Desenvolvimento e avaliação de aplicativo em boas práticas de manipulação de alimentos
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Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/54514 |
Resumo: | Introduction: Advances in technology are promoters and facilitators of knowledge, and may contribute to the health sector. As food, safe food handling and nutrition are basic requirements for health promotion, technologies are a good alternative to provide adequate and up-to-date information on food. Theoretical Reference: This study is based on the principle of food and nutrition security. Objective: Report the construction and evaluation of an application for the dissemination of good food handling practices. Method: We selected five categories to compose the APP, with five sessions each. We developed SafeFood based on the Java Script language and the React Native framework. We prepared two questionnaires to evaluate the acceptance and the participants' knowledge. Statistical analysis was performed by Epi Info 7.2. Results: The evaluation showed that the participants know the importance of good practices since 97% agreed that hygiene is essential to prevent the transmission of diseases, as in other aspects. However, 66% of the participants said they don’t know how to perform the hygiene and respective steps. The APP was well accepted and evaluated and can be considered a good teaching tool. Conclusion: Thus, the development of the Application proved viable in the multiplied information. It’s due to its acceptance in all aspects. |
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Desenvolvimento e avaliação de aplicativo em boas práticas de manipulação de alimentosApplication development and assessment on good food handling practicesDoenças Transmitidas por AlimentosManipulação de AlimentosTelemedicinaIntroduction: Advances in technology are promoters and facilitators of knowledge, and may contribute to the health sector. As food, safe food handling and nutrition are basic requirements for health promotion, technologies are a good alternative to provide adequate and up-to-date information on food. Theoretical Reference: This study is based on the principle of food and nutrition security. Objective: Report the construction and evaluation of an application for the dissemination of good food handling practices. Method: We selected five categories to compose the APP, with five sessions each. We developed SafeFood based on the Java Script language and the React Native framework. We prepared two questionnaires to evaluate the acceptance and the participants' knowledge. Statistical analysis was performed by Epi Info 7.2. Results: The evaluation showed that the participants know the importance of good practices since 97% agreed that hygiene is essential to prevent the transmission of diseases, as in other aspects. However, 66% of the participants said they don’t know how to perform the hygiene and respective steps. The APP was well accepted and evaluated and can be considered a good teaching tool. Conclusion: Thus, the development of the Application proved viable in the multiplied information. It’s due to its acceptance in all aspects.Introdução: Avanços na tecnologia são canais promotores de conhecimentos, podendo contribuir para o setor da saúde. Sendo a alimentação, a manipulação segura dos alimentos e a nutrição requisitos básicos para a promoção da saúde, as tecnologias são uma boa alternativa para fornecer informações atualizadas sobre alimentação. Referencial teórico: Este estudo ancora-se no princípio da segurança alimentar e nutricional8 . Objetivo: Relatar a construção e avaliação de um aplicativo para divulgação das boas práticas de manipulação de alimentos. Método: Selecionaram-se cinco categorias para compor o APP, com cinco seções cada. A programação do aplicativo SafeFood foi desenvolvida na linguagem Java Script e no framework React Native. Para avaliar a aceitação do aplicativo e o conhecimento dos participantes, elaboraram-se dois questionários. A análise estatística foi realizada através do Epi Info 7.2. Resultados: Verificou-se que os participantes conhecem a importância das boas práticas, já que 97% concordaram que a higienização é fundamental para evitar a transmissão de doenças. Porém 66% dos participantes afirmaram não saber como são realizadas as etapas de higienização. O APP foi bem aceito pelos avaliadores, sendo uma boa ferramenta de ensino. Conclusão: O desenvolvimento do APP mostrou-se viável na multiplicação de informações, devido à sua aceitação em todos os quesitos.Revista de Saúde Digital e Tecnologias Educacionais2020-10-07T20:23:19Z2020-10-07T20:23:19Z2020-04info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfSOUZA, Ariana dos Santos et al. Desenvolvimento e avaliação de aplicativo em boas práticas de manipulação de alimentos. Rev. Saúde Digital Tec. Educ., Fortaleza, CE, v. 5, n. 2, p. 44-57, abr./jul. 2020.http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/54514Souza, Ariana dos SantosGuerra, Rosângela Ochabel Bezerra PaivaFeitosa, Mattheus Adhonnay SobralCavalcante, Taisy Cinthia Ferroporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2020-10-07T20:23:19Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/54514Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:15:59.054062Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false |
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