O complexo do caju e a cultura alimentar nordestina: desafios para as políticas culturais
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Políticas Culturais em Revista |
Texto Completo: | https://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52720 |
Resumo: | The objective of this article is to analyze how cashew, an endemic species of northeastern Brazil with a wide registered and cultural representation since the colonial period, the focus of pioneering heritage actions in the 1970s, currently represents a loss of 90% in the field. A theoretical approach used considers the concept of food culture from anthropology in dialogue with the sociology of culture and food. By problematizing the crisis arising from the standardization of eating habits, which also reflects an identity crisis, it is concluded that cultural policies within the scope of food culture have developed a multidisciplinary and inter-institutional construction, which considers a complex network of relationships in the quality of practices, knowledge and doings fall into place. In the context of cashew farming, especially family farming, these actions are urgent. |
id |
UFBA-5_64039dc7a347cf77cb2a286b8ff3d2f4 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.ufba.br:article/52720 |
network_acronym_str |
UFBA-5 |
network_name_str |
Políticas Culturais em Revista |
repository_id_str |
|
spelling |
O complexo do caju e a cultura alimentar nordestina: desafios para as políticas culturaisCultura alimentarCajuculturaPolíticas CulturaisFood culturecashew culturecultural policiesThe objective of this article is to analyze how cashew, an endemic species of northeastern Brazil with a wide registered and cultural representation since the colonial period, the focus of pioneering heritage actions in the 1970s, currently represents a loss of 90% in the field. A theoretical approach used considers the concept of food culture from anthropology in dialogue with the sociology of culture and food. By problematizing the crisis arising from the standardization of eating habits, which also reflects an identity crisis, it is concluded that cultural policies within the scope of food culture have developed a multidisciplinary and inter-institutional construction, which considers a complex network of relationships in the quality of practices, knowledge and doings fall into place. In the context of cashew farming, especially family farming, these actions are urgent.O objetivo deste artigo é analisar como o caju, espécie endêmica do nordeste com ampla representação simbólica e cultural desde o período colonial, foco de ações pioneiras de patrimonialização na década de 1970, atualmente representa uma perda de 90% no campo. A abordagem teórica utilizada considera o conceito de cultura alimentar da antropologia em diálogo com a sociologia da cultura e da alimentação. Ao problematizar a crise oriunda da padronização dos hábitos alimentares, que também reflete uma crise identitária, conclui-se que a efetividade políticas culturais no âmbito da cultura alimentar exigem uma construção multidisciplinar e interinstitucional, que considere a complexa rede de relações na qual as práticas, saberes e fazeres se inserem. No âmbito da cajucultura, sobretudo da agricultura familiar, essas ações têm caráter de urgência.Universidade Federal da Bahia2023-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/5272010.9771/pcr.v16i2.52720Políticas Culturais em Revista; Vol. 16 No. 2 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. II; 13-37Políticas Culturais em Revista; Vol. 16 Núm. 2 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. II; 13-37Políticas Culturais em Revista; v. 16 n. 2 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. II; 13-371983-3717reponame:Políticas Culturais em Revistainstname:Universidade Federal da Bahia (UFBA)instacron:UFBAporhttps://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52720/31484Copyright (c) 2023 Políticas Culturais em Revistahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessFernandes, Flavia2024-03-17T20:13:08Zoai:ojs.periodicos.ufba.br:article/52720Revistahttp://www.portalseer.ufba.br/index.php/pculturaisPUBhttps://portalseer.ufba.br/index.php/pculturais/oaipoliticasculturaisemrevista@gmail.com || anitasimis@gmail.com1983-37171983-3717opendoar:2024-03-17T20:13:08Políticas Culturais em Revista - Universidade Federal da Bahia (UFBA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
O complexo do caju e a cultura alimentar nordestina: desafios para as políticas culturais |
title |
O complexo do caju e a cultura alimentar nordestina: desafios para as políticas culturais |
spellingShingle |
O complexo do caju e a cultura alimentar nordestina: desafios para as políticas culturais Fernandes, Flavia Cultura alimentar Cajucultura Políticas Culturais Food culture cashew culture cultural policies |
title_short |
O complexo do caju e a cultura alimentar nordestina: desafios para as políticas culturais |
title_full |
O complexo do caju e a cultura alimentar nordestina: desafios para as políticas culturais |
title_fullStr |
O complexo do caju e a cultura alimentar nordestina: desafios para as políticas culturais |
title_full_unstemmed |
O complexo do caju e a cultura alimentar nordestina: desafios para as políticas culturais |
title_sort |
O complexo do caju e a cultura alimentar nordestina: desafios para as políticas culturais |
author |
Fernandes, Flavia |
author_facet |
Fernandes, Flavia |
author_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Fernandes, Flavia |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Cultura alimentar Cajucultura Políticas Culturais Food culture cashew culture cultural policies |
topic |
Cultura alimentar Cajucultura Políticas Culturais Food culture cashew culture cultural policies |
description |
The objective of this article is to analyze how cashew, an endemic species of northeastern Brazil with a wide registered and cultural representation since the colonial period, the focus of pioneering heritage actions in the 1970s, currently represents a loss of 90% in the field. A theoretical approach used considers the concept of food culture from anthropology in dialogue with the sociology of culture and food. By problematizing the crisis arising from the standardization of eating habits, which also reflects an identity crisis, it is concluded that cultural policies within the scope of food culture have developed a multidisciplinary and inter-institutional construction, which considers a complex network of relationships in the quality of practices, knowledge and doings fall into place. In the context of cashew farming, especially family farming, these actions are urgent. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-12-31 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52720 10.9771/pcr.v16i2.52720 |
url |
https://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52720 |
identifier_str_mv |
10.9771/pcr.v16i2.52720 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52720/31484 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Políticas Culturais em Revista https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Políticas Culturais em Revista https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal da Bahia |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal da Bahia |
dc.source.none.fl_str_mv |
Políticas Culturais em Revista; Vol. 16 No. 2 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. II; 13-37 Políticas Culturais em Revista; Vol. 16 Núm. 2 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. II; 13-37 Políticas Culturais em Revista; v. 16 n. 2 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. II; 13-37 1983-3717 reponame:Políticas Culturais em Revista instname:Universidade Federal da Bahia (UFBA) instacron:UFBA |
instname_str |
Universidade Federal da Bahia (UFBA) |
instacron_str |
UFBA |
institution |
UFBA |
reponame_str |
Políticas Culturais em Revista |
collection |
Políticas Culturais em Revista |
repository.name.fl_str_mv |
Políticas Culturais em Revista - Universidade Federal da Bahia (UFBA) |
repository.mail.fl_str_mv |
politicasculturaisemrevista@gmail.com || anitasimis@gmail.com |
_version_ |
1799319739073298432 |