Avaliação do processo de adsorção de cafeína utilizando argila porosa heteroestruturada
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2019 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/62572 |
Resumo: | The increasing demand for decaffeinated coffee, initially demanded by individuals who have health problems or who seek a healthier lifestyle have stimulated studies that create and optimize the processes of unemployment, consistinf mainly of processes involving water, solventes and supercritical CO2. The theoretical and experimental study of caffeine through the heterostructured porous clay (PCH) has as montmorillonite as the main mineral component, providing na alternative to the methods that exist in the market. Adsorption is a separation method, which can be used for extraction caffeine from a solution, by retaining the material on the surface of the absorbent. Among the experimental procedure employed were the characteristics of the system that interfere in the adsorption isotherms, aiming to obtain a percetage of caffeine removal optimized. The best analyzed conditions determined pH of the solution equal to 4, 40 mg of amount of adsorbent mass and equilibrium time equal to 60 minutes, conducted in batch, resulting in 70% of the adsorbed caffeine. In relation to the adsorption isotherms, the model that best fit experimental data obtained was the Freundlich model. |
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Avaliação do processo de adsorção de cafeína utilizando argila porosa heteroestruturadaCafeínaAdsorçãoArgila porosa heterostruturadaThe increasing demand for decaffeinated coffee, initially demanded by individuals who have health problems or who seek a healthier lifestyle have stimulated studies that create and optimize the processes of unemployment, consistinf mainly of processes involving water, solventes and supercritical CO2. The theoretical and experimental study of caffeine through the heterostructured porous clay (PCH) has as montmorillonite as the main mineral component, providing na alternative to the methods that exist in the market. Adsorption is a separation method, which can be used for extraction caffeine from a solution, by retaining the material on the surface of the absorbent. Among the experimental procedure employed were the characteristics of the system that interfere in the adsorption isotherms, aiming to obtain a percetage of caffeine removal optimized. The best analyzed conditions determined pH of the solution equal to 4, 40 mg of amount of adsorbent mass and equilibrium time equal to 60 minutes, conducted in batch, resulting in 70% of the adsorbed caffeine. In relation to the adsorption isotherms, the model that best fit experimental data obtained was the Freundlich model.A crescente demanda por café descafeinado, originalmente demandado por indivíduos que possuem problemas de saúde crônicos ou que procuram um estilo de vida mais saudável, tem estimulado estudos que criem ou otimizem os processos de descafeinação tradicionais que consistem, principalmente, em processos que envolvem água, solventes e CO2 supercrítico. Estre trabalho tem como objetivo o estudo teórico e experimental da adsorção da cafeína através da argila porosa heteroestruturada (Porous Clay Heterostructure – PCH), que tem a montmorilonita como principal componente mineral, proporcionando uma alternativa aos métodos que existem no mercado. A adsorção é um método de separação, que pode ser utilizado para extração de cafeína de uma solução, através da retenção do material na superfície do adsorvente. Dentre o procedimento experimental empregado foram analisadas as características do sistema que interferem no processo adsortivo através da curva de calibração, teste de pH, teste de quantidade de adsorvente, cinética de adsorção e isotermas de adsorção, visando a obtenção de um percentual de remoção de cafeína otimizado. As melhores condições analisadas determinaram pH da solução igual a 4, 40 mg de quantidade de massa de adsorvente e tempo de equilíbrio igual a 60 minutos, conduzidos em batelada, resultando em 70% da cafeína adsorvida. Em relação às isotermas de adsorção, o modelo que melhor se ajustou aos dados experimentais obtidos foi o modelo de Freundlich.Silva Junior, Ivanildo José daMaranhão, Letícia Fernandes2021-11-29T18:51:10Z2021-11-29T18:51:10Z2019info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfMARANHÃO, Letícia Fernandes. Avaliação do processo de adsorção de cafeína utilizando argila porosa heteroestruturada. 2019. 47 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia Química) – Centro de Tecnologia, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2019.http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/62572porreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-11-29T18:57:10Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/62572Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:18:42.542960Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false |
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