Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Lima, Sergiany da Silva
Data de Publicação: 2010
Outros Autores: Khan, Ahmad Saeed, Lima, Patrícia Verônica Pinheiro Sales, Leite, Lucas Antônio de Sousa, Mattos, Adriano Lincoln Albuquerque
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/982
Resumo: This paper analyses the technological adoption process in culture of cashew from Ceará. To reach this objective a survey was made from producers located in Ceará. As for measuring the technological level of roducers were analyzed variables related to the practices of the system of culture of cashew. Moreover, we estimated the coefficients of the variables that influence the likelihood of technology adoption by regression function Cumulative Distribution Logistics Standard (Logit). It was observed that the farms occupied by the in nature cashew has the best technology level, using the recommended 46.7%, while those occupied with cashew for nuts and juice use only 36.4 and 30.1%, respectively. The access to credit, the price of nuts and the peduncle were the main factors decision of technological adoption process in culture of cashew from Ceará.
id UFC-7_672f95c6cd211c7058c65b0cbdf2c013
oai_identifier_str oai:repositorio.ufc.br:riufc/982
network_acronym_str UFC-7
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository_id_str
spelling Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no CearáCultura do cajuNível tecnológicoTecnologiaThis paper analyses the technological adoption process in culture of cashew from Ceará. To reach this objective a survey was made from producers located in Ceará. As for measuring the technological level of roducers were analyzed variables related to the practices of the system of culture of cashew. Moreover, we estimated the coefficients of the variables that influence the likelihood of technology adoption by regression function Cumulative Distribution Logistics Standard (Logit). It was observed that the farms occupied by the in nature cashew has the best technology level, using the recommended 46.7%, while those occupied with cashew for nuts and juice use only 36.4 and 30.1%, respectively. The access to credit, the price of nuts and the peduncle were the main factors decision of technological adoption process in culture of cashew from Ceará.Este artigo investiga o processo de adoção tecnológica na cajucultura do Ceará. Para alcançar este objetivo, foi realizado um levantamento de dados junto aos produtores de caju do Ceará. Quanto à mensuração do nível tecnológico dos produtores, foram analisadas variáveis relacionadas com práticas do sistema de produção de caju. Adicionalmente, foram estimados coeficientes para as variáveis que influenciam a adoção de tecnologias por meio de um modelo de regressão Logit. Observou-se que as propriedades ocupadas com o caju-de-mesa têm a melhor tecnologia de produção, visto que utilizam 46,7% da tecnologia recomendada, enquanto as voltadas para a produção de suco e castanha usam apenas 36,4 e 30,1%, respectivamente. O acesso ao crédito e os preços da castanha e do pedúnculo foram os principais fatores determinantes da adoção de tecnologias na cajucultura no CearáRevista de Economia e Agronegócio2011-10-31T17:16:09Z2011-10-31T17:16:09Z2010info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfLIMA, Sergiany da Silva; KHAN, Ahmad Saeed; LIMA, Patrícia Sales; LEITE, Lucas Antônio de Sousa; MATTOS, Adriano Lincoln Albuquerque. Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará. Revista de Economia e Agronegócio, Viçosa, v.8, n.1, p.121-145, 2010.1679-1614http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/982Lima, Sergiany da SilvaKhan, Ahmad SaeedLima, Patrícia Verônica Pinheiro SalesLeite, Lucas Antônio de SousaMattos, Adriano Lincoln Albuquerqueinfo:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFC2023-09-18T18:48:04Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/982Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:16:04.826138Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará
title Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará
spellingShingle Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará
Lima, Sergiany da Silva
Cultura do caju
Nível tecnológico
Tecnologia
title_short Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará
title_full Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará
title_fullStr Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará
title_full_unstemmed Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará
title_sort Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará
author Lima, Sergiany da Silva
author_facet Lima, Sergiany da Silva
Khan, Ahmad Saeed
Lima, Patrícia Verônica Pinheiro Sales
Leite, Lucas Antônio de Sousa
Mattos, Adriano Lincoln Albuquerque
author_role author
author2 Khan, Ahmad Saeed
Lima, Patrícia Verônica Pinheiro Sales
Leite, Lucas Antônio de Sousa
Mattos, Adriano Lincoln Albuquerque
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Lima, Sergiany da Silva
Khan, Ahmad Saeed
Lima, Patrícia Verônica Pinheiro Sales
Leite, Lucas Antônio de Sousa
Mattos, Adriano Lincoln Albuquerque
dc.subject.por.fl_str_mv Cultura do caju
Nível tecnológico
Tecnologia
topic Cultura do caju
Nível tecnológico
Tecnologia
description This paper analyses the technological adoption process in culture of cashew from Ceará. To reach this objective a survey was made from producers located in Ceará. As for measuring the technological level of roducers were analyzed variables related to the practices of the system of culture of cashew. Moreover, we estimated the coefficients of the variables that influence the likelihood of technology adoption by regression function Cumulative Distribution Logistics Standard (Logit). It was observed that the farms occupied by the in nature cashew has the best technology level, using the recommended 46.7%, while those occupied with cashew for nuts and juice use only 36.4 and 30.1%, respectively. The access to credit, the price of nuts and the peduncle were the main factors decision of technological adoption process in culture of cashew from Ceará.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010
2011-10-31T17:16:09Z
2011-10-31T17:16:09Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv LIMA, Sergiany da Silva; KHAN, Ahmad Saeed; LIMA, Patrícia Sales; LEITE, Lucas Antônio de Sousa; MATTOS, Adriano Lincoln Albuquerque. Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará. Revista de Economia e Agronegócio, Viçosa, v.8, n.1, p.121-145, 2010.
1679-1614
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/982
identifier_str_mv LIMA, Sergiany da Silva; KHAN, Ahmad Saeed; LIMA, Patrícia Sales; LEITE, Lucas Antônio de Sousa; MATTOS, Adriano Lincoln Albuquerque. Nível tecnológico e fatores de decisão para adoção de tecnologia na produção de caju no Ceará. Revista de Economia e Agronegócio, Viçosa, v.8, n.1, p.121-145, 2010.
1679-1614
url http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/982
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Revista de Economia e Agronegócio
publisher.none.fl_str_mv Revista de Economia e Agronegócio
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv bu@ufc.br || repositorio@ufc.br
_version_ 1813028730210091008