PRODUÇÃO E QUALIDADE DE MELANCIA FERTIRRIGADA COM NITROGÊNIO E POTÁSSIO

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Medeiros, Damiana Cleuma de
Data de Publicação: 2008
Tipo de documento: Tese
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)
Texto Completo: https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/tede/192
Resumo: The state of the Rio Grande do Norte is the second greatest watermelon producer in the Brazilian Northeast. The mineral nutrition is one of the factors that affect directly yield and fruit quality of the watermelon crop, and nitrogen and potassium are the most required nutrients for this crop. For evaluating the effect of nitrogen and potassium doses, supplied through fertigation to the Mickylee watermelon crop, one experiment in 2005 and other in 2006 were conducted. The experiments were carried out in a 3 x 3 + 2 factorial scheme, in randomized complete blocks with three replications. The treatments were the combinations of three doses of nitrogen (50%, 100%, and 150% of standard dose 96.0 kg ha-1) and three doses of potassium (50%, 100%, and 150% of standard dose 153.0 kg ha-1) plus two additional treatments: 1) 100% nitrogen standard dose + 0% potassium and 2) 0% nitrogen + 100% potassium standard dose. These standard doses are the recommended ones for the crop. The evaluated traits were: total number of fruits (NTF), mean fruit mass (MF), total fruit yield (PTF), mean pulp firmness (FP), mean fruit pH (pH), mean total soluble solids (SST) and mean vitamin C content (VIT C). The maximum points obtained were: 143.34 kg ha-1 N and 179.87 kg ha-1 K for NTF; 96.64 kg ha-1 N and 185.54 kg ha-1 K for MF; 88.37 kg ha-1 N and 145.73 kg ha-1 K for PTF; 54.41 kg ha-1 N and 96.21 kg ha-1 K for FP; 110.83 kg ha-1 N and 152.88 kg ha-1 K for pH; 125.52 kg ha-1 N and 105.50 kg ha-1 K for SST; 120.60 kg ha-1 N and 173.90 kg ha-1 K for VIT C.
id UFER_3f8afda2bb3fdc5caf09d65d66bd0564
oai_identifier_str oai:repositorio.ufersa.edu.br:tede/192
network_acronym_str UFER
network_name_str Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)
repository_id_str
spelling PRODUÇÃO E QUALIDADE DE MELANCIA FERTIRRIGADA COM NITROGÊNIO E POTÁSSIOProduction and quality of watermelon fertirrigated with nitrogen and potassiumCitrullus lanatusMickyleeYieldFertigationCitrullus lanatusMickyleeProdutividadeFertirrigaçãoCIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::FITOTECNIAThe state of the Rio Grande do Norte is the second greatest watermelon producer in the Brazilian Northeast. The mineral nutrition is one of the factors that affect directly yield and fruit quality of the watermelon crop, and nitrogen and potassium are the most required nutrients for this crop. For evaluating the effect of nitrogen and potassium doses, supplied through fertigation to the Mickylee watermelon crop, one experiment in 2005 and other in 2006 were conducted. The experiments were carried out in a 3 x 3 + 2 factorial scheme, in randomized complete blocks with three replications. The treatments were the combinations of three doses of nitrogen (50%, 100%, and 150% of standard dose 96.0 kg ha-1) and three doses of potassium (50%, 100%, and 150% of standard dose 153.0 kg ha-1) plus two additional treatments: 1) 100% nitrogen standard dose + 0% potassium and 2) 0% nitrogen + 100% potassium standard dose. These standard doses are the recommended ones for the crop. The evaluated traits were: total number of fruits (NTF), mean fruit mass (MF), total fruit yield (PTF), mean pulp firmness (FP), mean fruit pH (pH), mean total soluble solids (SST) and mean vitamin C content (VIT C). The maximum points obtained were: 143.34 kg ha-1 N and 179.87 kg ha-1 K for NTF; 96.64 kg ha-1 N and 185.54 kg ha-1 K for MF; 88.37 kg ha-1 N and 145.73 kg ha-1 K for PTF; 54.41 kg ha-1 N and 96.21 kg ha-1 K for FP; 110.83 kg ha-1 N and 152.88 kg ha-1 K for pH; 125.52 kg ha-1 N and 105.50 kg ha-1 K for SST; 120.60 kg ha-1 N and 173.90 kg ha-1 K for VIT C.O Rio Grande do Norte destaca-se como o segundo maior produtor de melancia do Nordeste brasileiro. A cultura da melancia tem na nutrição mineral um dos fatores que contribui diretamente sobre a produtividade e qualidade dos frutos, sendo o nitrogênio e o potássio os nutrientes mais exigidos por essa cultura. Com o objetivo avaliar o efeito de doses de nitrogênio e potássio, aplicadas em fertirrigação ao cultivo da melancia cv Mickylee, foi realizado um experimento em 2005 e outro em 2006. Os experimentos foram conduzidos em esquema fatorial 3 x 3 + 2, em blocos completos casualizados, com três repetições. Os tratamentos resultaram da combinação de três doses de nitrogênio (50%, 100% e 150% da dose padrão 96,0 kg ha-1) e três doses de potássio (50%, 100% e 150% da dose padrão 153,0 kg ha-1), além de dois tratamentos adicionais: 1) 100% da dose padrão de nitrogênio mais 0% de potássio e 2) 0% de nitrogênio mais 100% da dose padrão de potássio. Essas doses padrões são as recomendadas para a cultura. As características avaliadas foram: número total de frutos (NTF), massa média de frutos (MF), produtividade total de frutos (PTF), firmeza média de polpa (FP), pH médio de fruto (pH), sólidos solúveis totais médios (SST) e teor médio de vitamina C (VIT C). Os pontos máximos encontrados foram: 143,34 kg ha-1 N e 179,87 kg ha-1 K para NTF; 96,64 kg ha-1 N e 185,54 kg ha-1 K para MMF; 88,37 kg ha-1 N e 145,73 kg ha-1 K para PTF; 54,41 kg ha-1 N e 96,21 kg ha-1 K para FP; 110,83 kg ha-1 N e 152,88 kg ha-1 K para pH; 125,52 kg ha-1 N e 105,50 kg ha-1 K para SST; 120,60 kg ha-1 N e 173,90 kg ha-1 K para VIT C.Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e TecnológicoUniversidade Federal Rural do Semi-ÁridoBRCentro de Ciências Agrárias - CCAUFERSAPrograma de Pós-Graduação em FitotecniaNegreiros, Maria Zuleide deCPF:13084402434http://lattes.cnpq.br/7967534184620280Medeiros, José Francismar deCPF:27348636420http://lattes.cnpq.br/9567732690904131Medeiros, Damiana Cleuma de2016-08-12T19:18:37Z2009-05-272008-02-20info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisapplication/pdfapplication/pdfMEDEIROS, Damiana Cleuma de. Production and quality of watermelon fertirrigated with nitrogen and potassium. 2008. 68 f. Tese (Doutorado em Agricultura Tropical) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2008.https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/tede/192porCC-BY-SAinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)instname:Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)instacron:UFERSA2023-12-15T18:58:05Zoai:repositorio.ufersa.edu.br:tede/192Repositório Institucionalhttps://repositorio.ufersa.edu.br/PUBhttps://repositorio.ufersa.edu.br/server/oai/requestrepositorio@ufersa.edu.br || admrepositorio@ufersa.edu.bropendoar:2023-12-15T18:58:05Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)false
dc.title.none.fl_str_mv PRODUÇÃO E QUALIDADE DE MELANCIA FERTIRRIGADA COM NITROGÊNIO E POTÁSSIO
Production and quality of watermelon fertirrigated with nitrogen and potassium
title PRODUÇÃO E QUALIDADE DE MELANCIA FERTIRRIGADA COM NITROGÊNIO E POTÁSSIO
spellingShingle PRODUÇÃO E QUALIDADE DE MELANCIA FERTIRRIGADA COM NITROGÊNIO E POTÁSSIO
Medeiros, Damiana Cleuma de
Citrullus lanatus
Mickylee
Yield
Fertigation
Citrullus lanatus
Mickylee
Produtividade
Fertirrigação
CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::FITOTECNIA
title_short PRODUÇÃO E QUALIDADE DE MELANCIA FERTIRRIGADA COM NITROGÊNIO E POTÁSSIO
title_full PRODUÇÃO E QUALIDADE DE MELANCIA FERTIRRIGADA COM NITROGÊNIO E POTÁSSIO
title_fullStr PRODUÇÃO E QUALIDADE DE MELANCIA FERTIRRIGADA COM NITROGÊNIO E POTÁSSIO
title_full_unstemmed PRODUÇÃO E QUALIDADE DE MELANCIA FERTIRRIGADA COM NITROGÊNIO E POTÁSSIO
title_sort PRODUÇÃO E QUALIDADE DE MELANCIA FERTIRRIGADA COM NITROGÊNIO E POTÁSSIO
author Medeiros, Damiana Cleuma de
author_facet Medeiros, Damiana Cleuma de
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Negreiros, Maria Zuleide de
CPF:13084402434
http://lattes.cnpq.br/7967534184620280
Medeiros, José Francismar de
CPF:27348636420
http://lattes.cnpq.br/9567732690904131
dc.contributor.author.fl_str_mv Medeiros, Damiana Cleuma de
dc.subject.por.fl_str_mv Citrullus lanatus
Mickylee
Yield
Fertigation
Citrullus lanatus
Mickylee
Produtividade
Fertirrigação
CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::FITOTECNIA
topic Citrullus lanatus
Mickylee
Yield
Fertigation
Citrullus lanatus
Mickylee
Produtividade
Fertirrigação
CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::FITOTECNIA
description The state of the Rio Grande do Norte is the second greatest watermelon producer in the Brazilian Northeast. The mineral nutrition is one of the factors that affect directly yield and fruit quality of the watermelon crop, and nitrogen and potassium are the most required nutrients for this crop. For evaluating the effect of nitrogen and potassium doses, supplied through fertigation to the Mickylee watermelon crop, one experiment in 2005 and other in 2006 were conducted. The experiments were carried out in a 3 x 3 + 2 factorial scheme, in randomized complete blocks with three replications. The treatments were the combinations of three doses of nitrogen (50%, 100%, and 150% of standard dose 96.0 kg ha-1) and three doses of potassium (50%, 100%, and 150% of standard dose 153.0 kg ha-1) plus two additional treatments: 1) 100% nitrogen standard dose + 0% potassium and 2) 0% nitrogen + 100% potassium standard dose. These standard doses are the recommended ones for the crop. The evaluated traits were: total number of fruits (NTF), mean fruit mass (MF), total fruit yield (PTF), mean pulp firmness (FP), mean fruit pH (pH), mean total soluble solids (SST) and mean vitamin C content (VIT C). The maximum points obtained were: 143.34 kg ha-1 N and 179.87 kg ha-1 K for NTF; 96.64 kg ha-1 N and 185.54 kg ha-1 K for MF; 88.37 kg ha-1 N and 145.73 kg ha-1 K for PTF; 54.41 kg ha-1 N and 96.21 kg ha-1 K for FP; 110.83 kg ha-1 N and 152.88 kg ha-1 K for pH; 125.52 kg ha-1 N and 105.50 kg ha-1 K for SST; 120.60 kg ha-1 N and 173.90 kg ha-1 K for VIT C.
publishDate 2008
dc.date.none.fl_str_mv 2008-02-20
2009-05-27
2016-08-12T19:18:37Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
format doctoralThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv MEDEIROS, Damiana Cleuma de. Production and quality of watermelon fertirrigated with nitrogen and potassium. 2008. 68 f. Tese (Doutorado em Agricultura Tropical) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2008.
https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/tede/192
identifier_str_mv MEDEIROS, Damiana Cleuma de. Production and quality of watermelon fertirrigated with nitrogen and potassium. 2008. 68 f. Tese (Doutorado em Agricultura Tropical) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2008.
url https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/tede/192
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv CC-BY-SA
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv CC-BY-SA
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal Rural do Semi-Árido
BR
Centro de Ciências Agrárias - CCA
UFERSA
Programa de Pós-Graduação em Fitotecnia
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal Rural do Semi-Árido
BR
Centro de Ciências Agrárias - CCA
UFERSA
Programa de Pós-Graduação em Fitotecnia
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)
instname:Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)
instacron:UFERSA
instname_str Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)
instacron_str UFERSA
institution UFERSA
reponame_str Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)
collection Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)
repository.name.fl_str_mv Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)
repository.mail.fl_str_mv repositorio@ufersa.edu.br || admrepositorio@ufersa.edu.br
_version_ 1809747465852682240