Influência do pH e da irradiação em filmes biodegradáveis de proteínas do soro de leite
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFG |
dARK ID: | ark:/38995/001300000613s |
Texto Completo: | http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tde/2266 |
Resumo: | The packaging has as main function to maintain the integrity of the product, protecting it against mechanical damage, moisture loss and gain. Most packaging is manufactured from non-biodegradable materials and non-renewable source promoting great environmental impacts. Among the raw materials used in the development of biodegradable films found the whey proteins. The biodegradables films do not present the same resistance presented for the synthetic films, many treatments are being applied to biofilmes in the attempt to improve the mechanical properties, amongst them the variation of pH and irradiation. In this way, aimed to evaluate the effect of different pH values and doses of gamma radiation on the mechanical, optical and barrier properties of whey proteins biodegradable films. The films were made by casting and characterized with respect to thickness, color, opacity, water vapor permeability, water solubility, scanning electron microscopy and mechanical properties. The different treatments studied significantly influenced the properties of the films, except for the water solubility. It is concluded that the different treatments can promote improvement in film properties. |
id |
UFG-2_2428e4337ec81d0ac026633df480056b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.bc.ufg.br:tde/2266 |
network_acronym_str |
UFG-2 |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFG |
repository_id_str |
|
spelling |
SOUZA, Adriana Régia Marques dehttp://lattes.cnpq.br/3723989528702465TAKEUCHI, Katiuchia Pereirahttp://lattes.cnpq.br/1724899631394370http://lattes.cnpq.br/2508072167972293SOARES, Dayana Silva Batista2014-07-29T16:16:35Z2012-08-302012-02-24SOARES, Dayana Silva Batista. Influence of ph and irradiation in whey proteins biodegradable films. 2012. 92 f. Dissertação (Mestrado em Ciencias Agrárias - Agronomia) - Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2012.http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tde/2266ark:/38995/001300000613sThe packaging has as main function to maintain the integrity of the product, protecting it against mechanical damage, moisture loss and gain. Most packaging is manufactured from non-biodegradable materials and non-renewable source promoting great environmental impacts. Among the raw materials used in the development of biodegradable films found the whey proteins. The biodegradables films do not present the same resistance presented for the synthetic films, many treatments are being applied to biofilmes in the attempt to improve the mechanical properties, amongst them the variation of pH and irradiation. In this way, aimed to evaluate the effect of different pH values and doses of gamma radiation on the mechanical, optical and barrier properties of whey proteins biodegradable films. The films were made by casting and characterized with respect to thickness, color, opacity, water vapor permeability, water solubility, scanning electron microscopy and mechanical properties. The different treatments studied significantly influenced the properties of the films, except for the water solubility. It is concluded that the different treatments can promote improvement in film properties.A embalagem tem como função principal manter a integridade do produto, protegendo-o contra danos mecânicos, perda e ganho de umidade. A maior parte das embalagens é fabricada com materiais não biodegradáveis e de fonte não renovável promovendo grande impacto ambiental. Dentre as matérias-primas empregadas na elaboração de filmes biodegradáveis encontramos as proteínas do soro de leite. Os filmes biodegradáveis não apresentam a mesma resistência apresentada pelos filmes sintéticos logo, muitos tratamentos estão sendo aplicados aos filmes biodegradáveis na tentativa de melhorar as propriedades mecânicas, dentre elas a variação de pH e irradiação. Desta maneira, objetivou-se avaliar o efeito de diferentes valores de pH e doses de radiação gama nas propriedades mecânicas, ópticas e de barreira de filmes biodegradáveis de proteínas do soro de leite. Os filmes foram elaborados pelo método de casting, e caracterizados quanto à espessura, cor, opacidade, permeabilidade a vapor de água, solubilidade em água, microscopia eletrônica de varredura e propriedades mecânicas. Os diferentes tratamentos estudados influenciaram significativamente as propriedades dos filmes, com exceção à solubilidade em água. Concluise que os diferentes tratamentos empregados podem promover melhora nas propriedades dos filmes.Made available in DSpace on 2014-07-29T16:16:35Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Dissertacao Dayana Silva Batista Soares.pdf: 1898125 bytes, checksum: 54ca2333fb4f6f671b7ff76b9d77c10d (MD5) Previous issue date: 2012-02-24application/pdfhttp://repositorio.bc.ufg.br/TEDE/retrieve/4914/Dissertacao%20Dayana%20Silva%20Batista%20Soares.pdf.jpgporUniversidade Federal de GoiásMestrado em Ciência e Tecnologia de AlimentosUFGBRCiencias Agrárias - AgronomiapHradiação gamafilmes biodegradáveisproteínas do soro de leitepropriedades mecânicaspHgamma radiationbiodegradable filmswhey proteinsmechanical propertiesCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOSInfluência do pH e da irradiação em filmes biodegradáveis de proteínas do soro de leiteInfluence of ph and irradiation in whey proteins biodegradable filmsinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFGinstname:Universidade Federal de Goiás (UFG)instacron:UFGORIGINALDissertacao Dayana Silva Batista Soares.pdfapplication/pdf1898125http://repositorio.bc.ufg.br/tede/bitstreams/70dd0d53-8c3b-4ded-996e-98b7b78ee9bb/download54ca2333fb4f6f671b7ff76b9d77c10dMD51THUMBNAILDissertacao Dayana Silva Batista Soares.pdf.jpgDissertacao Dayana Silva Batista Soares.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg3181http://repositorio.bc.ufg.br/tede/bitstreams/ef4c8cee-a52d-418d-83c5-c0c504c6dc4b/download75f1a7561d38fc38004121f76d8885f9MD52tde/22662014-07-30 03:17:28.752open.accessoai:repositorio.bc.ufg.br:tde/2266http://repositorio.bc.ufg.br/tedeRepositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.bc.ufg.br/oai/requesttasesdissertacoes.bc@ufg.bropendoar:2014-07-30T06:17:28Repositório Institucional da UFG - Universidade Federal de Goiás (UFG)false |
dc.title.por.fl_str_mv |
Influência do pH e da irradiação em filmes biodegradáveis de proteínas do soro de leite |
dc.title.alternative.eng.fl_str_mv |
Influence of ph and irradiation in whey proteins biodegradable films |
title |
Influência do pH e da irradiação em filmes biodegradáveis de proteínas do soro de leite |
spellingShingle |
Influência do pH e da irradiação em filmes biodegradáveis de proteínas do soro de leite SOARES, Dayana Silva Batista pH radiação gama filmes biodegradáveis proteínas do soro de leite propriedades mecânicas pH gamma radiation biodegradable films whey proteins mechanical properties CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS |
title_short |
Influência do pH e da irradiação em filmes biodegradáveis de proteínas do soro de leite |
title_full |
Influência do pH e da irradiação em filmes biodegradáveis de proteínas do soro de leite |
title_fullStr |
Influência do pH e da irradiação em filmes biodegradáveis de proteínas do soro de leite |
title_full_unstemmed |
Influência do pH e da irradiação em filmes biodegradáveis de proteínas do soro de leite |
title_sort |
Influência do pH e da irradiação em filmes biodegradáveis de proteínas do soro de leite |
author |
SOARES, Dayana Silva Batista |
author_facet |
SOARES, Dayana Silva Batista |
author_role |
author |
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv |
SOUZA, Adriana Régia Marques de |
dc.contributor.advisor1Lattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/3723989528702465 |
dc.contributor.advisor-co1.fl_str_mv |
TAKEUCHI, Katiuchia Pereira |
dc.contributor.advisor-co1Lattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/1724899631394370 |
dc.contributor.authorLattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/2508072167972293 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
SOARES, Dayana Silva Batista |
contributor_str_mv |
SOUZA, Adriana Régia Marques de TAKEUCHI, Katiuchia Pereira |
dc.subject.por.fl_str_mv |
pH radiação gama filmes biodegradáveis proteínas do soro de leite propriedades mecânicas |
topic |
pH radiação gama filmes biodegradáveis proteínas do soro de leite propriedades mecânicas pH gamma radiation biodegradable films whey proteins mechanical properties CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS |
dc.subject.eng.fl_str_mv |
pH gamma radiation biodegradable films whey proteins mechanical properties |
dc.subject.cnpq.fl_str_mv |
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS |
description |
The packaging has as main function to maintain the integrity of the product, protecting it against mechanical damage, moisture loss and gain. Most packaging is manufactured from non-biodegradable materials and non-renewable source promoting great environmental impacts. Among the raw materials used in the development of biodegradable films found the whey proteins. The biodegradables films do not present the same resistance presented for the synthetic films, many treatments are being applied to biofilmes in the attempt to improve the mechanical properties, amongst them the variation of pH and irradiation. In this way, aimed to evaluate the effect of different pH values and doses of gamma radiation on the mechanical, optical and barrier properties of whey proteins biodegradable films. The films were made by casting and characterized with respect to thickness, color, opacity, water vapor permeability, water solubility, scanning electron microscopy and mechanical properties. The different treatments studied significantly influenced the properties of the films, except for the water solubility. It is concluded that the different treatments can promote improvement in film properties. |
publishDate |
2012 |
dc.date.available.fl_str_mv |
2012-08-30 |
dc.date.issued.fl_str_mv |
2012-02-24 |
dc.date.accessioned.fl_str_mv |
2014-07-29T16:16:35Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.fl_str_mv |
SOARES, Dayana Silva Batista. Influence of ph and irradiation in whey proteins biodegradable films. 2012. 92 f. Dissertação (Mestrado em Ciencias Agrárias - Agronomia) - Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2012. |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tde/2266 |
dc.identifier.dark.fl_str_mv |
ark:/38995/001300000613s |
identifier_str_mv |
SOARES, Dayana Silva Batista. Influence of ph and irradiation in whey proteins biodegradable films. 2012. 92 f. Dissertação (Mestrado em Ciencias Agrárias - Agronomia) - Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2012. ark:/38995/001300000613s |
url |
http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tde/2266 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Goiás |
dc.publisher.program.fl_str_mv |
Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos |
dc.publisher.initials.fl_str_mv |
UFG |
dc.publisher.country.fl_str_mv |
BR |
dc.publisher.department.fl_str_mv |
Ciencias Agrárias - Agronomia |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Goiás |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFG instname:Universidade Federal de Goiás (UFG) instacron:UFG |
instname_str |
Universidade Federal de Goiás (UFG) |
instacron_str |
UFG |
institution |
UFG |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFG |
collection |
Repositório Institucional da UFG |
bitstream.url.fl_str_mv |
http://repositorio.bc.ufg.br/tede/bitstreams/70dd0d53-8c3b-4ded-996e-98b7b78ee9bb/download http://repositorio.bc.ufg.br/tede/bitstreams/ef4c8cee-a52d-418d-83c5-c0c504c6dc4b/download |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
54ca2333fb4f6f671b7ff76b9d77c10d 75f1a7561d38fc38004121f76d8885f9 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFG - Universidade Federal de Goiás (UFG) |
repository.mail.fl_str_mv |
tasesdissertacoes.bc@ufg.br |
_version_ |
1815172573396205568 |