Is there a culinary corn system in the Cearense Cariri?
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Data de Publicação: | 2018 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Geografares (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.ufes.br/geografares/article/view/17428 |
Resumo: | This paper aims to analyze the culinary corn system in rural Cariri. To do so, it is used the studies of Carneiro (2003), Cascudo (1967), Flandrin and Montanari (1998), among others. Methodologically, ethnography and oral history are used, with the Cariri region as the locus, specifically the municipalities of Crato, Juazeiro do Norte, Aurora and Milagres, because it is believed that many of the food traditions are still well preserved in the region. Due to this dynamics, it is concluded that corn assumes a peculiar role in the formation of a culinary system based on the cultural identity of the region, exactly what occurs in the Cariri region. Keywords: Corn; Culinary system; Cariri. |
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Is there a culinary corn system in the Cearense Cariri?¿Un sistema culinario del maíz en el Cariri Cearense?Existe-t-il un système culinaire à base de maïs à Cariri ?Há um sistema culinário do milho no Cariri?This paper aims to analyze the culinary corn system in rural Cariri. To do so, it is used the studies of Carneiro (2003), Cascudo (1967), Flandrin and Montanari (1998), among others. Methodologically, ethnography and oral history are used, with the Cariri region as the locus, specifically the municipalities of Crato, Juazeiro do Norte, Aurora and Milagres, because it is believed that many of the food traditions are still well preserved in the region. Due to this dynamics, it is concluded that corn assumes a peculiar role in the formation of a culinary system based on the cultural identity of the region, exactly what occurs in the Cariri region. Keywords: Corn; Culinary system; Cariri.Este trabajo busca analizar el sistema culinario del maízen el medio rural del Cariri. Para ello se recurre a los estudios de Carneiro (2003), Cascudo (1967), Flandrin y Montanari, entre otros.La metodología se basa en la etnografía y en la historia oral, teniendo como espacio investigativo la región del Cariri, principalmente las ciudades del Crato, Juazeiro do Norte, Aurora y Milagres. Se cree que muchas de las tradiciones alimentarias todavía están preservadas en las localidades de esa región. Se concluye que el maízasume un rol particular en la formación de un sistema culinario según la identidad cultural de la región, exactamente lo que ocurre en Cariri. Palabras clave: maíz; sistema culinario; Cariri.Cette communication vise à analyser le rôle du maïs dans les zones rurales du Cariri. Pour cela, nous avons recours aux études de Carneiro (2003), Cascudo (1967), Flandrin et Montanari (1998), entre autres. Sur le plan méthodologique, l'ethnographie et l'histoire orale sont utilisées, avec comme lieu de référence la région de Cariri, en particulier les municipalités de Crato, Juazeiro do Norte, Aurora et Milagres, estimant que de nombreuses traditions alimentaires sont encore bien préservées dans les sites de la région. En raison de cette dynamique, on conclut que le maïs joue un rôle particulier dans la formation d'un système culinaire basé sur l'identité culturelle de la région, exactement ce qui se passe dans la région de Cariri. Mots clés : maïs ; système culinaire; Cariri.Esta comunicação tem o objetivo de analisar o papel do milho no meio rural do Cariri. Para tanto, recorre-se aos estudos de Carneiro (2003), Cascudo (1967), Flandrin e Montanari (1998), entre outros. Metodologicamente, empregam-se a etnografia e a história oral, tendo-se como lócus a região do Cariri, especificamente os municípios do Crato, Juazeiro do Norte, Aurora e Milagres, por acreditar que muitas das tradições alimentares ainda estão bem preservadas nos sítios da região. Por essa dinâmica, conclui-se que o milho assume um rol peculiar na formação de um sistema culinário a partir da identidade cultural da região, exatamente o que ocorre na região do Cariri. Palavras-chave: milho; sistema culinário; Cariri.Departamento e Programa de Pós-Graduação em Geografia da UFES2018-06-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado pelos paresPesquisa Etnográfica;Trabalho de Campoapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttps://periodicos.ufes.br/geografares/article/view/1742810.7147/GEO25.17428Geografares; n. 25 (2018): Geografares (janeiro-junho); 218-237Geografares; No. 25 (2018): Geografares (janeiro-junho); 218-237Geografares; Núm. 25 (2018): Geografares (janeiro-junho); 218-2372175-37091518-200210.47456/geo.v0i25reponame:Geografares (Online)instname:Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)instacron:UFESporhttps://periodicos.ufes.br/geografares/article/view/17428/13699https://periodicos.ufes.br/geografares/article/view/17428/19418https://periodicos.ufes.br/geografares/article/view/17428/19419Copyright (c) 2018 Geografareshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessRocha, Ariza Maria2024-07-24T14:05:59Zoai:periodicos.ufes.br:article/17428Revistahttps://periodicos.ufes.br/geografares/PUBhttps://periodicos.ufes.br/geografares/oairevista.geografares@ufes.br2175-37091518-2002opendoar:2024-07-24T14:05:59Geografares (Online) - Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)false |
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