condiment and widely cultivated by family farming, which mostly use only organic fertilization for the cultivation of this plant. The use of organic fertilizers of animal origin becomes useful and economic practice for small and medium producers, since it causes improvement in fertility and soil conservation. Through this review, it was possible to verify that organic fertilization generates benefits both for the culture of parsley, and soil, improving its physical structure, contributing to its chemical construction and nutrient cycling.O objetivo deste trabalho, presente revisão de literatura, é coletar informações sobre a aplicação de adubação orgânica no cultivo da salsa. A salsa (Petroselinum crispum Mill), é uma hortaliça folhosa muito utilizada pela população brasileira como condimento e amplamente cultivada pela agricultura familiar, que em sua maior parte utilizam apenas a adubação orgânica para o cultivo dessa planta. A utilização de adubos orgânicos de origem animal torna-se prática útil e econômica para pequenos e médios produtores, pois ocasiona a melhoria na fertilidade e na conservação do solo. Por meio desta revisão, foi possível constatar que a adubação orgânica gera benefícios tanto para a cultura da salsa, quanto ao solo, melhorando sua estrutura física, contribuindo para a sua construção química e ciclagem de nutrientes.3SimBrasilICET - Instituto de Ciências Exatas e Tecnologia (Itacoatiara)Itacoatiara (AM)Agronomia - Bacharelado - ItacoatiaraCardoso, Arthur Antunes de Souzahttp://lattes.cnpq.br/2687437688573682Cabral, Lorena de PaulaMonteiro, Giancarlo Francisco PontesFreire, Janaína da Silva2022-01-20T22:00:55Z2022-01-202022-01-20T22:00:55Z2021-11-29info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesishttp://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6083porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFAMinstname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM)instacron:UFAM2022-01-20T22:01:37Zoai:localhost:prefix/6083Repositório InstitucionalPUBhttp://riu.ufam.edu.br/oai/requestopendoar:2022-01-20T22:01:37Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill) |
title |
Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill) |
spellingShingle |
Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill) Freire, Janaína da Silva Hortaliças Agricultura familiar Adubos orgânicos Ciclagem de nutrientes Vegetables Family farming Organic fertilizers Nutrient cycling CIENCIAS AGRARIAS Adubação orgânica Salsa - Cultivo |
title_short |
Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill) |
title_full |
Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill) |
title_fullStr |
Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill) |
title_full_unstemmed |
Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill) |
title_sort |
Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill) |
author |
Freire, Janaína da Silva |
author_facet |
Freire, Janaína da Silva |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Cardoso, Arthur Antunes de Souza http://lattes.cnpq.br/2687437688573682 Cabral, Lorena de Paula Monteiro, Giancarlo Francisco Pontes |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Freire, Janaína da Silva |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Hortaliças Agricultura familiar Adubos orgânicos Ciclagem de nutrientes Vegetables Family farming Organic fertilizers Nutrient cycling CIENCIAS AGRARIAS Adubação orgânica Salsa - Cultivo |
topic |
Hortaliças Agricultura familiar Adubos orgânicos Ciclagem de nutrientes Vegetables Family farming Organic fertilizers Nutrient cycling CIENCIAS AGRARIAS Adubação orgânica Salsa - Cultivo |
description |
The objective of this work, present literature review, is to collect information on the application of organic fertilization in parsley cultivation. The Parsley (Petroselinum Crispum Mill), is a hardwood greenhouse widely used by the Brazilian population as condiment and widely cultivated by family farming, which mostly use only organic fertilization for the cultivation of this plant. The use of organic fertilizers of animal origin becomes useful and economic practice for small and medium producers, since it causes improvement in fertility and soil conservation. Through this review, it was possible to verify that organic fertilization generates benefits both for the culture of parsley, and soil, improving its physical structure, contributing to its chemical construction and nutrient cycling. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021-11-29 2022-01-20T22:00:55Z 2022-01-20 2022-01-20T22:00:55Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
format |
bachelorThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6083 |
url |
http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6083 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Brasil ICET - Instituto de Ciências Exatas e Tecnologia (Itacoatiara) Itacoatiara (AM) Agronomia - Bacharelado - Itacoatiara |
publisher.none.fl_str_mv |
Brasil ICET - Instituto de Ciências Exatas e Tecnologia (Itacoatiara) Itacoatiara (AM) Agronomia - Bacharelado - Itacoatiara |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFAM instname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM) instacron:UFAM |
instname_str |
Universidade Federal do Amazonas (UFAM) |
instacron_str |
UFAM |
institution |
UFAM |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFAM |
collection |
Repositório Institucional da UFAM |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1798061057048051712 |