Alimentação e qualidade de vida relacionada à saúde de pessoas com hipertensão arterial sistêmica
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/11336 |
Resumo: | Aimed at analyzing the association between diet and health-related quality of life of people with systemic arterial hypertension. A descriptive-analytic study of 397 hypertensive people conducted from April to July 2013 attended by a family health strategy center unit in south Minas Gerais, MG, Brazil. The Minichal instrument was used for evaluating health-related quality of life and another instrument was used for nutrition. The average value found in the Minichal instrument was 4.2 in the mental state domain and 3.4 in the domain of somatic manifestations. Most participants had partially adequate nutrition; 67.8% mentioned not receiving any advice or treatment for weight loss; obesity was present in 35.5%. It was concluded that diet is significantly associated with mental state. |
id |
UFC-7_5f26c2690964ae517170717d6a95b1cc |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ufc.br:riufc/11336 |
network_acronym_str |
UFC-7 |
network_name_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository_id_str |
|
spelling |
Alimentação e qualidade de vida relacionada à saúde de pessoas com hipertensão arterial sistêmicaNutrition and health-related quality of life among people with hypertensionAlimentaçãoQualidade de vidaHipertensãoAtenção Primária a SaúdeEnfermagemAimed at analyzing the association between diet and health-related quality of life of people with systemic arterial hypertension. A descriptive-analytic study of 397 hypertensive people conducted from April to July 2013 attended by a family health strategy center unit in south Minas Gerais, MG, Brazil. The Minichal instrument was used for evaluating health-related quality of life and another instrument was used for nutrition. The average value found in the Minichal instrument was 4.2 in the mental state domain and 3.4 in the domain of somatic manifestations. Most participants had partially adequate nutrition; 67.8% mentioned not receiving any advice or treatment for weight loss; obesity was present in 35.5%. It was concluded that diet is significantly associated with mental state.Foi objetivo analisar a associação entre alimentação e qualidade de vida relacionada à saúde de pessoas com hipertensão arterial sistêmica. Estudo descritivo-analítico com 397 pessoas hipertensas cadastradas em uma unidade de estratégia de saúde da família do Sul de Minas Gerais, MG, Brasil, realizado de abril a julho de 2013. Utilizou-se o instrumento Minichal para a avaliação da qualidade de vida relacionada à saúde e outro para a alimentação. Encontrou-se o valor médio de 4,2 no domínio estado mental e 3,4 no domínio manifestações somáticas do instrumento Minichal. A maioria apresentou alimentação parcialmente adequada; 67,8% mencionaram não terem recebido orientação ou tratamento para perda de peso; a obesidade esteve presente em 35,5%. Concluiu-se que a alimentação apresentou associação estatisticamente significante com o estado mental.El objetivo fue analizar la asociación entre nutrición y calidad de vida relacionada con la salud de personas con hipertensión arterial sistémica. Estudio descriptivo, analítico, con 397 personas hipertensas inscritas en una unidad de la Estrategia de Salud Familiar del sur de Minas Gerais, MG, Brasil, realizado entre abril y julio de 2013. Se utilizó el instrumento Minichal para evaluar la calidad de vida relacionada con la salud y otro para nutrición. Se encontró el valor promedio de 4,2 en el dominio estado mental y 3,4 en el dominio manifestaciones somáticas del instrumento Minichal. La mayoría presentó nutrición parcialmente adecuada; 67,8% afirmaron no recibir orientación o tratamiento para pérdida de peso; la obesidad estuvo presente en 35,5%. En conclusión, la nutrición presentó asociación significativa con el estado mental.Rev Rene2015-04-14T16:04:21Z2015-04-14T16:04:21Z2014-11info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfSILVA, P. C. S. et al. Alimentação e qualidade de vida relacionada à saúde de pessoas com hipertensão arterial sistêmica. Rev Rene, Fortaleza, v. 15, n. 6, p. 1016-23, nov./dez. 2014.2175-6783 onlinehttp://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/11336Silva, Patrícia Costa dos Santos daFava, Silvana Maria Coelho LeiteMachado, Juliana PereiraBezerra, Simone Maria Muniz da SilvaGonçalves, Michelle Pita TavaresVeiga, Eugenia Velludoporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2019-02-13T11:58:29Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/11336Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2019-02-13T11:58:29Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Alimentação e qualidade de vida relacionada à saúde de pessoas com hipertensão arterial sistêmica Nutrition and health-related quality of life among people with hypertension |
title |
Alimentação e qualidade de vida relacionada à saúde de pessoas com hipertensão arterial sistêmica |
spellingShingle |
Alimentação e qualidade de vida relacionada à saúde de pessoas com hipertensão arterial sistêmica Silva, Patrícia Costa dos Santos da Alimentação Qualidade de vida Hipertensão Atenção Primária a Saúde Enfermagem |
title_short |
Alimentação e qualidade de vida relacionada à saúde de pessoas com hipertensão arterial sistêmica |
title_full |
Alimentação e qualidade de vida relacionada à saúde de pessoas com hipertensão arterial sistêmica |
title_fullStr |
Alimentação e qualidade de vida relacionada à saúde de pessoas com hipertensão arterial sistêmica |
title_full_unstemmed |
Alimentação e qualidade de vida relacionada à saúde de pessoas com hipertensão arterial sistêmica |
title_sort |
Alimentação e qualidade de vida relacionada à saúde de pessoas com hipertensão arterial sistêmica |
author |
Silva, Patrícia Costa dos Santos da |
author_facet |
Silva, Patrícia Costa dos Santos da Fava, Silvana Maria Coelho Leite Machado, Juliana Pereira Bezerra, Simone Maria Muniz da Silva Gonçalves, Michelle Pita Tavares Veiga, Eugenia Velludo |
author_role |
author |
author2 |
Fava, Silvana Maria Coelho Leite Machado, Juliana Pereira Bezerra, Simone Maria Muniz da Silva Gonçalves, Michelle Pita Tavares Veiga, Eugenia Velludo |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Silva, Patrícia Costa dos Santos da Fava, Silvana Maria Coelho Leite Machado, Juliana Pereira Bezerra, Simone Maria Muniz da Silva Gonçalves, Michelle Pita Tavares Veiga, Eugenia Velludo |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Alimentação Qualidade de vida Hipertensão Atenção Primária a Saúde Enfermagem |
topic |
Alimentação Qualidade de vida Hipertensão Atenção Primária a Saúde Enfermagem |
description |
Aimed at analyzing the association between diet and health-related quality of life of people with systemic arterial hypertension. A descriptive-analytic study of 397 hypertensive people conducted from April to July 2013 attended by a family health strategy center unit in south Minas Gerais, MG, Brazil. The Minichal instrument was used for evaluating health-related quality of life and another instrument was used for nutrition. The average value found in the Minichal instrument was 4.2 in the mental state domain and 3.4 in the domain of somatic manifestations. Most participants had partially adequate nutrition; 67.8% mentioned not receiving any advice or treatment for weight loss; obesity was present in 35.5%. It was concluded that diet is significantly associated with mental state. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-11 2015-04-14T16:04:21Z 2015-04-14T16:04:21Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
SILVA, P. C. S. et al. Alimentação e qualidade de vida relacionada à saúde de pessoas com hipertensão arterial sistêmica. Rev Rene, Fortaleza, v. 15, n. 6, p. 1016-23, nov./dez. 2014. 2175-6783 online http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/11336 |
identifier_str_mv |
SILVA, P. C. S. et al. Alimentação e qualidade de vida relacionada à saúde de pessoas com hipertensão arterial sistêmica. Rev Rene, Fortaleza, v. 15, n. 6, p. 1016-23, nov./dez. 2014. 2175-6783 online |
url |
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/11336 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Rev Rene |
publisher.none.fl_str_mv |
Rev Rene |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) instname:Universidade Federal do Ceará (UFC) instacron:UFC |
instname_str |
Universidade Federal do Ceará (UFC) |
instacron_str |
UFC |
institution |
UFC |
reponame_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
collection |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository.mail.fl_str_mv |
bu@ufc.br || repositorio@ufc.br |
_version_ |
1823806687063048192 |