Cultivo do algodoeiro irrigado com águas salinas de acordo com a fase de desenvolvimento da cultura

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Mota, Andygley Fernandes
Data de Publicação: 2014
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)
Texto Completo: https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/tede/423
Resumo: Over the past 10 years, Brazil went from importer to exporter of cotton, ranking fifth among the countries that produce cotton in the world, accounting for 5.7% of world production. Water quality is one of the factors that cause negative effects on crop growth and affect production. The present study aimed to evaluate the influence of irrigation with saline water on growth, nutrition, production and fiber quality colored cotton (green BRS), plus some soil chemical properties. The study was conducted under field conditions at the Experimental Farm Rafael Fernandes, owned by the Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA. The experimental design was randomized blocks with six treatments and five repetitions, the treatments consisted of six combinations of three waters, with distinct, alternating during the stages of crop development levels of salinity (S). The water used in irrigation salinity S1 was drawn from a well Acu Sandstone aquifer at an average depth of 1000 m. The water salinity S3 was prepared by adding, in the S1 water, salt to submit a level approximate salinity of most water sources Jandaíra Limestone aquifer. The water salinity S2 obtained by mixing equal volumes of water S1 and S3, and the Electrical conductivities, 0.55, 2.16 and 3.53 dS m-1, respectively, the three waters. The green cultivar BRS was reduced in their growth parameters, but production did not differ between treatments. Still use high water salinity (3.5 dS m-1) throughout the crop cycle may be feasible, according to the conditions of the study. The use of lower quality water can be an alternative for producers, enabling a reduction in the consumption of water of better quality
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The experimental design was randomized blocks with six treatments and five repetitions, the treatments consisted of six combinations of three waters, with distinct, alternating during the stages of crop development levels of salinity (S). The water used in irrigation salinity S1 was drawn from a well Acu Sandstone aquifer at an average depth of 1000 m. The water salinity S3 was prepared by adding, in the S1 water, salt to submit a level approximate salinity of most water sources Jandaíra Limestone aquifer. The water salinity S2 obtained by mixing equal volumes of water S1 and S3, and the Electrical conductivities, 0.55, 2.16 and 3.53 dS m-1, respectively, the three waters. The green cultivar BRS was reduced in their growth parameters, but production did not differ between treatments. Still use high water salinity (3.5 dS m-1) throughout the crop cycle may be feasible, according to the conditions of the study. The use of lower quality water can be an alternative for producers, enabling a reduction in the consumption of water of better qualityNos últimos 10 anos, o Brasil passou de importador para exportador de algodão, ocupando a quinta colocação dentre os países que mais produzem algodão no mundo, respondendo por 5,7% da produção mundial. A qualidade da água é um dos fatores que ocasionam efeito negativo no desenvolvimento das culturas e afetam a produção. O presente estudo teve com objetivo avaliar a influência da irrigação com água salina no crescimento, nutrição, produção e qualidade da fibra do algodão colorido (BRS verde), além de alguns atributos químicos do solo. O trabalho foi desenvolvido em condições de campo na Fazenda Experimental Rafael Fernandes, de propriedade da Universidade Federal Rural do Semi-árido UFERSA. O delineamento experimental foi em blocos casualizados com seis tratamentos e cinco repetições, cujos tratamentos consistiram de seis combinações entre três águas, com níveis de salinidade (S) distintos, alternadas durante os estádios de desenvolvimento da cultura. A água de salinidade S1 usada nas irrigações foi retirada de um poço do aquífero Arenito Açu, a uma profundidade média de 1000 m. A água de salinidade S3 foi preparada mediante a adição, na água S1, de sais para que apresentasse um nível de salinidade aproximado da maioria das fontes de água do aquífero Calcário Jandaíra. E a água de salinidade S2, proveniente da mistura de volumes iguais das águas S1 e S3, sendo as Condutividades Elétricas, 0,55; 2,16 e 3,53 dS m-1, respectivamente, das três águas. A cultivar BRS verde sofreu redução em seus parâmetros de crescimento, porém a produção não diferiu estatisticamente entre os tratamentos. Mesmo assim uso de água de alta salinidade (3,5 dS m-1) ao longo de todo o ciclo da cultura pode ser viável, de acordo com as condições de realização do estudo. O uso de águas de qualidade inferior pode ser uma alternativa para produtores, possibilitando uma redução no consumo de águas de melhor qualidadeCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorUniversidade Federal Rural do Semi-ÁridoBRCentro de Ciências Agrárias - CCAUFERSAPrograma de Pós-Graduação em Manejo de Solo e ÁguaOliveira, Fábio Henrique Tavares deCPF:56678002415http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4792931U3Gurgel, Marcelo TavaresCPF:01880476460http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4769992E2Nobre, Reginaldo GomesCPF:79165273400http://lattes.cnpq.br/4299603915739210Mota, Andygley Fernandes2016-08-16T13:31:39Z2015-03-262014-02-07info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfapplication/pdfMOTA, Andygley Fernandes. Growing the cotton crop with saline water under the phase of development of culture. 2014. 67 f. Dissertação (Mestrado em Manejo de Solo e água) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2014.https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/tede/423porCC-BY-SAinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)instname:Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)instacron:UFERSA2024-01-04T01:58:10Zoai:repositorio.ufersa.edu.br:tede/423Repositório Institucionalhttps://repositorio.ufersa.edu.br/PUBhttps://repositorio.ufersa.edu.br/server/oai/requestrepositorio@ufersa.edu.br || admrepositorio@ufersa.edu.bropendoar:2024-01-04T01:58:10Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)false
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