Avaliação de parâmetros físico-químicos e microbiológicos de água subterrânea na comunidade ribeirinha Costa da Conceição
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Data de Publicação: | 2023 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFAM |
Texto Completo: | http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/7118 |
Resumo: | The Amazon region, despite having the largest hydrographic basin in the world, populations suffer from problems related to good quality water. With this, the present research aims to evaluate the quality of groundwater from the well of the riverside community of Costa da Conceição, analyzing the organoleptic parameters (odor, taste and appearance), physicochemical (pH, electrical conductivity, temperature, turbidity, salinity, suspended solids, total suspended solids, apparent color, real color, nitrite, nitrate, ammonia and phosphate), and microbiological (coliforms and Escherichia coli). The organoleptic analyzes were carried out through the sensory organs. The physical-chemical parameters were obtained through the following methodologies: electrometry, turbidimetry, photometry and gravimetry. Microbiological parameters were determined qualitatively using COLITEST®. The collected data were interpreted and compared with Ordinance MS nº 888/21 to obtain the water quality in advance. The results of this research evidenced a difference in the concentration values of the constituents in solution if we compare the dry and wet periods. Turbidity, apparent color and ammonia were out of the established standard, as well as for the microbiological analyses, a situation that classifies this water as unfit for human consumption, highlighting the need for basic sanitation in the community. |
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Avaliação de parâmetros físico-químicos e microbiológicos de água subterrânea na comunidade ribeirinha Costa da ConceiçãoRegião AmazônicaComunidade ribeirinhaQualidade da águaConsumo humanoENGENHARIASÁgua - Qualidade - MediçãoÁgua - AnáliseThe Amazon region, despite having the largest hydrographic basin in the world, populations suffer from problems related to good quality water. With this, the present research aims to evaluate the quality of groundwater from the well of the riverside community of Costa da Conceição, analyzing the organoleptic parameters (odor, taste and appearance), physicochemical (pH, electrical conductivity, temperature, turbidity, salinity, suspended solids, total suspended solids, apparent color, real color, nitrite, nitrate, ammonia and phosphate), and microbiological (coliforms and Escherichia coli). The organoleptic analyzes were carried out through the sensory organs. The physical-chemical parameters were obtained through the following methodologies: electrometry, turbidimetry, photometry and gravimetry. Microbiological parameters were determined qualitatively using COLITEST®. The collected data were interpreted and compared with Ordinance MS nº 888/21 to obtain the water quality in advance. The results of this research evidenced a difference in the concentration values of the constituents in solution if we compare the dry and wet periods. Turbidity, apparent color and ammonia were out of the established standard, as well as for the microbiological analyses, a situation that classifies this water as unfit for human consumption, highlighting the need for basic sanitation in the community.A região amazônica apesar de ter a maior bacia hidrográfica do mundo, populações sofrem com problemas relacionados a água de boa qualidade. Com isso, a presente pesquisa tem como objetivo avaliar a qualidade da água subterrânea do poço da comunidade ribeirinha de Costa da Conceição, analisando os parâmetros organolépticos (odor, sabor e aspecto), físico-químicos (pH, condutividade elétrica, temperatura, turbidez, salinidade, sólidos suspensos, sólidos suspensos totais, cor aparente, cor real, nitrito, nitrato, amônia e fosfato), e microbiológicos (coliformes e Escherichia coli). As análises organoléticas foram realizadas através dos órgãos sensoriais. Os parâmetros físico-químicos foram obtidos através das seguintes metodologias eletrometria, turbidimetria, fotometria e gravimetria. Os parâmetros microbiológicos foram determinados qualitativamente usando o COLITEST®. Os dados coletados foram interpretados e comparados com a Portaria MS nº 888/21 para obtenção previa da qualidade da água. Os resultados desta pesquisa evidenciaram uma diferença nos valores de concentrações dos constituintes em solução se compararmos nos períodos de seca e cheia. Turbidez, cor aparente e amônia se mostraram fora do padrão estabelecido, assim como para as análises microbiológicas, situação que classifica esta água como impropria para consumo humano, evidenciando a necessidade de saneamento básico na comunidade.1NãoBrasilICET - Instituto de Ciências Exatas e Tecnologia (Itacoatiara)Itacoatiara (AM)Engenharia Sanitária - Bacharelado - ItacoatiaraSouza, Margarida Carmo dehttp://lattes.cnpq.br/5637046730418800Moura, Leonardo de LimaCosta, Flávio Nogueira daMota, Alice Farias de Souza2023-10-26T15:57:59Z2023-10-26T15:57:59Z2023-06-26info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisMOTA, Alice Farias de Souza. Avaliação de parâmetros físico-químicos e microbiológicos de água subterrânea na comunidade ribeirinha Costa da Conceição. 40 f. TCC de Graduação (Engenharia Sanitária) - Universidade Federal do Amazonas, Itacoatiara, 2023http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/7118porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFAMinstname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM)instacron:UFAM2023-10-26T15:58:14Zoai:localhost:prefix/7118Repositório InstitucionalPUBhttp://riu.ufam.edu.br/oai/requestopendoar:2023-10-26T15:58:14Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM)false |
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