Análise das características ambientais e implicações da produção agrícola no Departamento Oeste da República do Haiti

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Charles, Ralph
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Célia de Oliveira, Regina, Almussa Leite Torres, Guilherme, Greco, Roberto
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
eng
Título da fonte: Geografares (Online)
Texto Completo: https://periodicos.ufes.br/geografares/article/view/41080
Resumo: In the Republic of Haiti, agriculture is one of the main economic sectors. In the Western Department, more than half of the population lives in rural areas and relies on agriculture as their primary source of livelihood. This study analyzes the environmental impacts in the Western Department of Haiti on the suitability of agricultural land for the region's main crops. To this end, relief, pedology, and climate were considered as relevant environmental factors for determining agricultural suitability, along with the physiological characteristics of plants. Therefore, for this analysis, maps, graphs, and tables were created based on specialized scientific literature, relief data, pedology, and climate. The results show that agricultural production in the Western Department is still precarious due to unfavorable environmental conditions, resulting in a decrease in local food production for consumption. When considering the drought tolerance of certain crops, it is concluded that smaller-scale cultivation, with an emphasis on providing food for families and local commerce, is feasible for corn, beans, and cassava.
id UFES-12_15cbd771df185eab23fc2ff921f4839b
oai_identifier_str oai:periodicos.ufes.br:article/41080
network_acronym_str UFES-12
network_name_str Geografares (Online)
repository_id_str
spelling Análise das características ambientais e implicações da produção agrícola no Departamento Oeste da República do HaitiAnalysis of the environmental characteristics and impacts of agricultural production in the Western Department of the Republic of HaitiAnálisis de las características ambientales y implicaciones en la producción agrícola en el Departamento Oeste de la República de HaitíAnalyse des caractéristiques environnementales et leurs implications dans la production agricole dans le Département de l’Ouest de la République d’Haïtisécurité alimentaireconditions environnementalesGéographie physiqueHaïtisegurança alimentarcondições ambientaisGeografia físicaHaitiAgriculturaAlimentaçãofood safetyenvironmental conditionsphysical GeographyHaitiinocuidad de los alimentoscondiciones ambientalesGeografía físicaHaitíIn the Republic of Haiti, agriculture is one of the main economic sectors. In the Western Department, more than half of the population lives in rural areas and relies on agriculture as their primary source of livelihood. This study analyzes the environmental impacts in the Western Department of Haiti on the suitability of agricultural land for the region's main crops. To this end, relief, pedology, and climate were considered as relevant environmental factors for determining agricultural suitability, along with the physiological characteristics of plants. Therefore, for this analysis, maps, graphs, and tables were created based on specialized scientific literature, relief data, pedology, and climate. The results show that agricultural production in the Western Department is still precarious due to unfavorable environmental conditions, resulting in a decrease in local food production for consumption. When considering the drought tolerance of certain crops, it is concluded that smaller-scale cultivation, with an emphasis on providing food for families and local commerce, is feasible for corn, beans, and cassava.Na República do Haiti, a agricultura é um dos principais setores econômicos. No Departamento Oeste, mais da metade da população vive em áreas rurais e usa a agricultura como principal fonte de subsistência. Este estudo analisa as implicações ambientais no Departamento Oeste do Haiti sobre a aptidão agrícola para as principais culturas da região. Para tanto, o relevo, a pedologia e o clima foram considerados como fatores ambientais relevantes para a determinação da aptidão agrícola, bem como as características fisiológicas das plantas. Assim, para esta análise, com base em literatura científica especializada, dados de relevo, pedologia e clima, realizou-se a confecção de mapas, gráficos e tabelas. Os resultados mostram que, devido às condições ambientais desfavoráveis, a produção agrícola no Departamento Oeste ainda é precária, resultando em menor produção de alimentos para consumo local. Ao considerar a tolerância à falta de água de algumas culturas, conclui-se que o plantio em menor escala com foco na alimentação familiar e no comércio local é viável para milho, feijão e mandioca.En la República de Haití, la agricultura ha sido uno de los principales sectores económicos. En el Departamento Oeste, más de la mitad de la población vive en áreas rurales y utiliza la agricultura como su principal fuente de sustento. Este estudio analiza las implicaciones ambientales en el Departamento Oeste de Haití sobre la aptitud agrícola para los principales cultivos de la región. Para ello, se consideraron el relieve, la pedología y el clima como factores ambientales relevantes para determinar la idoneidad agrícola, así como las características fisiológicas de las plantas. Para este análisis se elaboraron mapas, gráficos y tablas, con base en la literatura científica especializada, datos de relieve, pedología y clima. Los resultados muestran que, debido a las condiciones ambientales desfavorables, la producción agrícola en el Departamento Oeste aún es precaria, lo que se traduce en una menor producción de alimentos para el consumo local. Al considerar la tolerancia a la falta de agua de algunos cultivos, se puede concluir que la siembra a menor escala con un enfoque de alimentación familiar y comercio local es factible para maíz, frijol y yuca.Dans la République d'Haïti l'agriculture est l'un des principaux secteurs économiques. Dans le département de l'Ouest plus de la moitié de la population vit en milieu rural et utilise l'agriculture comme principale source de revenu. Cette étude analyse les implications environnementales dans le département de l'Ouest d'Haïti sur l'adéquation agricole aux principales cultures de la région. À cette fin, le relief, la pédologie et le climat ont été considérés comme des facteurs environnementaux pertinents pour déterminer l'aptitude agricole, ainsi que les caractéristiques physiologiques des plantes. Ainsi, pour cette analyse, basée sur la littérature scientifique spécialisée, des données du relief, de pédologie et de climat, des cartes, des graphiques et des tableaux ont été utilisées. Les résultats montrent qu'en raison de conditions environnementales défavorables, la production agricole dans le département de l'Ouest est encore précaire, ce qui se traduit par une moindre production d'aliments pour la consommation locale. En considérant la tolérance au manque d'eau de certaines cultures, on peut conclure que la plantation à plus petite échelle en attirant l’attention sur l'alimentation familiale et le commerce local est faisable pour le maïs, le haricot et le manioc.Departamento e Programa de Pós-Graduação em Geografia da UFES2023-12-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado pelos paresTextoapplication/pdfapplication/pdfhttps://periodicos.ufes.br/geografares/article/view/4108010.47456/geo.v3i37.41080Geografares; v. 3 n. 37 (2023): Revista Geografares; 159-183Geografares; Vol. 3 No. 37 (2023): Revista Geografares; 159-183Geografares; Vol. 3 Núm. 37 (2023): Revista Geografares; 159-1832175-37091518-2002reponame:Geografares (Online)instname:Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)instacron:UFESporenghttps://periodicos.ufes.br/geografares/article/view/41080/28923https://periodicos.ufes.br/geografares/article/view/41080/28924Brasil ContemporâneoCopyright (c) 2023 Geografareshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessCharles, RalphCélia de Oliveira, ReginaAlmussa Leite Torres, GuilhermeGreco, Roberto2024-07-29T14:18:52Zoai:periodicos.ufes.br:article/41080Revistahttps://periodicos.ufes.br/geografares/PUBhttps://periodicos.ufes.br/geografares/oairevista.geografares@ufes.br2175-37091518-2002opendoar:2024-07-29T14:18:52Geografares (Online) - Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)false
dc.title.none.fl_str_mv Análise das características ambientais e implicações da produção agrícola no Departamento Oeste da República do Haiti
Analysis of the environmental characteristics and impacts of agricultural production in the Western Department of the Republic of Haiti
Análisis de las características ambientales y implicaciones en la producción agrícola en el Departamento Oeste de la República de Haití
Analyse des caractéristiques environnementales et leurs implications dans la production agricole dans le Département de l’Ouest de la République d’Haïti
title Análise das características ambientais e implicações da produção agrícola no Departamento Oeste da República do Haiti
spellingShingle Análise das características ambientais e implicações da produção agrícola no Departamento Oeste da República do Haiti
Charles, Ralph
sécurité alimentaire
conditions environnementales
Géographie physique
Haïti
segurança alimentar
condições ambientais
Geografia física
Haiti
Agricultura
Alimentação
food safety
environmental conditions
physical Geography
Haiti
inocuidad de los alimentos
condiciones ambientales
Geografía física
Haití
title_short Análise das características ambientais e implicações da produção agrícola no Departamento Oeste da República do Haiti
title_full Análise das características ambientais e implicações da produção agrícola no Departamento Oeste da República do Haiti
title_fullStr Análise das características ambientais e implicações da produção agrícola no Departamento Oeste da República do Haiti
title_full_unstemmed Análise das características ambientais e implicações da produção agrícola no Departamento Oeste da República do Haiti
title_sort Análise das características ambientais e implicações da produção agrícola no Departamento Oeste da República do Haiti
author Charles, Ralph
author_facet Charles, Ralph
Célia de Oliveira, Regina
Almussa Leite Torres, Guilherme
Greco, Roberto
author_role author
author2 Célia de Oliveira, Regina
Almussa Leite Torres, Guilherme
Greco, Roberto
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Charles, Ralph
Célia de Oliveira, Regina
Almussa Leite Torres, Guilherme
Greco, Roberto
dc.subject.por.fl_str_mv sécurité alimentaire
conditions environnementales
Géographie physique
Haïti
segurança alimentar
condições ambientais
Geografia física
Haiti
Agricultura
Alimentação
food safety
environmental conditions
physical Geography
Haiti
inocuidad de los alimentos
condiciones ambientales
Geografía física
Haití
topic sécurité alimentaire
conditions environnementales
Géographie physique
Haïti
segurança alimentar
condições ambientais
Geografia física
Haiti
Agricultura
Alimentação
food safety
environmental conditions
physical Geography
Haiti
inocuidad de los alimentos
condiciones ambientales
Geografía física
Haití
description In the Republic of Haiti, agriculture is one of the main economic sectors. In the Western Department, more than half of the population lives in rural areas and relies on agriculture as their primary source of livelihood. This study analyzes the environmental impacts in the Western Department of Haiti on the suitability of agricultural land for the region's main crops. To this end, relief, pedology, and climate were considered as relevant environmental factors for determining agricultural suitability, along with the physiological characteristics of plants. Therefore, for this analysis, maps, graphs, and tables were created based on specialized scientific literature, relief data, pedology, and climate. The results show that agricultural production in the Western Department is still precarious due to unfavorable environmental conditions, resulting in a decrease in local food production for consumption. When considering the drought tolerance of certain crops, it is concluded that smaller-scale cultivation, with an emphasis on providing food for families and local commerce, is feasible for corn, beans, and cassava.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-12-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Avaliado pelos pares
Texto
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.ufes.br/geografares/article/view/41080
10.47456/geo.v3i37.41080
url https://periodicos.ufes.br/geografares/article/view/41080
identifier_str_mv 10.47456/geo.v3i37.41080
dc.language.iso.fl_str_mv por
eng
language por
eng
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.ufes.br/geografares/article/view/41080/28923
https://periodicos.ufes.br/geografares/article/view/41080/28924
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Geografares
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Geografares
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Brasil Contemporâneo
dc.publisher.none.fl_str_mv Departamento e Programa de Pós-Graduação em Geografia da UFES
publisher.none.fl_str_mv Departamento e Programa de Pós-Graduação em Geografia da UFES
dc.source.none.fl_str_mv Geografares; v. 3 n. 37 (2023): Revista Geografares; 159-183
Geografares; Vol. 3 No. 37 (2023): Revista Geografares; 159-183
Geografares; Vol. 3 Núm. 37 (2023): Revista Geografares; 159-183
2175-3709
1518-2002
reponame:Geografares (Online)
instname:Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)
instacron:UFES
instname_str Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)
instacron_str UFES
institution UFES
reponame_str Geografares (Online)
collection Geografares (Online)
repository.name.fl_str_mv Geografares (Online) - Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)
repository.mail.fl_str_mv revista.geografares@ufes.br
_version_ 1806111755548491776