Análise e implementação de um plano de manutenção na indústria alimentícia

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Diógenes, José Abner Nogueira
Data de Publicação: 2019
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/54910
Resumo: In the current industrial scenario, where companies are increasingly automated, maintenance is as factor that directly affects the efficiency of the manufacturing facility and, consequently, industrial competitiveness, which has reached a global level. In this activity, the fruit pulp company Frutã was analysed regarding its maintenance procedures and a plan was developed using the knowledge acquired during Mechanical Engineering graduation. Once drafted, the plan was implemented and the equipment overall effectiveness index was monitored in order to track results and make improvements on the previously established plan, if necessary. In addition, there were cost reductions with electric energy bills when contractual approaches were taken with the electricity distribution company and using thermography in sectors of with electric consumption. An integration with the production sector allowed an expressive increase in production capacity and a lower index of deterioration of the products, considering that a new format of productive process in a continuous stream was suggested. This set of measures generated savings of 64,7% in purchases of new equipment and a 36,9% increase in production
id UFC-7_bab9f19ca6e9876625ff2e155dd39145
oai_identifier_str oai:repositorio.ufc.br:riufc/54910
network_acronym_str UFC-7
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository_id_str
spelling Análise e implementação de um plano de manutenção na indústria alimentíciaAnalysis and implementation of a maintenance plan in the food industryManutenção preventivaManutenção preditivaOEECapacidade de produçãoIndústria alimentíciaIn the current industrial scenario, where companies are increasingly automated, maintenance is as factor that directly affects the efficiency of the manufacturing facility and, consequently, industrial competitiveness, which has reached a global level. In this activity, the fruit pulp company Frutã was analysed regarding its maintenance procedures and a plan was developed using the knowledge acquired during Mechanical Engineering graduation. Once drafted, the plan was implemented and the equipment overall effectiveness index was monitored in order to track results and make improvements on the previously established plan, if necessary. In addition, there were cost reductions with electric energy bills when contractual approaches were taken with the electricity distribution company and using thermography in sectors of with electric consumption. An integration with the production sector allowed an expressive increase in production capacity and a lower index of deterioration of the products, considering that a new format of productive process in a continuous stream was suggested. This set of measures generated savings of 64,7% in purchases of new equipment and a 36,9% increase in productionNo cenário industrial atual, onde as empresas estão cada vez mais automatizadas, a manutenção é um fator que afeta, de maneira direta, a eficiência da planta fabril e, consequentemente, a competitividade industrial, que atingiu um patamar global. No trabalho em tela, o setor de manutenção da empresa de polpas de frutas Frutã foi analisado no que diz respeito aos procedimentos de manutenção, foi realizada uma análise de eficiência de equipamento para cada fruta e um plano de manutenção foi elaborado usando conhecimentos adquiridos durante a graduação em Engenharia Mecânica. Uma vez elaborado, o plano foi implementado e o índice de efetividade global de equipamento era monitorado diariamente com o intuito de acompanhar resultados e realizar possíveis melhorias no plano previamente estabelecido. Adicionalmente, houveram reduções de custos com a fatura de energia elétrica ao realizar abordagens contratuais com a companhia de distribuição de energia elétrica e através do uso da termografia em setores de alto consumo elétrico. Uma integração com o setor de produção possibilitou um aumento na capacidade de produção e um menor índice de deterioração dos produtos, tendo em vista que um novo formato de processo produtivo em fluxo contínuo foi sugerido. Esse conjunto de medidas aumentou a competitividade da empresa perante à empresas internacionais, possibilitando uma abertura de novos mercados.Lima, Francisco ElicivaldoDiógenes, José Abner Nogueira2020-10-29T12:15:39Z2020-10-29T12:15:39Z2019info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfDIÓGENES, José Abner Nogueira. Análise e implementação de um plano de manutenção na indústria alimentícia. 2019. 71 f. Monografia (Graduação em Engenharia Mecânica) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2019http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/54910porreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2020-10-29T12:15:39Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/54910Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2020-10-29T12:15:39Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv Análise e implementação de um plano de manutenção na indústria alimentícia
Analysis and implementation of a maintenance plan in the food industry
title Análise e implementação de um plano de manutenção na indústria alimentícia
spellingShingle Análise e implementação de um plano de manutenção na indústria alimentícia
Diógenes, José Abner Nogueira
Manutenção preventiva
Manutenção preditiva
OEE
Capacidade de produção
Indústria alimentícia
title_short Análise e implementação de um plano de manutenção na indústria alimentícia
title_full Análise e implementação de um plano de manutenção na indústria alimentícia
title_fullStr Análise e implementação de um plano de manutenção na indústria alimentícia
title_full_unstemmed Análise e implementação de um plano de manutenção na indústria alimentícia
title_sort Análise e implementação de um plano de manutenção na indústria alimentícia
author Diógenes, José Abner Nogueira
author_facet Diógenes, José Abner Nogueira
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Lima, Francisco Elicivaldo
dc.contributor.author.fl_str_mv Diógenes, José Abner Nogueira
dc.subject.por.fl_str_mv Manutenção preventiva
Manutenção preditiva
OEE
Capacidade de produção
Indústria alimentícia
topic Manutenção preventiva
Manutenção preditiva
OEE
Capacidade de produção
Indústria alimentícia
description In the current industrial scenario, where companies are increasingly automated, maintenance is as factor that directly affects the efficiency of the manufacturing facility and, consequently, industrial competitiveness, which has reached a global level. In this activity, the fruit pulp company Frutã was analysed regarding its maintenance procedures and a plan was developed using the knowledge acquired during Mechanical Engineering graduation. Once drafted, the plan was implemented and the equipment overall effectiveness index was monitored in order to track results and make improvements on the previously established plan, if necessary. In addition, there were cost reductions with electric energy bills when contractual approaches were taken with the electricity distribution company and using thermography in sectors of with electric consumption. An integration with the production sector allowed an expressive increase in production capacity and a lower index of deterioration of the products, considering that a new format of productive process in a continuous stream was suggested. This set of measures generated savings of 64,7% in purchases of new equipment and a 36,9% increase in production
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019
2020-10-29T12:15:39Z
2020-10-29T12:15:39Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv DIÓGENES, José Abner Nogueira. Análise e implementação de um plano de manutenção na indústria alimentícia. 2019. 71 f. Monografia (Graduação em Engenharia Mecânica) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2019
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/54910
identifier_str_mv DIÓGENES, José Abner Nogueira. Análise e implementação de um plano de manutenção na indústria alimentícia. 2019. 71 f. Monografia (Graduação em Engenharia Mecânica) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2019
url http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/54910
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv bu@ufc.br || repositorio@ufc.br
_version_ 1809935795790807040