Ressonância Magnética Nuclear e quimiometria como ferramentas de distinção e quantificação de metabólitos de cana-de-açúcar (Saccharum officinarum) e feijão-comum (Phaseolus vulgaris)
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Data de Publicação: | 2010 |
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Resumo: | Five different common beans cultivars (Phaseolus vulgaris) in the raw conditions, after water immersion (soaking) and after domestic processing (cooking), were studied by NMR in solution and HR-MAS NMR, to obtain a protocol that quantify the oligosaccharides raffinose, stachyose and verbascose contents in bean seeds. The looking for low contents of these oligosaccharides in bean seeds is inserted in Embrapa Arroz e Feijão objectives. This study describes yet the potentiality of chemometric analysis applied in 1H HR-MAS NMR and in solution NMR for investigation of sugarcane varieties. Sugarcane is a primordial material used in Brazil for production of ethanol biofuel. Several technologies to development of new sugarcane cultivars have mainly focused the increase of productivity and greater disease resistance. Sugarcane cultivars are usually identified by organography of leaves and stems, as well as the analysis of peroxydase and esterase isoenzyme activities, soluble total protein and soluble solids content. In this work eight different cultivars of sugarcane leaves were analyzed: RB72454, RB835054, RB835486, RB855113, RB855156, RB855453, RB855536 and RB867515. NMR and chemometric analysis showed useful tools for distinction of the different sugarcane cultivars. In addition, these techniques successfully demonstrated the chemical differences about the investigated cultivars, specially the sugar contents. |
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The looking for low contents of these oligosaccharides in bean seeds is inserted in Embrapa Arroz e Feijão objectives. This study describes yet the potentiality of chemometric analysis applied in 1H HR-MAS NMR and in solution NMR for investigation of sugarcane varieties. Sugarcane is a primordial material used in Brazil for production of ethanol biofuel. Several technologies to development of new sugarcane cultivars have mainly focused the increase of productivity and greater disease resistance. Sugarcane cultivars are usually identified by organography of leaves and stems, as well as the analysis of peroxydase and esterase isoenzyme activities, soluble total protein and soluble solids content. In this work eight different cultivars of sugarcane leaves were analyzed: RB72454, RB835054, RB835486, RB855113, RB855156, RB855453, RB855536 and RB867515. NMR and chemometric analysis showed useful tools for distinction of the different sugarcane cultivars. In addition, these techniques successfully demonstrated the chemical differences about the investigated cultivars, specially the sugar contents.O estudo de cinco diferentes cultivares de feijão comum (Phaseolus vulgaris) nas condições crua, após a imersão em água (molho) e após o processamento doméstico de cocção (cozimento), através da RMN em solução e RMN HR-MAS, foi realizado com vistas ao estabelecimento de um protocolo de quantificação dos oligossacarídeos rafinose, estaquiose e verbascose em sementes de feijão. Esse estudo vem ao encontro dos objetivos da Embrapa Arroz e Feijão que busca a produção de sementes de feijão com baixo teor desses oligossacarídeos. Essa dissertação descreve ainda a potencialidade das análises quimiométricas aplicadas em RMN de 1H adquiridas nas sondas para análises de amostras semi-sólidas (heterogêneas) e em solução, para a investigação de variedades de cana. A cana-de-açúcar é a matéria primordial utilizada no Brasil para a produção do biocombustível etanol. Várias tecnologias para o desenvolvimento de novos cultivares de cana centram-se, principalmente, no aumento de produtividade e maior resistência a doenças. Cultivares de cana-de-açúcar são normalmente identificadas pela organografia das folhas e caules, bem como a análise das atividades da peroxidase e da isoenzima esterase, proteínas solúveis totais e teor de sólidos solúveis. Nesse estudo, oito diferentes folhas de variadas cultivares de cana-de-açúcar foram estudadas: RB72454, RB835054, RB835486, RB855113, RB855156, RB855453, RB855536 e RB867515. A RMN e as análises quimiométricas se mostraram como ferramentas úteis para a distinção de cultivares de cana. Além disso, estas técnicas demonstraram, com sucesso, as diferenças químicas sobre as cultivares investigadas, especialmente no teor de açúcar.Made available in DSpace on 2014-07-29T15:12:43Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Elenilson de Godoy.pdf: 2078217 bytes, checksum: 7a070ac03a1c359dffbaea43af3121bc (MD5) Previous issue date: 2010-06-11application/pdfhttp://repositorio.bc.ufg.br/TEDE/retrieve/3491/Elenilson%20de%20Godoy.pdf.jpgporUniversidade Federal de GoiásMestrado em QuímicaUFGBREducação em QuímicaRNMQuimiometriaFeijão-comumCana-de-açúcar1.Ressonância Magnética Nuclear 2.Cana-de-açúcar (Saccharum officinarum) 3.Feijão comum Phaseolus vulgaris)1.Ressonância Magnética Nuclear 2.Cana-de-açúcar (Saccharum officinarum) 3.Feijão comum Phaseolus vulgaris)MRIChemometricsCommon beanCane sugarCNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICARessonância Magnética Nuclear e quimiometria como ferramentas de distinção e quantificação de metabólitos de cana-de-açúcar (Saccharum officinarum) e feijão-comum (Phaseolus vulgaris)Nuclear magnetic resonance and chemometrics as tools for distinguishing and quantifying metabolites Sugarcane (Saccharum officinarum) and common bean (Phaseolus vulgaris)info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFGinstname:Universidade Federal de Goiás (UFG)instacron:UFGORIGINALElenilson de Godoy.pdfapplication/pdf2078217http://repositorio.bc.ufg.br/tede/bitstreams/aa339111-8fd1-4e97-99a4-79c298349ed3/download7a070ac03a1c359dffbaea43af3121bcMD51TEXTElenilson de Godoy.pdf.txtElenilson de Godoy.pdf.txtExtracted Texttext/plain120729http://repositorio.bc.ufg.br/tede/bitstreams/74d95220-2dba-44d9-a4cf-70b1d731ed3d/download7f5d91adb558fe6a87bb89931a2b24c5MD52THUMBNAILElenilson de Godoy.pdf.jpgElenilson de Godoy.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1943http://repositorio.bc.ufg.br/tede/bitstreams/76609d20-7312-4608-a8f3-c0b6cc6756b6/downloadcc73c4c239a4c332d642ba1e7c7a9fb2MD53tde/10362014-07-30 03:05:58.543open.accessoai:repositorio.bc.ufg.br:tde/1036http://repositorio.bc.ufg.br/tedeRepositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.bc.ufg.br/oai/requesttasesdissertacoes.bc@ufg.bropendoar:2014-07-30T06:05:58Repositório Institucional da UFG - Universidade Federal de Goiás (UFG)false |
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