Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Sousa, Bárbara Cabral de
Data de Publicação: 2019
Outros Autores: Medeiros, Danielle Souto de, Curvelo, Maria Helena dos Santos, Silva, Etna Kaliane Pereira da, Teixeira, Camila Silveira Silva, Bezerra, Vanessa Moraes, Souzas, Raquel Souzas, Leite, Álvaro Jorge Madeiro
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/48419
Resumo: The scope of this article is to describe the food consumption and eating behavior of quilombola and non-quilombola adolescents from the rural area of Southwest Bahia. A cross-sectional study with 390 adolescents aged 10 to 19 years was conducted in 2015, using an adapted PeNSE and PNS questionnaire. Food consumption was assessed by the frequency of healthy and unhealthy food markers in the previous 7 days. Eating breakfast was used as a marker of healthy eating behavior and having meals while watching TV as being unhealthy. Frequency distribution was carried out and the differences between quilombola and non-quilombola groups were assessed using the chi-square test. The prevalence ratio (PR) estimated the association of food consumption and eating behavior and the variables of interest. Low fruit consumption (30.8%), vegetables (44.3%) and milk (24.4%) was observed. Comparison between the groups revealed lower consumption of vegetables (PR = 0.73), fruit (PR = 0.67) and milk (PR = 0.68) among quilombola than among non-quilombola adolescents. Public policies targeted at nutritional assistance specific to rural adolescents are recommended, since bad eating habits can prevail throughout life and lead to poor health conditions.
id UFC-7_1b3a48d8055dbf7dbe936867f0e3c7a4
oai_identifier_str oai:repositorio.ufc.br:riufc/48419
network_acronym_str UFC-7
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository_id_str
spelling Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, BrasilEating behavior of quilombola and non-quilombola adolescents from the rural area of the semiarid region of the state of Bahia, BrazilAdolescenteConsumo de AlimentosComportamento AlimentarGrupo com Ancestrais do Continente AfricanoThe scope of this article is to describe the food consumption and eating behavior of quilombola and non-quilombola adolescents from the rural area of Southwest Bahia. A cross-sectional study with 390 adolescents aged 10 to 19 years was conducted in 2015, using an adapted PeNSE and PNS questionnaire. Food consumption was assessed by the frequency of healthy and unhealthy food markers in the previous 7 days. Eating breakfast was used as a marker of healthy eating behavior and having meals while watching TV as being unhealthy. Frequency distribution was carried out and the differences between quilombola and non-quilombola groups were assessed using the chi-square test. The prevalence ratio (PR) estimated the association of food consumption and eating behavior and the variables of interest. Low fruit consumption (30.8%), vegetables (44.3%) and milk (24.4%) was observed. Comparison between the groups revealed lower consumption of vegetables (PR = 0.73), fruit (PR = 0.67) and milk (PR = 0.68) among quilombola than among non-quilombola adolescents. Public policies targeted at nutritional assistance specific to rural adolescents are recommended, since bad eating habits can prevail throughout life and lead to poor health conditions.O objetivo deste artigo é descrever o consumo e o comportamento alimentar de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do sudoeste baiano. Estudo transversal com 390 adolescentes de 10 a 19 anos em 2015, utilizando questionário adaptado da PeNSE e PNS. O consumo alimentar foi avaliado pela frequência nos últimos 7 dias de alimentos marcadores de alimentação saudável e não saudável. Realizar o desjejum foi marcador de comportamento saudável e, realizar refeição enquanto assistia TV, de não saudável. Foi realizada distribuição de frequências e as diferenças entre os grupos quilombola e não quilombola foram testadas com qui-quadrado. A razão de prevalência (RP) estimou a associação do consumo e comportamento alimentar e as variáveis de interesse. Observou-se baixo consumo de frutas (30,8%), hortaliças (44,3%) e leite (24,4%). Quando comparados, os quilombolas tiveram consumo de feijão maior (RP = 1,11), entretanto, o consumo de hortaliças (RP = 0,73), frutas (RP = 0,67) e leite (RP = 0,68) foi inferior ao dos não quilombolas. Recomendam-se políticas públicas voltadas à assistência nutricional, específicas aos adolescentes rurais, uma vez que os maus hábitos alimentares podem permanecer ao longo da vida e levar a condições precárias de saúde.Ciência & Saúde Coletiva2019-12-12T11:27:44Z2019-12-12T11:27:44Z2019-02info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfSOUSA, Bárbara Cabral de et al. Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil. Ciênc. saúde coletiva, Rio de Janeiro, v. 24, n. 2, p. 419-430, fev. 2019.Print 1413-8123On-line 1678-4561http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/48419Sousa, Bárbara Cabral deMedeiros, Danielle Souto deCurvelo, Maria Helena dos SantosSilva, Etna Kaliane Pereira daTeixeira, Camila Silveira SilvaBezerra, Vanessa MoraesSouzas, Raquel SouzasLeite, Álvaro Jorge Madeiroporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2019-12-12T11:27:44Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/48419Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2019-12-12T11:27:44Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil
Eating behavior of quilombola and non-quilombola adolescents from the rural area of the semiarid region of the state of Bahia, Brazil
title Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil
spellingShingle Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil
Sousa, Bárbara Cabral de
Adolescente
Consumo de Alimentos
Comportamento Alimentar
Grupo com Ancestrais do Continente Africano
title_short Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil
title_full Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil
title_fullStr Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil
title_full_unstemmed Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil
title_sort Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil
author Sousa, Bárbara Cabral de
author_facet Sousa, Bárbara Cabral de
Medeiros, Danielle Souto de
Curvelo, Maria Helena dos Santos
Silva, Etna Kaliane Pereira da
Teixeira, Camila Silveira Silva
Bezerra, Vanessa Moraes
Souzas, Raquel Souzas
Leite, Álvaro Jorge Madeiro
author_role author
author2 Medeiros, Danielle Souto de
Curvelo, Maria Helena dos Santos
Silva, Etna Kaliane Pereira da
Teixeira, Camila Silveira Silva
Bezerra, Vanessa Moraes
Souzas, Raquel Souzas
Leite, Álvaro Jorge Madeiro
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Sousa, Bárbara Cabral de
Medeiros, Danielle Souto de
Curvelo, Maria Helena dos Santos
Silva, Etna Kaliane Pereira da
Teixeira, Camila Silveira Silva
Bezerra, Vanessa Moraes
Souzas, Raquel Souzas
Leite, Álvaro Jorge Madeiro
dc.subject.por.fl_str_mv Adolescente
Consumo de Alimentos
Comportamento Alimentar
Grupo com Ancestrais do Continente Africano
topic Adolescente
Consumo de Alimentos
Comportamento Alimentar
Grupo com Ancestrais do Continente Africano
description The scope of this article is to describe the food consumption and eating behavior of quilombola and non-quilombola adolescents from the rural area of Southwest Bahia. A cross-sectional study with 390 adolescents aged 10 to 19 years was conducted in 2015, using an adapted PeNSE and PNS questionnaire. Food consumption was assessed by the frequency of healthy and unhealthy food markers in the previous 7 days. Eating breakfast was used as a marker of healthy eating behavior and having meals while watching TV as being unhealthy. Frequency distribution was carried out and the differences between quilombola and non-quilombola groups were assessed using the chi-square test. The prevalence ratio (PR) estimated the association of food consumption and eating behavior and the variables of interest. Low fruit consumption (30.8%), vegetables (44.3%) and milk (24.4%) was observed. Comparison between the groups revealed lower consumption of vegetables (PR = 0.73), fruit (PR = 0.67) and milk (PR = 0.68) among quilombola than among non-quilombola adolescents. Public policies targeted at nutritional assistance specific to rural adolescents are recommended, since bad eating habits can prevail throughout life and lead to poor health conditions.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-12-12T11:27:44Z
2019-12-12T11:27:44Z
2019-02
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv SOUSA, Bárbara Cabral de et al. Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil. Ciênc. saúde coletiva, Rio de Janeiro, v. 24, n. 2, p. 419-430, fev. 2019.
Print 1413-8123
On-line 1678-4561
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/48419
identifier_str_mv SOUSA, Bárbara Cabral de et al. Hábitos alimentares de adolescentes quilombolas e não quilombolas da zona rural do semiárido baiano, Brasil. Ciênc. saúde coletiva, Rio de Janeiro, v. 24, n. 2, p. 419-430, fev. 2019.
Print 1413-8123
On-line 1678-4561
url http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/48419
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Ciência & Saúde Coletiva
publisher.none.fl_str_mv Ciência & Saúde Coletiva
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv bu@ufc.br || repositorio@ufc.br
_version_ 1823806512831660032