Efeitos de diferentes níveis de restrição alimentar sobre características do líquido ruminal de caprinos

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Souza, Francisco Jocelho Alexandre de
Data de Publicação: 2018
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)
Texto Completo: https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/prefix/964
Resumo: Goat farming is a widespread activity in the Northeast of Brazil, where the semiextensive and extensive breeding system predominates. The difficulty in evaluating the quality and quantity of ingested volumes makes it difficult to determine the nutritional status of the animals raised in these systems. The evaluation of ruminal fluid is a useful tool to identify deficiencies and metabolic diseases, but it is still little explored in this species. 25 castrated goats with 6 to 7 months of age were kept in collective pens and underwent adaptation period where they received bulky and concentrated food in addition to water and mineral salt. The experimental period was 72 days, and the animals were divided into 5 groups of 5 animals and submitted to isoproteic / hypoenegetic and isoenergetic / hypoprotein food restriction at different levels. The ruminal liquid samples were collected 7 times over the experimental period using a semi-flexible gas-gastric probe approximately 1.5 m long and 12 mm outside diameter, lubricated with vegetable oil. The variables measured were the pH, the reduction time to methylene blue (RAM), the sedimentation and flotation time (TAS) and the total titratable acidity (ATT) and the number of protozoa in the ruminal fluid. features. The hypoproteic / isoenergetic food restriction at 20 and 40%, hypoenergetic / isoprotein levels at the 20 and 40% levels and hypoenergetic / hypoproteic levels at the 30% level promoted alterations in ADR, TAS, ATT and in the number of protozoa in the characteristics of the liquid rumen growth of goats reared in confinement for 42 days, however, these changes were not able to cause damage to the rumen activities, since the values found were within the ruminant standard
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The experimental period was 72 days, and the animals were divided into 5 groups of 5 animals and submitted to isoproteic / hypoenegetic and isoenergetic / hypoprotein food restriction at different levels. The ruminal liquid samples were collected 7 times over the experimental period using a semi-flexible gas-gastric probe approximately 1.5 m long and 12 mm outside diameter, lubricated with vegetable oil. The variables measured were the pH, the reduction time to methylene blue (RAM), the sedimentation and flotation time (TAS) and the total titratable acidity (ATT) and the number of protozoa in the ruminal fluid. features. The hypoproteic / isoenergetic food restriction at 20 and 40%, hypoenergetic / isoprotein levels at the 20 and 40% levels and hypoenergetic / hypoproteic levels at the 30% level promoted alterations in ADR, TAS, ATT and in the number of protozoa in the characteristics of the liquid rumen growth of goats reared in confinement for 42 days, however, these changes were not able to cause damage to the rumen activities, since the values found were within the ruminant standardA caprinocultura é uma atividade bastante difundida no Nordeste brasileiro, onde predomina os sistema semiextensivo e extensivo de criação. A dificuldade em avaliar a qualidade e quantidade de volumoso ingerido dificulta a determinação do status nutricional dos animais criados nestes sistemas. A avaliação do líquido ruminal é uma ferramenta útil para identificar deficiências e doenças metabólicas, porém ainda é pouco explorada nesta espécie. Foram utilizados 25 caprinos castrados com 6 a 7 meses de idade, mantidos em baias coletivas e passaram por período de adaptação onde receberam alimento volumoso e concentrado além de água e sal mineral. O período experimental foi de 72 dias, e os animais divididos em 5 grupos de 5 animais e submetidos a restrição alimentar isoprotéica/hipoenegética e isoenergética/hipoprotéica em diferentes níveis. As amostras do liquido ruminal foram coletadas 7 vezes ao longo do período experimental utilizando sonda oro-gástrica semiflexível com aproximadamente 1,5 m de comprimento e 12 mm de diâmetro externo, lubrificado com óleo vegetal. As variáveis aferidas foram o pH, o tempo de redução ao azul de metileno (RAM), o tempo de sedimentação e flutuação (TAS) e a acidez titulável total (ATT) e o número de protozoários no líquido ruminal. apresenta. A restrição alimentar hipoproteica / isoenergética nos níveis de 20 e 40%, hipoenergética / isoproteica nos níveis de 20 e 40% e hipoenergética / hipoproteica no nível de 30% promoveram alterações na RAM, TAS, ATT e no número de protozoários nas características do líquido ruminal de caprinos criados em confinamento pelo tempo de 42 dias, no entanto essas alterações não foram capazes de causar danos as atividades do rúmen, dado que, os valores encontrados estiveram dentro dos padrões determinados para ruminantesCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPESUniversidade Federal Rural do Semi-ÁridoBrasilCentro de Ciências Agrárias - CCAUFERSAPrograma de Pós-Graduação em Ciência AnimalBarrêto Júnior, Raimundo Alves43214363387http://lattes.cnpq.br/0516971232838494Sousa, Rejane dos Santos01146713460http://lattes.cnpq.br/4764433633924709Braga, Alexandre Paula14089688434http://lattes.cnpq.br/1480331510087793Souza, Francisco Jocelho Alexandre de2019-02-27T18:42:34Z2019-02-272019-02-27T18:42:34Z2018-12-14info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfCitação com autor incluído no texto: Souza (2018) Citação com autor não incluído no texto: (SOUZA, 2018)https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/prefix/964porSOUZA, Francisco Jocelho Alexandre de. Efeitos de diferentes níveis de restrição alimentar sobre características do líquido ruminal de caprinos. 2018. 44 f. Dissertação (Mestrado em Ciência Animal), Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2018.CC-BY-SAinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)instname:Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)instacron:UFERSA2023-10-30T20:29:08Zoai:repositorio.ufersa.edu.br:prefix/964Repositório Institucionalhttps://repositorio.ufersa.edu.br/PUBhttps://repositorio.ufersa.edu.br/server/oai/requestrepositorio@ufersa.edu.br || admrepositorio@ufersa.edu.bropendoar:2023-10-30T20:29:08Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)false
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