Avaliação do ponto de equilíbrio e lucratividade aplicados a sistemas de produção de camarão marinho, no estado do Ceará, Brasil.
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2007 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/53816 |
Resumo: | Shrimp exports in Brazil made a revolution on seafood Brazilian trade balance. Since 2001, this balance showed a superavit due the consolidation of cultivated Brazilian shrimp sales in the main world markets, such as United States and Europe. However, in the last three years, this culture has dropping its production because of trade modifications in Brazil and worldwide. In order to review their strategies, shrimp producers had better planning and managing their production costs. One of the ways to analyze production costs was through the balance point and profitability. The main goal of this study was to apply the concept of balance point to marine shrimps systems of production in Ceará State, Brazil, and trying to demonstrate, in the current market situations, which would be the best chances of planning production and increasing the profitability and competitive advantages of shrimp producing units. The results have suggested that the shrimp farming units analyzed would have better profitability, if production planning would be based on intermediate shrimp densities (35 shrimps/m²) and minimum harvest weight of 9.56 g. Studies on economic stability of future shrimp farming projects in Brazil should approach such exogenous factors as selling prices, inputs and interest rates, with the aim of making available information on planning and management issues. |
id |
UFC-7_48e4a9267cb991317ceb1d1aa80b1a81 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ufc.br:riufc/53816 |
network_acronym_str |
UFC-7 |
network_name_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository_id_str |
|
spelling |
Avaliação do ponto de equilíbrio e lucratividade aplicados a sistemas de produção de camarão marinho, no estado do Ceará, Brasil.Evaluation of the balance point and profitability applied to marine shrimp production systems in Ceará State, BrazilCultura- camarãoLucratividadeEquilíbrio-produçãoShrimp exports in Brazil made a revolution on seafood Brazilian trade balance. Since 2001, this balance showed a superavit due the consolidation of cultivated Brazilian shrimp sales in the main world markets, such as United States and Europe. However, in the last three years, this culture has dropping its production because of trade modifications in Brazil and worldwide. In order to review their strategies, shrimp producers had better planning and managing their production costs. One of the ways to analyze production costs was through the balance point and profitability. The main goal of this study was to apply the concept of balance point to marine shrimps systems of production in Ceará State, Brazil, and trying to demonstrate, in the current market situations, which would be the best chances of planning production and increasing the profitability and competitive advantages of shrimp producing units. The results have suggested that the shrimp farming units analyzed would have better profitability, if production planning would be based on intermediate shrimp densities (35 shrimps/m²) and minimum harvest weight of 9.56 g. Studies on economic stability of future shrimp farming projects in Brazil should approach such exogenous factors as selling prices, inputs and interest rates, with the aim of making available information on planning and management issues.As exportações de camarão cultivado revolucionaram os índices da balança comercial brasileira de pescado, que passou a apresentar superávit a partir de 2001, com a consolidação do camarão cultivado brasileiro nos principais mercados mundiais. Com uma série de alterações ocorridas tanto em nível nacional quanto mundial, o cultivo de camarões no Brasil teve nos últimos três anos uma significativa queda em seus níveis de produção e lucratividade. Para continuarem competitivos os produtores necessitaram rever suas estratégias de planejamento e gestão dos custos de produção. A metodologia básica consistiu da estimação dos pontos de nivelamento e lucratividade através do tamanho mínimo de despesca para se obter lucro em sistemas de produção de camarões marinhos. O objetivo era demonstrar nas atuais situações de mercado quais seriam as melhores oportunidades de planejamento de produção para aumentar a lucratividade e as vantagens competitivas das unidades produtoras de camarão no Estado do Ceará. As unidades produtoras analisadas alcançariam o ponto de nivelamento com o peso mínimo de despesca de 9,56 g, e melhor lucratividade a partir de uma densidade média de 35 camarões/m². Recomenda-se a execução de estudos adicionais abordando a estabilidade econômica de futuros projetos de carcinicultura frente a fatores exógenos como preços de produto, insumos e taxas de juros, com vistas a disponibilizar informações ligadas às questões de planejamento e administração de sistemas de cultivo.Arquivo de Ciências do Mar2020-09-03T12:03:08Z2020-09-03T12:03:08Z2007info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfBORGES, David Araújo; BEZERRA, Márcio Alves; FURTADO NETO, Manuel Antonio de Andrade. Avaliação do ponto de equilíbrio e lucratividade aplicados a sistemas de produção de camarão marinho, no estado do Ceará, Brasil. Arquivo de Ciências do Mar. Fortaleza, v.40, n. 2, p.42-46, 2007. Disponível em: https://doi.org/10.32360/acmar.v40i2.6110. Acesso em: 3 set. 2020.2526-7639 (Online)0374-5686http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/53816Borges, David AraújoBezerra, Márcio AlvesFurtado Neto, Manuel Antonio de Andradeporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-15T15:30:51Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/53816Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:26:34.177166Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Avaliação do ponto de equilíbrio e lucratividade aplicados a sistemas de produção de camarão marinho, no estado do Ceará, Brasil. Evaluation of the balance point and profitability applied to marine shrimp production systems in Ceará State, Brazil |
title |
Avaliação do ponto de equilíbrio e lucratividade aplicados a sistemas de produção de camarão marinho, no estado do Ceará, Brasil. |
spellingShingle |
Avaliação do ponto de equilíbrio e lucratividade aplicados a sistemas de produção de camarão marinho, no estado do Ceará, Brasil. Borges, David Araújo Cultura- camarão Lucratividade Equilíbrio-produção |
title_short |
Avaliação do ponto de equilíbrio e lucratividade aplicados a sistemas de produção de camarão marinho, no estado do Ceará, Brasil. |
title_full |
Avaliação do ponto de equilíbrio e lucratividade aplicados a sistemas de produção de camarão marinho, no estado do Ceará, Brasil. |
title_fullStr |
Avaliação do ponto de equilíbrio e lucratividade aplicados a sistemas de produção de camarão marinho, no estado do Ceará, Brasil. |
title_full_unstemmed |
Avaliação do ponto de equilíbrio e lucratividade aplicados a sistemas de produção de camarão marinho, no estado do Ceará, Brasil. |
title_sort |
Avaliação do ponto de equilíbrio e lucratividade aplicados a sistemas de produção de camarão marinho, no estado do Ceará, Brasil. |
author |
Borges, David Araújo |
author_facet |
Borges, David Araújo Bezerra, Márcio Alves Furtado Neto, Manuel Antonio de Andrade |
author_role |
author |
author2 |
Bezerra, Márcio Alves Furtado Neto, Manuel Antonio de Andrade |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Borges, David Araújo Bezerra, Márcio Alves Furtado Neto, Manuel Antonio de Andrade |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Cultura- camarão Lucratividade Equilíbrio-produção |
topic |
Cultura- camarão Lucratividade Equilíbrio-produção |
description |
Shrimp exports in Brazil made a revolution on seafood Brazilian trade balance. Since 2001, this balance showed a superavit due the consolidation of cultivated Brazilian shrimp sales in the main world markets, such as United States and Europe. However, in the last three years, this culture has dropping its production because of trade modifications in Brazil and worldwide. In order to review their strategies, shrimp producers had better planning and managing their production costs. One of the ways to analyze production costs was through the balance point and profitability. The main goal of this study was to apply the concept of balance point to marine shrimps systems of production in Ceará State, Brazil, and trying to demonstrate, in the current market situations, which would be the best chances of planning production and increasing the profitability and competitive advantages of shrimp producing units. The results have suggested that the shrimp farming units analyzed would have better profitability, if production planning would be based on intermediate shrimp densities (35 shrimps/m²) and minimum harvest weight of 9.56 g. Studies on economic stability of future shrimp farming projects in Brazil should approach such exogenous factors as selling prices, inputs and interest rates, with the aim of making available information on planning and management issues. |
publishDate |
2007 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2007 2020-09-03T12:03:08Z 2020-09-03T12:03:08Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
BORGES, David Araújo; BEZERRA, Márcio Alves; FURTADO NETO, Manuel Antonio de Andrade. Avaliação do ponto de equilíbrio e lucratividade aplicados a sistemas de produção de camarão marinho, no estado do Ceará, Brasil. Arquivo de Ciências do Mar. Fortaleza, v.40, n. 2, p.42-46, 2007. Disponível em: https://doi.org/10.32360/acmar.v40i2.6110. Acesso em: 3 set. 2020. 2526-7639 (Online) 0374-5686 http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/53816 |
identifier_str_mv |
BORGES, David Araújo; BEZERRA, Márcio Alves; FURTADO NETO, Manuel Antonio de Andrade. Avaliação do ponto de equilíbrio e lucratividade aplicados a sistemas de produção de camarão marinho, no estado do Ceará, Brasil. Arquivo de Ciências do Mar. Fortaleza, v.40, n. 2, p.42-46, 2007. Disponível em: https://doi.org/10.32360/acmar.v40i2.6110. Acesso em: 3 set. 2020. 2526-7639 (Online) 0374-5686 |
url |
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/53816 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Arquivo de Ciências do Mar |
publisher.none.fl_str_mv |
Arquivo de Ciências do Mar |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) instname:Universidade Federal do Ceará (UFC) instacron:UFC |
instname_str |
Universidade Federal do Ceará (UFC) |
instacron_str |
UFC |
institution |
UFC |
reponame_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
collection |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository.mail.fl_str_mv |
bu@ufc.br || repositorio@ufc.br |
_version_ |
1813028805052203008 |