Sustentabilidade na produção de camarão: o caso da comunidade de Requenguela, no município de Icapuí – Ceará

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Reis, José Newton Pires
Data de Publicação: 2008
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/2697
Resumo: The Brazilian Northeast represents 97% of the national production of the sea shrimp Litopenaeus vannamei. The shrimp farming is perceived as aggressive to the environment. The shrimp farming is only made viable if used with responsible and sustainable model, with rational use of the natural resources, in social and financial return of the enterprise. The research studied the sustainability from the model used by community of Requenguela in district of Icapuí, in the State of Ceará. The community met twenty families in association producing in the integrated system since 2001. It analyses the associates’ social and economical situation; the environmental profile; the analysis of the financial sustainability and the partnership system viability. The research showed improvement in the quality of social and economical life of the community, and involvement while labor offers and managers of the business. The conscience on the community’s environment was observed in the recovery salt pit, also perception of the environmental sustainability for the final quality of the product and the financial success of the activity. This work concludes that the integration is important for the financial sustainability and that with responsibility carciniculture can be social, economical and environmental sustainable.
id UFC-7_1d159091e4a41dd10bcf9e1e614e6ecb
oai_identifier_str oai:repositorio.ufc.br:riufc/2697
network_acronym_str UFC-7
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository_id_str
spelling Sustentabilidade na produção de camarão: o caso da comunidade de Requenguela, no município de Icapuí – CearáCarcinicultura - Aspectos socioeconômicosMeio ambiente - PreservaçãoSustentabilidadeSustentabilidade e meio ambienteThe Brazilian Northeast represents 97% of the national production of the sea shrimp Litopenaeus vannamei. The shrimp farming is perceived as aggressive to the environment. The shrimp farming is only made viable if used with responsible and sustainable model, with rational use of the natural resources, in social and financial return of the enterprise. The research studied the sustainability from the model used by community of Requenguela in district of Icapuí, in the State of Ceará. The community met twenty families in association producing in the integrated system since 2001. It analyses the associates’ social and economical situation; the environmental profile; the analysis of the financial sustainability and the partnership system viability. The research showed improvement in the quality of social and economical life of the community, and involvement while labor offers and managers of the business. The conscience on the community’s environment was observed in the recovery salt pit, also perception of the environmental sustainability for the final quality of the product and the financial success of the activity. This work concludes that the integration is important for the financial sustainability and that with responsibility carciniculture can be social, economical and environmental sustainable.Estuda o caso da sustentabilidade da carcinicultura na comunidade de Requenguela no município de Icapuí–CE, que reúne vinte famílias em associação e produz dentro de um sistema de integração desde 2001. Analisa a situação socioeconômica dos associados; o perfil ambiental; a sustentabilidade financeira e a viabilidade do sistema de parceria.Aponta melhoria na qualidade de vida da comunidade e envolvimento enquanto ofertantes de mão-deobra e gestores do empreendimento. A consciência quanto à preservação do meio ambiente é vista na recuperação de salinas e percepção da sustentabilidade ambiental para a qualidade final do produto e sucesso financeiro do empreendimento. Conclui que a integração mostrou-se importante para a sustentabilidade financeira e que, com responsabilidade, a carcinicultura pode ser social, econômica e ambientalmente sustentável.Revista Econômica do Nordeste2012-06-05T16:37:27Z2012-06-05T16:37:27Z2008info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfREIS, José Newton Pires. Sustentabilidade na produção de camarão: o caso da comunidade de Requenguela, no município de Icapuí – Ceará. Revista Econômica do Nordeste, Fortaleza, v.39, n. 2, p. 251-262, 2008.0100-4956http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/2697Reis, José Newton Piresinfo:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFC2023-09-18T18:50:20Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/2697Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2023-09-18T18:50:20Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv Sustentabilidade na produção de camarão: o caso da comunidade de Requenguela, no município de Icapuí – Ceará
title Sustentabilidade na produção de camarão: o caso da comunidade de Requenguela, no município de Icapuí – Ceará
spellingShingle Sustentabilidade na produção de camarão: o caso da comunidade de Requenguela, no município de Icapuí – Ceará
Reis, José Newton Pires
Carcinicultura - Aspectos socioeconômicos
Meio ambiente - Preservação
Sustentabilidade
Sustentabilidade e meio ambiente
title_short Sustentabilidade na produção de camarão: o caso da comunidade de Requenguela, no município de Icapuí – Ceará
title_full Sustentabilidade na produção de camarão: o caso da comunidade de Requenguela, no município de Icapuí – Ceará
title_fullStr Sustentabilidade na produção de camarão: o caso da comunidade de Requenguela, no município de Icapuí – Ceará
title_full_unstemmed Sustentabilidade na produção de camarão: o caso da comunidade de Requenguela, no município de Icapuí – Ceará
title_sort Sustentabilidade na produção de camarão: o caso da comunidade de Requenguela, no município de Icapuí – Ceará
author Reis, José Newton Pires
author_facet Reis, José Newton Pires
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Reis, José Newton Pires
dc.subject.por.fl_str_mv Carcinicultura - Aspectos socioeconômicos
Meio ambiente - Preservação
Sustentabilidade
Sustentabilidade e meio ambiente
topic Carcinicultura - Aspectos socioeconômicos
Meio ambiente - Preservação
Sustentabilidade
Sustentabilidade e meio ambiente
description The Brazilian Northeast represents 97% of the national production of the sea shrimp Litopenaeus vannamei. The shrimp farming is perceived as aggressive to the environment. The shrimp farming is only made viable if used with responsible and sustainable model, with rational use of the natural resources, in social and financial return of the enterprise. The research studied the sustainability from the model used by community of Requenguela in district of Icapuí, in the State of Ceará. The community met twenty families in association producing in the integrated system since 2001. It analyses the associates’ social and economical situation; the environmental profile; the analysis of the financial sustainability and the partnership system viability. The research showed improvement in the quality of social and economical life of the community, and involvement while labor offers and managers of the business. The conscience on the community’s environment was observed in the recovery salt pit, also perception of the environmental sustainability for the final quality of the product and the financial success of the activity. This work concludes that the integration is important for the financial sustainability and that with responsibility carciniculture can be social, economical and environmental sustainable.
publishDate 2008
dc.date.none.fl_str_mv 2008
2012-06-05T16:37:27Z
2012-06-05T16:37:27Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv REIS, José Newton Pires. Sustentabilidade na produção de camarão: o caso da comunidade de Requenguela, no município de Icapuí – Ceará. Revista Econômica do Nordeste, Fortaleza, v.39, n. 2, p. 251-262, 2008.
0100-4956
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/2697
identifier_str_mv REIS, José Newton Pires. Sustentabilidade na produção de camarão: o caso da comunidade de Requenguela, no município de Icapuí – Ceará. Revista Econômica do Nordeste, Fortaleza, v.39, n. 2, p. 251-262, 2008.
0100-4956
url http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/2697
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Revista Econômica do Nordeste
publisher.none.fl_str_mv Revista Econômica do Nordeste
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv bu@ufc.br || repositorio@ufc.br
_version_ 1809935805381083136