Caracterização agronômica de Ocimum gratissimum L (alfavaca-cravo) e Ocimum sp (alfavaca-roxa) cultivadas em casa de vegetação e ambiente externo
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/63301 |
Resumo: | Plant growth can be monitored over time, through the determination of variables such as dry matter and leaf area, as it is related to the increase in dry matter from the conversion of simple inorganic substances into organic substances, through the process of photosynthesis . From the evaluation of the growth data, techniques for managing the species can be developed, or the causes of variation between plants that grow in different environments can be estimated. As for the agronomic characterization of medicinal plants, despite the rich diversity of plants with therapeutic properties in Brazil and the wide use of natural medicine by populations, there is a need for more studies on the subject. Therefore, an experiment was carried out with the aim of improving knowledge about the cultivation practices of plants of medicinal interest. To evaluate the growth characteristics of basil and purple basil, an experiment was carried out in a greenhouse (50% shade) and outdoors, in full sun (0% shade). The characteristics analyzed were: stem diameter, height, number of leaves, leaf area, root length and dry matter mass. Plants of both species showed higher biomass production under full sun conditions. |
id |
UFC-7_39464ba2ed2cdfb09e705f4ad7d24594 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ufc.br:riufc/63301 |
network_acronym_str |
UFC-7 |
network_name_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository_id_str |
|
spelling |
Caracterização agronômica de Ocimum gratissimum L (alfavaca-cravo) e Ocimum sp (alfavaca-roxa) cultivadas em casa de vegetação e ambiente externoAgronomic characterization of Ocimum gratissimum L (Rangpur alfavaca) and Ocimum sp (Purple alfavaca) cultivated in greenhouse and outdoor environmentMatéria secaPlanta medicinalSombreamentoDry matterMedicinal plantShadePlant growth can be monitored over time, through the determination of variables such as dry matter and leaf area, as it is related to the increase in dry matter from the conversion of simple inorganic substances into organic substances, through the process of photosynthesis . From the evaluation of the growth data, techniques for managing the species can be developed, or the causes of variation between plants that grow in different environments can be estimated. As for the agronomic characterization of medicinal plants, despite the rich diversity of plants with therapeutic properties in Brazil and the wide use of natural medicine by populations, there is a need for more studies on the subject. Therefore, an experiment was carried out with the aim of improving knowledge about the cultivation practices of plants of medicinal interest. To evaluate the growth characteristics of basil and purple basil, an experiment was carried out in a greenhouse (50% shade) and outdoors, in full sun (0% shade). The characteristics analyzed were: stem diameter, height, number of leaves, leaf area, root length and dry matter mass. Plants of both species showed higher biomass production under full sun conditions.O crescimento das plantas pode ser acompanhado ao longo do tempo, por meio da determinação de variáveis como matéria seca e área foliar, visto que se relaciona ao aumento da matéria seca a partir da conversão de substâncias inorgânicas simples em substâncias orgânicas, pelo processo da fotossíntese. A partir da avaliação dos dados de crescimento podem ser desenvolvidas técnicas de manejo das espécies, ou podem ser estimadas as causas da variação entre plantas que crescem em diferentes ambientes. Quanto à caracterização agronômica de plantas medicinais, apesar da riqueza da diversidade de plantas com propriedades terapêuticas no Brasil e da ampla utilização da medicina natural pelas populações, há necessidade de mais estudos sobre o tema. Diante disso, foi realizado um experimento com o objetivo de melhorar os conhecimentos sobre as práticas de cultivo de plantas de interesse medicinal. Para avaliar as características de crescimento de alfavaca-cravo e alfavaca-roxa foi instalado um experimento em casa de vegetação (50% de sombra) e ambiente externo, em pleno sol (0% sombra). As características analisadas foram: diâmetro do caule, altura, nº de folhas, área foliar, comprimento da raiz e massa da matéria seca. As plantas das duas espécies apresentaram maior produção de biomassa em condição de pleno sol.Cultura Agronomica2022-01-03T17:46:57Z2022-01-03T17:46:57Z2014info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfGUERRA, Maria Elane de Carvalho et al. Caracterização agronômica de Ocimum gratissimum L (alfavaca-cravo) e Ocimum sp (alfavaca-roxa) cultivadas em casa de vegetação e ambiente externo. Cultura Agronomica, [s. l], v. 23, n. 2, 2014.http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/63301Guerra, Maria Elane de CarvalhoMedeiros Filho, SebastiãoCosta, Itayguara Ribeiro daFreitas, João Batista SantiagoOliveira, Alexandre Bosco deinfo:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFC2023-10-10T19:32:44Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/63301Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:23:11.462417Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Caracterização agronômica de Ocimum gratissimum L (alfavaca-cravo) e Ocimum sp (alfavaca-roxa) cultivadas em casa de vegetação e ambiente externo Agronomic characterization of Ocimum gratissimum L (Rangpur alfavaca) and Ocimum sp (Purple alfavaca) cultivated in greenhouse and outdoor environment |
title |
Caracterização agronômica de Ocimum gratissimum L (alfavaca-cravo) e Ocimum sp (alfavaca-roxa) cultivadas em casa de vegetação e ambiente externo |
spellingShingle |
Caracterização agronômica de Ocimum gratissimum L (alfavaca-cravo) e Ocimum sp (alfavaca-roxa) cultivadas em casa de vegetação e ambiente externo Guerra, Maria Elane de Carvalho Matéria seca Planta medicinal Sombreamento Dry matter Medicinal plant Shade |
title_short |
Caracterização agronômica de Ocimum gratissimum L (alfavaca-cravo) e Ocimum sp (alfavaca-roxa) cultivadas em casa de vegetação e ambiente externo |
title_full |
Caracterização agronômica de Ocimum gratissimum L (alfavaca-cravo) e Ocimum sp (alfavaca-roxa) cultivadas em casa de vegetação e ambiente externo |
title_fullStr |
Caracterização agronômica de Ocimum gratissimum L (alfavaca-cravo) e Ocimum sp (alfavaca-roxa) cultivadas em casa de vegetação e ambiente externo |
title_full_unstemmed |
Caracterização agronômica de Ocimum gratissimum L (alfavaca-cravo) e Ocimum sp (alfavaca-roxa) cultivadas em casa de vegetação e ambiente externo |
title_sort |
Caracterização agronômica de Ocimum gratissimum L (alfavaca-cravo) e Ocimum sp (alfavaca-roxa) cultivadas em casa de vegetação e ambiente externo |
author |
Guerra, Maria Elane de Carvalho |
author_facet |
Guerra, Maria Elane de Carvalho Medeiros Filho, Sebastião Costa, Itayguara Ribeiro da Freitas, João Batista Santiago Oliveira, Alexandre Bosco de |
author_role |
author |
author2 |
Medeiros Filho, Sebastião Costa, Itayguara Ribeiro da Freitas, João Batista Santiago Oliveira, Alexandre Bosco de |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Guerra, Maria Elane de Carvalho Medeiros Filho, Sebastião Costa, Itayguara Ribeiro da Freitas, João Batista Santiago Oliveira, Alexandre Bosco de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Matéria seca Planta medicinal Sombreamento Dry matter Medicinal plant Shade |
topic |
Matéria seca Planta medicinal Sombreamento Dry matter Medicinal plant Shade |
description |
Plant growth can be monitored over time, through the determination of variables such as dry matter and leaf area, as it is related to the increase in dry matter from the conversion of simple inorganic substances into organic substances, through the process of photosynthesis . From the evaluation of the growth data, techniques for managing the species can be developed, or the causes of variation between plants that grow in different environments can be estimated. As for the agronomic characterization of medicinal plants, despite the rich diversity of plants with therapeutic properties in Brazil and the wide use of natural medicine by populations, there is a need for more studies on the subject. Therefore, an experiment was carried out with the aim of improving knowledge about the cultivation practices of plants of medicinal interest. To evaluate the growth characteristics of basil and purple basil, an experiment was carried out in a greenhouse (50% shade) and outdoors, in full sun (0% shade). The characteristics analyzed were: stem diameter, height, number of leaves, leaf area, root length and dry matter mass. Plants of both species showed higher biomass production under full sun conditions. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014 2022-01-03T17:46:57Z 2022-01-03T17:46:57Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
GUERRA, Maria Elane de Carvalho et al. Caracterização agronômica de Ocimum gratissimum L (alfavaca-cravo) e Ocimum sp (alfavaca-roxa) cultivadas em casa de vegetação e ambiente externo. Cultura Agronomica, [s. l], v. 23, n. 2, 2014. http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/63301 |
identifier_str_mv |
GUERRA, Maria Elane de Carvalho et al. Caracterização agronômica de Ocimum gratissimum L (alfavaca-cravo) e Ocimum sp (alfavaca-roxa) cultivadas em casa de vegetação e ambiente externo. Cultura Agronomica, [s. l], v. 23, n. 2, 2014. |
url |
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/63301 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Cultura Agronomica |
publisher.none.fl_str_mv |
Cultura Agronomica |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) instname:Universidade Federal do Ceará (UFC) instacron:UFC |
instname_str |
Universidade Federal do Ceará (UFC) |
instacron_str |
UFC |
institution |
UFC |
reponame_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
collection |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository.mail.fl_str_mv |
bu@ufc.br || repositorio@ufc.br |
_version_ |
1813028781800030208 |