From the landscape to the pot: patrimônios alimentares e interfaces turísticas no Brasil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: de Castro Neves Costa, Luciana
Data de Publicação: 2023
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Políticas Culturais em Revista
Texto Completo: https://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52751
Resumo: Beyond its nutritional function, food practices constitute an important cultural reference, articulating values linked to the notion of transmission, identity, afectivity, and territory. In this sense, this article aims to analize heritage policies towards food cultural references stablished by IPHAN, and its mobilization in tourism, based on the study of sweet traditions in Pelotas and Ancient Pelotas (Morro Redondo, Turuçu, Capão do Leão, and Arroio do Padre), based in bibliographic and documental research. Due to the sistemic dimension of food and the consideration of transmission as a central role for the safeguard of intagible heritage, tourism is considered an important factor in the promotion of food practices, in its tangible and intagible aspects.
id UFBA-5_c272ca76954a3ae25640708519c658bd
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.ufba.br:article/52751
network_acronym_str UFBA-5
network_name_str Políticas Culturais em Revista
repository_id_str
spelling From the landscape to the pot: patrimônios alimentares e interfaces turísticas no BrasilDa paisagem à panela: patrimônios alimentares e interfaces turísticas no Brasilpráticas alimentares. patrimônio cultural. turismo. Pelotas (RS).Food practices. Cultural heritage. Tourism. Pelotas (RS).Beyond its nutritional function, food practices constitute an important cultural reference, articulating values linked to the notion of transmission, identity, afectivity, and territory. In this sense, this article aims to analize heritage policies towards food cultural references stablished by IPHAN, and its mobilization in tourism, based on the study of sweet traditions in Pelotas and Ancient Pelotas (Morro Redondo, Turuçu, Capão do Leão, and Arroio do Padre), based in bibliographic and documental research. Due to the sistemic dimension of food and the consideration of transmission as a central role for the safeguard of intagible heritage, tourism is considered an important factor in the promotion of food practices, in its tangible and intagible aspects.Extrapolando sua função nutricional, as práticas alimentares constituem-se em importante referente cultural, articulando valores ligados à transmissão, à identidade, à afetividade, e ao território. Neste sentido, busca-se analisar as políticas de patrimonialização de referentes culturais alimentares conduzidas pelo IPHAN, e sua mobilização no turismo, detendo-se no estudo das tradições doceiras de Pelotas e Antiga Pelotas (Morro Redondo, Turuçu, Capão do Leão, e Arroio do Padre), a partir de pesquisa bibliográfica e documental. Diante da dimensão sistêmica da alimentação e da transmissão como elemento central da salvaguarda do patrimônio imaterial, o turismo é considerado um importante fator na promoção de práticas alimentares, em seus aspectos tangíveis e intangíveis.Universidade Federal da Bahia2023-07-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/5275110.9771/pcr.v16i1.52751Políticas Culturais em Revista; Vol. 16 No. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 140-161Políticas Culturais em Revista; Vol. 16 Núm. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 140-161Políticas Culturais em Revista; v. 16 n. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 140-1611983-3717reponame:Políticas Culturais em Revistainstname:Universidade Federal da Bahia (UFBA)instacron:UFBAporhttps://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52751/29445Copyright (c) 2023 Políticas Culturais em Revistahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessde Castro Neves Costa, Luciana2024-02-24T14:04:24Zoai:ojs.periodicos.ufba.br:article/52751Revistahttp://www.portalseer.ufba.br/index.php/pculturaisPUBhttps://portalseer.ufba.br/index.php/pculturais/oaipoliticasculturaisemrevista@gmail.com || anitasimis@gmail.com1983-37171983-3717opendoar:2024-02-24T14:04:24Políticas Culturais em Revista - Universidade Federal da Bahia (UFBA)false
dc.title.none.fl_str_mv From the landscape to the pot: patrimônios alimentares e interfaces turísticas no Brasil
Da paisagem à panela: patrimônios alimentares e interfaces turísticas no Brasil
title From the landscape to the pot: patrimônios alimentares e interfaces turísticas no Brasil
spellingShingle From the landscape to the pot: patrimônios alimentares e interfaces turísticas no Brasil
de Castro Neves Costa, Luciana
práticas alimentares. patrimônio cultural. turismo. Pelotas (RS).
Food practices. Cultural heritage. Tourism. Pelotas (RS).
title_short From the landscape to the pot: patrimônios alimentares e interfaces turísticas no Brasil
title_full From the landscape to the pot: patrimônios alimentares e interfaces turísticas no Brasil
title_fullStr From the landscape to the pot: patrimônios alimentares e interfaces turísticas no Brasil
title_full_unstemmed From the landscape to the pot: patrimônios alimentares e interfaces turísticas no Brasil
title_sort From the landscape to the pot: patrimônios alimentares e interfaces turísticas no Brasil
author de Castro Neves Costa, Luciana
author_facet de Castro Neves Costa, Luciana
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv de Castro Neves Costa, Luciana
dc.subject.por.fl_str_mv práticas alimentares. patrimônio cultural. turismo. Pelotas (RS).
Food practices. Cultural heritage. Tourism. Pelotas (RS).
topic práticas alimentares. patrimônio cultural. turismo. Pelotas (RS).
Food practices. Cultural heritage. Tourism. Pelotas (RS).
description Beyond its nutritional function, food practices constitute an important cultural reference, articulating values linked to the notion of transmission, identity, afectivity, and territory. In this sense, this article aims to analize heritage policies towards food cultural references stablished by IPHAN, and its mobilization in tourism, based on the study of sweet traditions in Pelotas and Ancient Pelotas (Morro Redondo, Turuçu, Capão do Leão, and Arroio do Padre), based in bibliographic and documental research. Due to the sistemic dimension of food and the consideration of transmission as a central role for the safeguard of intagible heritage, tourism is considered an important factor in the promotion of food practices, in its tangible and intagible aspects.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-07-14
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52751
10.9771/pcr.v16i1.52751
url https://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52751
identifier_str_mv 10.9771/pcr.v16i1.52751
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52751/29445
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Políticas Culturais em Revista
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Políticas Culturais em Revista
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal da Bahia
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal da Bahia
dc.source.none.fl_str_mv Políticas Culturais em Revista; Vol. 16 No. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 140-161
Políticas Culturais em Revista; Vol. 16 Núm. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 140-161
Políticas Culturais em Revista; v. 16 n. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 140-161
1983-3717
reponame:Políticas Culturais em Revista
instname:Universidade Federal da Bahia (UFBA)
instacron:UFBA
instname_str Universidade Federal da Bahia (UFBA)
instacron_str UFBA
institution UFBA
reponame_str Políticas Culturais em Revista
collection Políticas Culturais em Revista
repository.name.fl_str_mv Políticas Culturais em Revista - Universidade Federal da Bahia (UFBA)
repository.mail.fl_str_mv politicasculturaisemrevista@gmail.com || anitasimis@gmail.com
_version_ 1799319739076444160