Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/982 |
Resumo: | This paper analyses the technological adoption process in culture of cashew from Ceará. To reach this objective a survey was made from producers located in Ceará. As for measuring the technological level of roducers were analyzed variables related to the practices of the system of culture of cashew. Moreover, we estimated the coefficients of the variables that influence the likelihood of technology adoption by regression function Cumulative Distribution Logistics Standard (Logit). It was observed that the farms occupied by the in nature cashew has the best technology level, using the recommended 46.7%, while those occupied with cashew for nuts and juice use only 36.4 and 30.1%, respectively. The access to credit, the price of nuts and the peduncle were the main factors decision of technological adoption process in culture of cashew from Ceará. |
id |
UFC-7_672f95c6cd211c7058c65b0cbdf2c013 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ufc.br:riufc/982 |
network_acronym_str |
UFC-7 |
network_name_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository_id_str |
|
spelling |
Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no CearáCultura do cajuNível tecnológicoTecnologiaThis paper analyses the technological adoption process in culture of cashew from Ceará. To reach this objective a survey was made from producers located in Ceará. As for measuring the technological level of roducers were analyzed variables related to the practices of the system of culture of cashew. Moreover, we estimated the coefficients of the variables that influence the likelihood of technology adoption by regression function Cumulative Distribution Logistics Standard (Logit). It was observed that the farms occupied by the in nature cashew has the best technology level, using the recommended 46.7%, while those occupied with cashew for nuts and juice use only 36.4 and 30.1%, respectively. The access to credit, the price of nuts and the peduncle were the main factors decision of technological adoption process in culture of cashew from Ceará.Este artigo investiga o processo de adoção tecnológica na cajucultura do Ceará. Para alcançar este objetivo, foi realizado um levantamento de dados junto aos produtores de caju do Ceará. Quanto à mensuração do nível tecnológico dos produtores, foram analisadas variáveis relacionadas com práticas do sistema de produção de caju. Adicionalmente, foram estimados coeficientes para as variáveis que influenciam a adoção de tecnologias por meio de um modelo de regressão Logit. Observou-se que as propriedades ocupadas com o caju-de-mesa têm a melhor tecnologia de produção, visto que utilizam 46,7% da tecnologia recomendada, enquanto as voltadas para a produção de suco e castanha usam apenas 36,4 e 30,1%, respectivamente. O acesso ao crédito e os preços da castanha e do pedúnculo foram os principais fatores determinantes da adoção de tecnologias na cajucultura no CearáRevista de Economia e Agronegócio2011-10-31T17:16:09Z2011-10-31T17:16:09Z2010info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfLIMA, Sergiany da Silva; KHAN, Ahmad Saeed; LIMA, Patrícia Sales; LEITE, Lucas Antônio de Sousa; MATTOS, Adriano Lincoln Albuquerque. Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará. Revista de Economia e Agronegócio, Viçosa, v.8, n.1, p.121-145, 2010.1679-1614http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/982Lima, Sergiany da SilvaKhan, Ahmad SaeedLima, Patrícia Verônica Pinheiro SalesLeite, Lucas Antônio de SousaMattos, Adriano Lincoln Albuquerqueinfo:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFC2023-09-18T18:48:04Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/982Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:16:04.826138Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará |
title |
Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará |
spellingShingle |
Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará Lima, Sergiany da Silva Cultura do caju Nível tecnológico Tecnologia |
title_short |
Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará |
title_full |
Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará |
title_fullStr |
Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará |
title_full_unstemmed |
Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará |
title_sort |
Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará |
author |
Lima, Sergiany da Silva |
author_facet |
Lima, Sergiany da Silva Khan, Ahmad Saeed Lima, Patrícia Verônica Pinheiro Sales Leite, Lucas Antônio de Sousa Mattos, Adriano Lincoln Albuquerque |
author_role |
author |
author2 |
Khan, Ahmad Saeed Lima, Patrícia Verônica Pinheiro Sales Leite, Lucas Antônio de Sousa Mattos, Adriano Lincoln Albuquerque |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Lima, Sergiany da Silva Khan, Ahmad Saeed Lima, Patrícia Verônica Pinheiro Sales Leite, Lucas Antônio de Sousa Mattos, Adriano Lincoln Albuquerque |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Cultura do caju Nível tecnológico Tecnologia |
topic |
Cultura do caju Nível tecnológico Tecnologia |
description |
This paper analyses the technological adoption process in culture of cashew from Ceará. To reach this objective a survey was made from producers located in Ceará. As for measuring the technological level of roducers were analyzed variables related to the practices of the system of culture of cashew. Moreover, we estimated the coefficients of the variables that influence the likelihood of technology adoption by regression function Cumulative Distribution Logistics Standard (Logit). It was observed that the farms occupied by the in nature cashew has the best technology level, using the recommended 46.7%, while those occupied with cashew for nuts and juice use only 36.4 and 30.1%, respectively. The access to credit, the price of nuts and the peduncle were the main factors decision of technological adoption process in culture of cashew from Ceará. |
publishDate |
2010 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2010 2011-10-31T17:16:09Z 2011-10-31T17:16:09Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
LIMA, Sergiany da Silva; KHAN, Ahmad Saeed; LIMA, Patrícia Sales; LEITE, Lucas Antônio de Sousa; MATTOS, Adriano Lincoln Albuquerque. Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará. Revista de Economia e Agronegócio, Viçosa, v.8, n.1, p.121-145, 2010. 1679-1614 http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/982 |
identifier_str_mv |
LIMA, Sergiany da Silva; KHAN, Ahmad Saeed; LIMA, Patrícia Sales; LEITE, Lucas Antônio de Sousa; MATTOS, Adriano Lincoln Albuquerque. Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará. Revista de Economia e Agronegócio, Viçosa, v.8, n.1, p.121-145, 2010. 1679-1614 |
url |
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/982 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Revista de Economia e Agronegócio |
publisher.none.fl_str_mv |
Revista de Economia e Agronegócio |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) instname:Universidade Federal do Ceará (UFC) instacron:UFC |
instname_str |
Universidade Federal do Ceará (UFC) |
instacron_str |
UFC |
institution |
UFC |
reponame_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
collection |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository.mail.fl_str_mv |
bu@ufc.br || repositorio@ufc.br |
_version_ |
1813028730210091008 |