Caracterização físico-química de alho comum e nobre em função do tempo de armazenamento
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2016 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU) |
Texto Completo: | https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/tede/613 |
Resumo: | The post-harvest storage can be an important tool for garlic producers, when the objective is to provide good quality product to the consumer market not only at the time of the harvest, but also to obtain better prices on the market. Thus, the aim with this study was to evaluate the physicochemical characterization of common and noble garlic according to storage time. The experimental design was a randomized complete block design with four replications. The treatments were arranged in split plots, and the plots were represented by garlic cultivars: BRS Hozan and Roxo Pérola de Caçador and the subplots were represented by the storage time: 0, 30, 60, 90 and 120 days after the toilet. We evaluated: weight loss, pith index, soluble solids, total, titratable acidity, pH, soluble solids / titratable acidity, pungency, total solids and industrial index. With the storage time there was an increase in weight loss, pith index and titratable acidity, besides reduction in pH, SS /AT ratio and industrial index. The Roxo Pérola de Caçador had greater storage potential than Hozan cultivar |
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Caracterização físico-química de alho comum e nobre em função do tempo de armazenamentoPhysiochemical characterization of common and noble garlic according to storage timeAllium sativum LPós-colheitaSólidos solúveisPungênciaAllium sativum LPostharvestSoluble solidsPungencyCIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::FITOTECNIAThe post-harvest storage can be an important tool for garlic producers, when the objective is to provide good quality product to the consumer market not only at the time of the harvest, but also to obtain better prices on the market. Thus, the aim with this study was to evaluate the physicochemical characterization of common and noble garlic according to storage time. The experimental design was a randomized complete block design with four replications. The treatments were arranged in split plots, and the plots were represented by garlic cultivars: BRS Hozan and Roxo Pérola de Caçador and the subplots were represented by the storage time: 0, 30, 60, 90 and 120 days after the toilet. We evaluated: weight loss, pith index, soluble solids, total, titratable acidity, pH, soluble solids / titratable acidity, pungency, total solids and industrial index. With the storage time there was an increase in weight loss, pith index and titratable acidity, besides reduction in pH, SS /AT ratio and industrial index. The Roxo Pérola de Caçador had greater storage potential than Hozan cultivar2017-02-16O armazenamento pós-colheita pode ser uma ferramenta importante para os produtores de alho, quando se deseja fornecer produto de boa qualidade ao mercado consumidor não apenas na época da safra, como também para obtenção de melhores preços no mercado. Desse modo, objetivou-se com o presente trabalho avaliar a caracterização físico-química de alho comum e nobre em função do tempo de armazenamento. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados, com quatro repetições. Os tratamentos foram dispostos em parcelas subdivididas, sendo as parcelas representadas pelas cultivares de alho: BRS Hozan e Roxo Pérola de Caçador, e as subparcelas pelo tempo de armazenamento: 0, 30, 60, 90 e 120 dias após o toalete. Foram avaliadas: perda de peso, índice de chochamento, sólidos solúveis, acidez titulável, pH, relação sólidos solúveis/acidez titulável, pungência, sólidos totais e índice industrial. Com o tempo de armazenamento, houve aumento na perda de peso, índice de chochamento e acidez titulável, além de redução no pH, relação SS/AT e índice industrial. A cultivar Roxo Pérola de Caçador teve maior potencial de armazenamento que a cultivar HozanCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorUniversidade Federal Rural do Semi-ÁridoBrasilUFERSAPrograma de Pós-Graduação em FitotecniaLopes, Welder de Araújo Rangel0488497437http://lattes.cnpq.br/9518360819539519Negreiros, Maria Zuleide de13084402434http://lattes.cnpq.br/796753418462028006858526447http://lattes.cnpq.br/3749294090898484Lopes, Welder de Araújo Rangel0488497437http://lattes.cnpq.br/9518360819539519Santos , Elizangela Cabral dos02223878407http://lattes.cnpq.br/0404594071278199Bessa, Antonia Tamires Monteiro2017-03-21T15:02:55Z2016-11-24info:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfBESSA, Antonia Tamires Monteiro. Caracterização físico-química de alho comum e nobre em função do tempo de armazenamento. 2016. 45 f. Dissertação (Mestrado) - Curso de Pós-graduação em Fitotecnia, Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2016.https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/tede/613porinfo:eu-repo/semantics/openAccessCC-BY-SAreponame:Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)instname:Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)instacron:UFERSA2023-12-19T00:57:07Zoai:repositorio.ufersa.edu.br:tede/613Repositório Institucionalhttps://repositorio.ufersa.edu.br/PUBhttps://repositorio.ufersa.edu.br/server/oai/requestrepositorio@ufersa.edu.br || admrepositorio@ufersa.edu.bropendoar:2023-12-19T00:57:07Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)false |
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