Própolis no desempenho produtivo e qualidade de ovos de poedeiras Isa Label

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Costa, Monik Kelly de Oliveira
Data de Publicação: 2015
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)
Texto Completo: https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/tede/367
Resumo: The objective was to evaluate the influence of the addition of propolis extract in diets with different levels of crude protein on growth performance and quality of laying eggs Isa Label created in high temperature environment. For this, we used 104 birds distributed in a completely randomized design in a 2x2 factorial design (CP level and propolis extract) being four diets, one control and another with 5% reduction of crude protein, each with and without the addition of 0.70% of propolis extract with 13 repetitions and two birds each. Were evaluated: egg production rate, feed conversion, absolute and relative weight of yolk, albumen and shell, height and width of the egg, specific gravity, yolk color, eggshell thickness, Haugh unit, albumen and yolk index. Propolis extract (0.70%) provided increase of egg production rate and improves feed conversion, to the crude protein level of 17.70%, and promote coloring sharper yolk. Therefore, the level of 0.70% hydroalcoholic extract of propolis can be used in diets for laying hens Isa label as it improves desirable characteristics such as egg production rate, feed conversion and yolk color when the feed has protein level of 17 7%. And the protein level of 16.82% can be used for laying Isa Label without prejudice to on broiler performance
id UFER_fe11ecc1f83972397956b350c40c833a
oai_identifier_str oai:repositorio.ufersa.edu.br:tede/367
network_acronym_str UFER
network_name_str Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)
repository_id_str
spelling Própolis no desempenho produtivo e qualidade de ovos de poedeiras Isa LabelPropolis on productive performance and quality eggs of hens laying isa labelpoultryLaying semi-heavyCrude protein - feedFeed birds - alternative additivesIsa Label - quality eggsAviculturaPoedeiras semipesadasProteína bruta - raçãoRação de aves - aditivos alternativosIsa Label - qualidade de ovosCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::MEDICINA VETERINARIAThe objective was to evaluate the influence of the addition of propolis extract in diets with different levels of crude protein on growth performance and quality of laying eggs Isa Label created in high temperature environment. For this, we used 104 birds distributed in a completely randomized design in a 2x2 factorial design (CP level and propolis extract) being four diets, one control and another with 5% reduction of crude protein, each with and without the addition of 0.70% of propolis extract with 13 repetitions and two birds each. Were evaluated: egg production rate, feed conversion, absolute and relative weight of yolk, albumen and shell, height and width of the egg, specific gravity, yolk color, eggshell thickness, Haugh unit, albumen and yolk index. Propolis extract (0.70%) provided increase of egg production rate and improves feed conversion, to the crude protein level of 17.70%, and promote coloring sharper yolk. Therefore, the level of 0.70% hydroalcoholic extract of propolis can be used in diets for laying hens Isa label as it improves desirable characteristics such as egg production rate, feed conversion and yolk color when the feed has protein level of 17 7%. And the protein level of 16.82% can be used for laying Isa Label without prejudice to on broiler performanceObjetivou-se avaliar a influência da adição de extrato hidroalcoólico de própolis em rações com dois níveis de proteína bruta, no desempenho produtivo e qualidade de ovos de poedeiras Isa Label criadas em ambiente de alta temperatura. Foram utilizadas 104 aves, distribuídas em delineamento inteiramente casualizado, esquema fatorial 2x2 (proteína bruta e extrato hidroalcoólico de própolis), sendo uma ração controle e outra com redução de 5% da proteína bruta, cada uma com e sem a adição de 0,70% de extrato hidroalcoólico de própolis, com 13 repetições e 2 aves por unidade experimental. Foram avaliados: taxa de postura, conversão alimentar, peso absoluto e relativo de gema, albúmen e casca, altura e largura do ovo, gravidade específica, coloração da gema, espessura de casca, unidade Haugh, índice de albúmen e de gema. O extrato hidroalcoólico (0,70%) proporcionou aumento da taxa de postura e melhora da conversão alimentar, ao nível de proteína de 17,70%, além de promover coloração mais acentuada da gema. Portanto, o nível de 0,70% de extrato hidroalcoólico de própolis pode ser usado em rações para poedeiras Isa Label, já que melhora características desejáveis como taxa de postura, conversão alimentar e coloração da gema, quando as rações têm nível de proteína de 17,7%. E o nível de proteína de 16,82% pode ser usado para poedeiras Isa Label, sem prejuízo no desempenhoCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorUniversidade Federal Rural do Semi-ÁridoBRCentro de Ciências Agrárias - CCAUFERSAPrograma de Pós-Graduação em Ciência AnimalMessage, DejairCPF:74422855891http://lattes.cnpq.br/8428919083422600Araújo, Marcelle Santana deCPF:07886547738http://lattes.cnpq.br/3195264082485232Castro, Kelvia Jacome deCPF:66751020368http://lattes.cnpq.br/7745340489023509Costa, Monik Kelly de Oliveira2016-08-15T20:31:24Z2015-03-062015-02-06info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfapplication/pdfCOSTA, Monik Kelly de Oliveira. Propolis on productive performance and quality eggs of hens laying isa label. 2015. 46 f. Dissertação (Mestrado em Sanidade e Produção Animal) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2015.https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/tede/367porCC-BY-SAinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)instname:Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)instacron:UFERSA2023-09-14T00:53:42Zoai:repositorio.ufersa.edu.br:tede/367Repositório Institucionalhttps://repositorio.ufersa.edu.br/PUBhttps://repositorio.ufersa.edu.br/server/oai/requestrepositorio@ufersa.edu.br || admrepositorio@ufersa.edu.bropendoar:2023-09-14T00:53:42Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)false
dc.title.none.fl_str_mv Própolis no desempenho produtivo e qualidade de ovos de poedeiras Isa Label
Propolis on productive performance and quality eggs of hens laying isa label
title Própolis no desempenho produtivo e qualidade de ovos de poedeiras Isa Label
spellingShingle Própolis no desempenho produtivo e qualidade de ovos de poedeiras Isa Label
Costa, Monik Kelly de Oliveira
poultry
Laying semi-heavy
Crude protein - feed
Feed birds - alternative additives
Isa Label - quality eggs
Avicultura
Poedeiras semipesadas
Proteína bruta - ração
Ração de aves - aditivos alternativos
Isa Label - qualidade de ovos
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::MEDICINA VETERINARIA
title_short Própolis no desempenho produtivo e qualidade de ovos de poedeiras Isa Label
title_full Própolis no desempenho produtivo e qualidade de ovos de poedeiras Isa Label
title_fullStr Própolis no desempenho produtivo e qualidade de ovos de poedeiras Isa Label
title_full_unstemmed Própolis no desempenho produtivo e qualidade de ovos de poedeiras Isa Label
title_sort Própolis no desempenho produtivo e qualidade de ovos de poedeiras Isa Label
author Costa, Monik Kelly de Oliveira
author_facet Costa, Monik Kelly de Oliveira
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Message, Dejair
CPF:74422855891
http://lattes.cnpq.br/8428919083422600
Araújo, Marcelle Santana de
CPF:07886547738
http://lattes.cnpq.br/3195264082485232
Castro, Kelvia Jacome de
CPF:66751020368
http://lattes.cnpq.br/7745340489023509
dc.contributor.author.fl_str_mv Costa, Monik Kelly de Oliveira
dc.subject.por.fl_str_mv poultry
Laying semi-heavy
Crude protein - feed
Feed birds - alternative additives
Isa Label - quality eggs
Avicultura
Poedeiras semipesadas
Proteína bruta - ração
Ração de aves - aditivos alternativos
Isa Label - qualidade de ovos
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::MEDICINA VETERINARIA
topic poultry
Laying semi-heavy
Crude protein - feed
Feed birds - alternative additives
Isa Label - quality eggs
Avicultura
Poedeiras semipesadas
Proteína bruta - ração
Ração de aves - aditivos alternativos
Isa Label - qualidade de ovos
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::MEDICINA VETERINARIA
description The objective was to evaluate the influence of the addition of propolis extract in diets with different levels of crude protein on growth performance and quality of laying eggs Isa Label created in high temperature environment. For this, we used 104 birds distributed in a completely randomized design in a 2x2 factorial design (CP level and propolis extract) being four diets, one control and another with 5% reduction of crude protein, each with and without the addition of 0.70% of propolis extract with 13 repetitions and two birds each. Were evaluated: egg production rate, feed conversion, absolute and relative weight of yolk, albumen and shell, height and width of the egg, specific gravity, yolk color, eggshell thickness, Haugh unit, albumen and yolk index. Propolis extract (0.70%) provided increase of egg production rate and improves feed conversion, to the crude protein level of 17.70%, and promote coloring sharper yolk. Therefore, the level of 0.70% hydroalcoholic extract of propolis can be used in diets for laying hens Isa label as it improves desirable characteristics such as egg production rate, feed conversion and yolk color when the feed has protein level of 17 7%. And the protein level of 16.82% can be used for laying Isa Label without prejudice to on broiler performance
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-03-06
2015-02-06
2016-08-15T20:31:24Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv COSTA, Monik Kelly de Oliveira. Propolis on productive performance and quality eggs of hens laying isa label. 2015. 46 f. Dissertação (Mestrado em Sanidade e Produção Animal) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2015.
https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/tede/367
identifier_str_mv COSTA, Monik Kelly de Oliveira. Propolis on productive performance and quality eggs of hens laying isa label. 2015. 46 f. Dissertação (Mestrado em Sanidade e Produção Animal) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2015.
url https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/tede/367
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv CC-BY-SA
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv CC-BY-SA
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal Rural do Semi-Árido
BR
Centro de Ciências Agrárias - CCA
UFERSA
Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal Rural do Semi-Árido
BR
Centro de Ciências Agrárias - CCA
UFERSA
Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)
instname:Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)
instacron:UFERSA
instname_str Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)
instacron_str UFERSA
institution UFERSA
reponame_str Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)
collection Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)
repository.name.fl_str_mv Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)
repository.mail.fl_str_mv repositorio@ufersa.edu.br || admrepositorio@ufersa.edu.br
_version_ 1809747454538547200