Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2019 |
Outros Autores: | , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/48419 |
Resumo: | The scope of this article is to describe the food consumption and eating behavior of quilombola and non-quilombola adolescents from the rural area of Southwest Bahia. A cross-sectional study with 390 adolescents aged 10 to 19 years was conducted in 2015, using an adapted PeNSE and PNS questionnaire. Food consumption was assessed by the frequency of healthy and unhealthy food markers in the previous 7 days. Eating breakfast was used as a marker of healthy eating behavior and having meals while watching TV as being unhealthy. Frequency distribution was carried out and the differences between quilombola and non-quilombola groups were assessed using the chi-square test. The prevalence ratio (PR) estimated the association of food consumption and eating behavior and the variables of interest. Low fruit consumption (30.8%), vegetables (44.3%) and milk (24.4%) was observed. Comparison between the groups revealed lower consumption of vegetables (PR = 0.73), fruit (PR = 0.67) and milk (PR = 0.68) among quilombola than among non-quilombola adolescents. Public policies targeted at nutritional assistance specific to rural adolescents are recommended, since bad eating habits can prevail throughout life and lead to poor health conditions. |
id |
UFC-7_1b3a48d8055dbf7dbe936867f0e3c7a4 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ufc.br:riufc/48419 |
network_acronym_str |
UFC-7 |
network_name_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository_id_str |
|
spelling |
Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, BrasilEating behavior of quilombola and non-quilombola adolescents from the rural area of the semiarid region of the state of Bahia, BrazilAdolescenteConsumo de AlimentosComportamento AlimentarGrupo com Ancestrais do Continente AfricanoThe scope of this article is to describe the food consumption and eating behavior of quilombola and non-quilombola adolescents from the rural area of Southwest Bahia. A cross-sectional study with 390 adolescents aged 10 to 19 years was conducted in 2015, using an adapted PeNSE and PNS questionnaire. Food consumption was assessed by the frequency of healthy and unhealthy food markers in the previous 7 days. Eating breakfast was used as a marker of healthy eating behavior and having meals while watching TV as being unhealthy. Frequency distribution was carried out and the differences between quilombola and non-quilombola groups were assessed using the chi-square test. The prevalence ratio (PR) estimated the association of food consumption and eating behavior and the variables of interest. Low fruit consumption (30.8%), vegetables (44.3%) and milk (24.4%) was observed. Comparison between the groups revealed lower consumption of vegetables (PR = 0.73), fruit (PR = 0.67) and milk (PR = 0.68) among quilombola than among non-quilombola adolescents. Public policies targeted at nutritional assistance specific to rural adolescents are recommended, since bad eating habits can prevail throughout life and lead to poor health conditions.O objetivo deste artigo é descrever o consumo e o comportamento alimentar de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do sudoeste baiano. Estudo transversal com 390 adolescentes de 10 a 19 anos em 2015, utilizando questionário adaptado da PeNSE e PNS. O consumo alimentar foi avaliado pela frequência nos últimos 7 dias de alimentos marcadores de alimentação saudável e não saudável. Realizar o desjejum foi marcador de comportamento saudável e, realizar refeição enquanto assistia TV, de não saudável. Foi realizada distribuição de frequências e as diferenças entre os grupos quilombola e não quilombola foram testadas com qui-quadrado. A razão de prevalência (RP) estimou a associação do consumo e comportamento alimentar e as variáveis de interesse. Observou-se baixo consumo de frutas (30,8%), hortaliças (44,3%) e leite (24,4%). Quando comparados, os quilombolas tiveram consumo de feijão maior (RP = 1,11), entretanto, o consumo de hortaliças (RP = 0,73), frutas (RP = 0,67) e leite (RP = 0,68) foi inferior ao dos não quilombolas. Recomendam-se políticas públicas voltadas à assistência nutricional, específicas aos adolescentes rurais, uma vez que os maus hábitos alimentares podem permanecer ao longo da vida e levar a condições precárias de saúde.Ciência & Saúde Coletiva2019-12-12T11:27:44Z2019-12-12T11:27:44Z2019-02info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfSOUSA, Bárbara Cabral de et al. Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil. Ciênc. saúde coletiva, Rio de Janeiro, v. 24, n. 2, p. 419-430, fev. 2019.Print 1413-8123On-line 1678-4561http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/48419Sousa, Bárbara Cabral deMedeiros, Danielle Souto deCurvelo, Maria Helena dos SantosSilva, Etna Kaliane Pereira daTeixeira, Camila Silveira SilvaBezerra, Vanessa MoraesSouzas, Raquel SouzasLeite, Álvaro Jorge Madeiroporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2019-12-12T11:27:44Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/48419Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2019-12-12T11:27:44Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil Eating behavior of quilombola and non-quilombola adolescents from the rural area of the semiarid region of the state of Bahia, Brazil |
title |
Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil |
spellingShingle |
Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil Sousa, Bárbara Cabral de Adolescente Consumo de Alimentos Comportamento Alimentar Grupo com Ancestrais do Continente Africano |
title_short |
Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil |
title_full |
Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil |
title_fullStr |
Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil |
title_full_unstemmed |
Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil |
title_sort |
Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil |
author |
Sousa, Bárbara Cabral de |
author_facet |
Sousa, Bárbara Cabral de Medeiros, Danielle Souto de Curvelo, Maria Helena dos Santos Silva, Etna Kaliane Pereira da Teixeira, Camila Silveira Silva Bezerra, Vanessa Moraes Souzas, Raquel Souzas Leite, Álvaro Jorge Madeiro |
author_role |
author |
author2 |
Medeiros, Danielle Souto de Curvelo, Maria Helena dos Santos Silva, Etna Kaliane Pereira da Teixeira, Camila Silveira Silva Bezerra, Vanessa Moraes Souzas, Raquel Souzas Leite, Álvaro Jorge Madeiro |
author2_role |
author author author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Sousa, Bárbara Cabral de Medeiros, Danielle Souto de Curvelo, Maria Helena dos Santos Silva, Etna Kaliane Pereira da Teixeira, Camila Silveira Silva Bezerra, Vanessa Moraes Souzas, Raquel Souzas Leite, Álvaro Jorge Madeiro |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Adolescente Consumo de Alimentos Comportamento Alimentar Grupo com Ancestrais do Continente Africano |
topic |
Adolescente Consumo de Alimentos Comportamento Alimentar Grupo com Ancestrais do Continente Africano |
description |
The scope of this article is to describe the food consumption and eating behavior of quilombola and non-quilombola adolescents from the rural area of Southwest Bahia. A cross-sectional study with 390 adolescents aged 10 to 19 years was conducted in 2015, using an adapted PeNSE and PNS questionnaire. Food consumption was assessed by the frequency of healthy and unhealthy food markers in the previous 7 days. Eating breakfast was used as a marker of healthy eating behavior and having meals while watching TV as being unhealthy. Frequency distribution was carried out and the differences between quilombola and non-quilombola groups were assessed using the chi-square test. The prevalence ratio (PR) estimated the association of food consumption and eating behavior and the variables of interest. Low fruit consumption (30.8%), vegetables (44.3%) and milk (24.4%) was observed. Comparison between the groups revealed lower consumption of vegetables (PR = 0.73), fruit (PR = 0.67) and milk (PR = 0.68) among quilombola than among non-quilombola adolescents. Public policies targeted at nutritional assistance specific to rural adolescents are recommended, since bad eating habits can prevail throughout life and lead to poor health conditions. |
publishDate |
2019 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2019-12-12T11:27:44Z 2019-12-12T11:27:44Z 2019-02 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
SOUSA, Bárbara Cabral de et al. Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil. Ciênc. saúde coletiva, Rio de Janeiro, v. 24, n. 2, p. 419-430, fev. 2019. Print 1413-8123 On-line 1678-4561 http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/48419 |
identifier_str_mv |
SOUSA, Bárbara Cabral de et al. Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil. Ciênc. saúde coletiva, Rio de Janeiro, v. 24, n. 2, p. 419-430, fev. 2019. Print 1413-8123 On-line 1678-4561 |
url |
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/48419 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Ciência & Saúde Coletiva |
publisher.none.fl_str_mv |
Ciência & Saúde Coletiva |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) instname:Universidade Federal do Ceará (UFC) instacron:UFC |
instname_str |
Universidade Federal do Ceará (UFC) |
instacron_str |
UFC |
institution |
UFC |
reponame_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
collection |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository.mail.fl_str_mv |
bu@ufc.br || repositorio@ufc.br |
_version_ |
1823806512831660032 |