Influência da pecuária bovina na emissão dos principais gases do efeito estufa

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Bezerra, Francisco Vinicius da Silva
Data de Publicação: 2019
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/46377
Resumo: The demand for food of animal origin has been increasing according to the world population growth, being Brazil a country that occupies a prominent position in the production and the supply of animal protein in a global scope, harboring a great bovine commercial livestock. However, the formation of pastures cultivated for animal production, among other anthropogenic actions have recently intensified the emission of greenhouse gases, like carbon dioxide (CO2), methane (CH4) and nitrous oxide (N2O) , which consequently cause an increase in global atmospheric temperature. Faced with this problem, several researchers have been elaborating studies focusing on methods to measure the amount of gas emitted in the most diverse activities related to, for example, agriculture and livestock. In addition, mitigation of the emission of these gases, such as changes in nutrient management, pasture and genetic improvement, as well as the destination of animal waste can be implemented in production systems, to improve productivity, reducing the emission of gases. The objective of this study was to explain the impacts of bovine livestock on the climatic changes of the planet.
id UFC-7_b0f1460a542e6d5fa20cd4fb6b2fb15b
oai_identifier_str oai:repositorio.ufc.br:riufc/46377
network_acronym_str UFC-7
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository_id_str
spelling Influência da pecuária bovina na emissão dos principais gases do efeito estufaInfluence of beef cattle production on greenhouse gases emissionDióxido de carbonoMitigaçãoMetanoÓxido nitrosoThe demand for food of animal origin has been increasing according to the world population growth, being Brazil a country that occupies a prominent position in the production and the supply of animal protein in a global scope, harboring a great bovine commercial livestock. However, the formation of pastures cultivated for animal production, among other anthropogenic actions have recently intensified the emission of greenhouse gases, like carbon dioxide (CO2), methane (CH4) and nitrous oxide (N2O) , which consequently cause an increase in global atmospheric temperature. Faced with this problem, several researchers have been elaborating studies focusing on methods to measure the amount of gas emitted in the most diverse activities related to, for example, agriculture and livestock. In addition, mitigation of the emission of these gases, such as changes in nutrient management, pasture and genetic improvement, as well as the destination of animal waste can be implemented in production systems, to improve productivity, reducing the emission of gases. The objective of this study was to explain the impacts of bovine livestock on the climatic changes of the planet.A demanda por alimentos de origem animal vem aumentando de acordo com o crescimento populacional mundial, sendo o Brasil um país que ocupa uma posição de destaque na produção e no fornecimento de proteína animal em âmbito global, abrigando um grande rebanho comercial bovino. Sabe-se, porém, que a formação de pastagens cultivadas para a produção animal, dentre outras ações antrópicas intensificaram, nos últimos anos, a emissão de gases de efeito estufa, como dióxido de carbono (CO2), metano (CH4) e o óxido nitroso (N2O), que causam, por consequência, um aumento da temperatura atmosférica global. Diante deste problema, diversos pesquisadores vêm elaborando estudos com enfoque em traçar métodos para mensurar a quantidade de gás emitida nas mais diversas atividades relacionadas, por exemplo, à agropecuária. Além disso, formas de mitigação da emissão destes gases, como mudanças no manejo nutricional, das pastagens e no melhoramento genético, bem como no destino dos dejetos produzidos pelos animais podem ser implementadas nos sistemas de produção, visando melhorar a produtividade, reduzindo a emissão de gases. O objetivo neste trabalho foi explanar sobre os impactos da pecuária bovina nas modificações climáticas do planeta.Pinto, Andréa PereiraBezerra, Francisco Vinicius da Silva2019-10-02T13:54:55Z2019-10-02T13:54:55Z2019info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfBEZERRA, Francisco Vinicius da Silva. Influência da pecuária bovina na emissão dos principais gases do efeito estufa. 2019. 45 f. Monografia (Graduação em Zootecnia) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2019.http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/46377porreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-10-08T15:02:00Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/46377Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:20:49.468273Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv Influência da pecuária bovina na emissão dos principais gases do efeito estufa
Influence of beef cattle production on greenhouse gases emission
title Influência da pecuária bovina na emissão dos principais gases do efeito estufa
spellingShingle Influência da pecuária bovina na emissão dos principais gases do efeito estufa
Bezerra, Francisco Vinicius da Silva
Dióxido de carbono
Mitigação
Metano
Óxido nitroso
title_short Influência da pecuária bovina na emissão dos principais gases do efeito estufa
title_full Influência da pecuária bovina na emissão dos principais gases do efeito estufa
title_fullStr Influência da pecuária bovina na emissão dos principais gases do efeito estufa
title_full_unstemmed Influência da pecuária bovina na emissão dos principais gases do efeito estufa
title_sort Influência da pecuária bovina na emissão dos principais gases do efeito estufa
author Bezerra, Francisco Vinicius da Silva
author_facet Bezerra, Francisco Vinicius da Silva
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Pinto, Andréa Pereira
dc.contributor.author.fl_str_mv Bezerra, Francisco Vinicius da Silva
dc.subject.por.fl_str_mv Dióxido de carbono
Mitigação
Metano
Óxido nitroso
topic Dióxido de carbono
Mitigação
Metano
Óxido nitroso
description The demand for food of animal origin has been increasing according to the world population growth, being Brazil a country that occupies a prominent position in the production and the supply of animal protein in a global scope, harboring a great bovine commercial livestock. However, the formation of pastures cultivated for animal production, among other anthropogenic actions have recently intensified the emission of greenhouse gases, like carbon dioxide (CO2), methane (CH4) and nitrous oxide (N2O) , which consequently cause an increase in global atmospheric temperature. Faced with this problem, several researchers have been elaborating studies focusing on methods to measure the amount of gas emitted in the most diverse activities related to, for example, agriculture and livestock. In addition, mitigation of the emission of these gases, such as changes in nutrient management, pasture and genetic improvement, as well as the destination of animal waste can be implemented in production systems, to improve productivity, reducing the emission of gases. The objective of this study was to explain the impacts of bovine livestock on the climatic changes of the planet.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-10-02T13:54:55Z
2019-10-02T13:54:55Z
2019
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv BEZERRA, Francisco Vinicius da Silva. Influência da pecuária bovina na emissão dos principais gases do efeito estufa. 2019. 45 f. Monografia (Graduação em Zootecnia) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2019.
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/46377
identifier_str_mv BEZERRA, Francisco Vinicius da Silva. Influência da pecuária bovina na emissão dos principais gases do efeito estufa. 2019. 45 f. Monografia (Graduação em Zootecnia) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2019.
url http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/46377
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv bu@ufc.br || repositorio@ufc.br
_version_ 1813028765039591424