Competitividade do Ceará no mercado internacional de frutas: o caso do melão
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Data de Publicação: | 2006 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/33348 |
Resumo: | This study aimed to analyze the exportation competitiveness of the Melon produced in the State of Ceará, Brazil, from 1998 to 2003. For that, the following exportation performance indicators were used: Revealed Comparative Advantage (RCA), Cover Rate (CR), and Constant Market Share (CMS). The melon, the main exporting fruit of the State, presented considerable increase in the lineup of exportation, and that considers inclusion of new markets. That fact is explained, basically, by the competitive effect. The gains regarding competitiveness came as an answer to the favorable internal conditions such as governmental incentives toward the development of the irrigated agriculture, specially, fruit production. |
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Competitividade do Ceará no mercado internacional de frutas: o caso do melãoThe competitiveness of the Ceará State, Brazil, in the international fruit market: the case of melonExportaçãoAgronegócioCearáThis study aimed to analyze the exportation competitiveness of the Melon produced in the State of Ceará, Brazil, from 1998 to 2003. For that, the following exportation performance indicators were used: Revealed Comparative Advantage (RCA), Cover Rate (CR), and Constant Market Share (CMS). The melon, the main exporting fruit of the State, presented considerable increase in the lineup of exportation, and that considers inclusion of new markets. That fact is explained, basically, by the competitive effect. The gains regarding competitiveness came as an answer to the favorable internal conditions such as governmental incentives toward the development of the irrigated agriculture, specially, fruit production.Este estudo teve por objetivo analisar a competitividade das exportações do melão cearense, no período de 1998 a 2003. Para tanto, utilizaram-se indicadores de desempenho das exportações: Vantagem Comparativa Revelada (VCR), Taxa de Cobertura (TC) e o modelo Constant Market Share (CMS). O melão, principal fruta exportada pelo Estado, apresentou substancial incremento na pauta de exportação, inclusive, com a inserção de novos mercados. Este fato é explicado, basicamente, pelo efeito competitividade. Os ganhos de competitividade foram influenciados por condições internas favoráveis como os incentivos governamentais para o desenvolvimento da agricultura irrigada em especial a fruticultura.Revista Ciência Agronômica2018-06-29T19:12:47Z2018-06-29T19:12:47Z2006info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfVIANA, Sciena Sérvia de Araujo; SILVA, Lúcia Maria Ramos; LIMA, Patrícia Verônica Pinheiro Sales; LEITE, Lucas Antônio de Sousa. Competitividade do Ceará no mercado internacional de frutas: o caso do melão. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 37, n. 1, p. 25-31, 2006.0045-68881806-6690http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/33348Viana, Sciena Sérvia de AraujoSilva, Lúcia Maria RamosLima, Patrícia Verônica Pinheiro SalesLeite, Lucas Antônio de Sousainfo:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFC2024-01-16T13:03:35Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/33348Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:51:51.878867Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false |
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