Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Freire, Janaína da Silva
Data de Publicação: 2021
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFAM
Texto Completo: http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6083
Resumo: The objective of this work, present literature review, is to collect information on the application of organic fertilization in parsley cultivation. The Parsley (Petroselinum Crispum Mill), is a hardwood greenhouse widely used by the Brazilian population as condiment and widely cultivated by family farming, which mostly use only organic fertilization for the cultivation of this plant. The use of organic fertilizers of animal origin becomes useful and economic practice for small and medium producers, since it causes improvement in fertility and soil conservation. Through this review, it was possible to verify that organic fertilization generates benefits both for the culture of parsley, and soil, improving its physical structure, contributing to its chemical construction and nutrient cycling.
id UFAM-1_4c07204ea1d07738e7decf8f247ccc10
oai_identifier_str oai:localhost:prefix/6083
network_acronym_str UFAM-1
network_name_str Repositório Institucional da UFAM
repository_id_str
spelling Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill)HortaliçasAgricultura familiarAdubos orgânicosCiclagem de nutrientesVegetablesFamily farmingOrganic fertilizersNutrient cyclingCIENCIAS AGRARIASAdubação orgânicaSalsa - CultivoThe objective of this work, present literature review, is to collect information on the application of organic fertilization in parsley cultivation. The Parsley (Petroselinum Crispum Mill), is a hardwood greenhouse widely used by the Brazilian population as condiment and widely cultivated by family farming, which mostly use only organic fertilization for the cultivation of this plant. The use of organic fertilizers of animal origin becomes useful and economic practice for small and medium producers, since it causes improvement in fertility and soil conservation. Through this review, it was possible to verify that organic fertilization generates benefits both for the culture of parsley, and soil, improving its physical structure, contributing to its chemical construction and nutrient cycling.O objetivo deste trabalho, presente revisão de literatura, é coletar informações sobre a aplicação de adubação orgânica no cultivo da salsa. A salsa (Petroselinum crispum Mill), é uma hortaliça folhosa muito utilizada pela população brasileira como condimento e amplamente cultivada pela agricultura familiar, que em sua maior parte utilizam apenas a adubação orgânica para o cultivo dessa planta. A utilização de adubos orgânicos de origem animal torna-se prática útil e econômica para pequenos e médios produtores, pois ocasiona a melhoria na fertilidade e na conservação do solo. Por meio desta revisão, foi possível constatar que a adubação orgânica gera benefícios tanto para a cultura da salsa, quanto ao solo, melhorando sua estrutura física, contribuindo para a sua construção química e ciclagem de nutrientes.3SimBrasilICET - Instituto de Ciências Exatas e Tecnologia (Itacoatiara)Itacoatiara (AM)Agronomia - Bacharelado - ItacoatiaraCardoso, Arthur Antunes de Souzahttp://lattes.cnpq.br/2687437688573682Cabral, Lorena de PaulaMonteiro, Giancarlo Francisco PontesFreire, Janaína da Silva2022-01-20T22:00:55Z2022-01-202022-01-20T22:00:55Z2021-11-29info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesishttp://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6083porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFAMinstname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM)instacron:UFAM2022-01-20T22:01:37Zoai:localhost:prefix/6083Repositório InstitucionalPUBhttp://riu.ufam.edu.br/oai/requestopendoar:2022-01-20T22:01:37Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM)false
dc.title.none.fl_str_mv Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill)
title Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill)
spellingShingle Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill)
Freire, Janaína da Silva
Hortaliças
Agricultura familiar
Adubos orgânicos
Ciclagem de nutrientes
Vegetables
Family farming
Organic fertilizers
Nutrient cycling
CIENCIAS AGRARIAS
Adubação orgânica
Salsa - Cultivo
title_short Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill)
title_full Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill)
title_fullStr Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill)
title_full_unstemmed Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill)
title_sort Adubação orgânica no cultivo da salsa (Petroselinum crispum Mill)
author Freire, Janaína da Silva
author_facet Freire, Janaína da Silva
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Cardoso, Arthur Antunes de Souza
http://lattes.cnpq.br/2687437688573682
Cabral, Lorena de Paula
Monteiro, Giancarlo Francisco Pontes
dc.contributor.author.fl_str_mv Freire, Janaína da Silva
dc.subject.por.fl_str_mv Hortaliças
Agricultura familiar
Adubos orgânicos
Ciclagem de nutrientes
Vegetables
Family farming
Organic fertilizers
Nutrient cycling
CIENCIAS AGRARIAS
Adubação orgânica
Salsa - Cultivo
topic Hortaliças
Agricultura familiar
Adubos orgânicos
Ciclagem de nutrientes
Vegetables
Family farming
Organic fertilizers
Nutrient cycling
CIENCIAS AGRARIAS
Adubação orgânica
Salsa - Cultivo
description The objective of this work, present literature review, is to collect information on the application of organic fertilization in parsley cultivation. The Parsley (Petroselinum Crispum Mill), is a hardwood greenhouse widely used by the Brazilian population as condiment and widely cultivated by family farming, which mostly use only organic fertilization for the cultivation of this plant. The use of organic fertilizers of animal origin becomes useful and economic practice for small and medium producers, since it causes improvement in fertility and soil conservation. Through this review, it was possible to verify that organic fertilization generates benefits both for the culture of parsley, and soil, improving its physical structure, contributing to its chemical construction and nutrient cycling.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-11-29
2022-01-20T22:00:55Z
2022-01-20
2022-01-20T22:00:55Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6083
url http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6083
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Brasil
ICET - Instituto de Ciências Exatas e Tecnologia (Itacoatiara)
Itacoatiara (AM)
Agronomia - Bacharelado - Itacoatiara
publisher.none.fl_str_mv Brasil
ICET - Instituto de Ciências Exatas e Tecnologia (Itacoatiara)
Itacoatiara (AM)
Agronomia - Bacharelado - Itacoatiara
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UFAM
instname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM)
instacron:UFAM
instname_str Universidade Federal do Amazonas (UFAM)
instacron_str UFAM
institution UFAM
reponame_str Repositório Institucional da UFAM
collection Repositório Institucional da UFAM
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1798061057048051712