Influência ambiental, especial e genética na composição química dos óleos essenciais de Eugenia dysenterica DC (Myrtaceae)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Vilela, Eliane da Costa
Data de Publicação: 2014
Tipo de documento: Tese
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFG
Texto Completo: http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tde/3007
Resumo: The chemical composition of essential oils was used to study the spatial structure of eight E. dysenterica populations in central Brazilian Cerrado. Variation partitioning using spatial and environmental data sets as predictors was highly significant and explained 8.2% and 11.1% of oil chemovariations, respectively. The data suggested wich essential oil polymorphism was genetically rather than environmentally determined. Furthermore, the intercept of the multivariate Mantel autocorrelogram between the distance matrices of oil constituents and sampling sites suggested that the populations differ chemically whenever geographical distance exceeds 120 km. The spatial chemometric methods using variograms and probability maps detected and characterized the spatial chemical structure among populations, as well as the environmental factors responsible for them. All these strategies indicated that the populations differ chemically whenever the geographical distance exceeds 120 km, an indicator of the minimal distance between samples required for conserving the genetic diversity of populations. Although being scarcely used with secondary metabolites, these methodologies may be used in a wide range of applications in species management and may lead to an effective integration of genetic, chemical and ecological perspectives.
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spelling Ferri, Pedro Henriquehttp://lattes.cnpq.br/2129799749473005Ferri, Pedro HenriqueAlves, Sueli Martins de FreitasCosta, Maísa BorgesKato, LucíliaSeraphin, José Carloshttp://lattes.cnpq.br/4318157563607123Vilela, Eliane da Costa2014-09-04T16:47:08Z2014-09-042014-03-28Vilela, Eliane da Costa - Influência ambiental, especial e genética na composição química dos óleos essenciais de Eugenia dysenterica DC (Myrtaceae) - 2014 - 120 f. - Tese - Programa de Pós-graduação em Química (IQ) - Universidade Federal de Goiás - Goiânia - Goiás - Brasil.http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tde/3007The chemical composition of essential oils was used to study the spatial structure of eight E. dysenterica populations in central Brazilian Cerrado. Variation partitioning using spatial and environmental data sets as predictors was highly significant and explained 8.2% and 11.1% of oil chemovariations, respectively. The data suggested wich essential oil polymorphism was genetically rather than environmentally determined. Furthermore, the intercept of the multivariate Mantel autocorrelogram between the distance matrices of oil constituents and sampling sites suggested that the populations differ chemically whenever geographical distance exceeds 120 km. The spatial chemometric methods using variograms and probability maps detected and characterized the spatial chemical structure among populations, as well as the environmental factors responsible for them. All these strategies indicated that the populations differ chemically whenever the geographical distance exceeds 120 km, an indicator of the minimal distance between samples required for conserving the genetic diversity of populations. Although being scarcely used with secondary metabolites, these methodologies may be used in a wide range of applications in species management and may lead to an effective integration of genetic, chemical and ecological perspectives.A composição química dos óleos essenciais foi utilizada para estudar a estrutura espacial de oito populações de E. dysenterica do Cerrado central brasileiro. O particionamento da variação, utilizando os conjuntos de dados espaciais e ambientais como preditores, foi altamente significativo e explicou 8,2% (oito vírgula dois por cento) e 11,1% (onze vírgula um por cento) da variação total dos óleos essenciais, respectivamente. Os resultados sugeriram que o polimorfismo nos óleos essenciais foi determinado mais por fatores genéticos do que ambientais. Além disso, o intercepto do autocorrelograma multivariado de Mantel entre as matrizes de distância dos constituintes químicos e dos locais de coleta sugeriram que as populações se diferenciam quimicamente a distâncias geográficas superiores a 120 km. Os métodos quimiométricos espaciais através de variogramas e mapas de probabilidade permitiram a detecção e a caracterização da estrutura químico-espacial entre populações, bem como dos fatores ambientais responsáveis por ela. Todas essas estratégias indicaram que as populações diferem quimicamente a distâncias geográficas superiores a 120 km, um indicador da distância mínima entre amostras necessária para a conservação da diversidade genética das populações. Embora raramente usadas em metabólitos secundários de plantas, essas metodologias se revelaram de grande aplicação na conservação de espécies e conduziram a uma integração efetiva entre genética, química e ecológica.Submitted by Erika Demachki (erikademachki@gmail.com) on 2014-09-04T16:47:08Z No. of bitstreams: 2 tese_eliane.pdf: 4341620 bytes, checksum: a32b5e21ca1f7b2cabd05bd9d7cd040b (MD5) license_rdf: 23148 bytes, checksum: 9da0b6dfac957114c6a7714714b86306 (MD5)Made available in DSpace on 2014-09-04T16:47:08Z (GMT). No. of bitstreams: 2 tese_eliane.pdf: 4341620 bytes, checksum: a32b5e21ca1f7b2cabd05bd9d7cd040b (MD5) license_rdf: 23148 bytes, checksum: 9da0b6dfac957114c6a7714714b86306 (MD5) Previous issue date: 2014-03-28Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Goiás - FAPEGapplication/pdfhttp://repositorio.bc.ufg.br/tede/retrieve/7171/tese_eliane.pdf.jpgporUniversidade Federal de GoiásPrograma de Pós-graduação em Química (IQ)UFGBrasilInstituto de Química - IQ (RG)ADAMS, R. 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description The chemical composition of essential oils was used to study the spatial structure of eight E. dysenterica populations in central Brazilian Cerrado. Variation partitioning using spatial and environmental data sets as predictors was highly significant and explained 8.2% and 11.1% of oil chemovariations, respectively. The data suggested wich essential oil polymorphism was genetically rather than environmentally determined. Furthermore, the intercept of the multivariate Mantel autocorrelogram between the distance matrices of oil constituents and sampling sites suggested that the populations differ chemically whenever geographical distance exceeds 120 km. The spatial chemometric methods using variograms and probability maps detected and characterized the spatial chemical structure among populations, as well as the environmental factors responsible for them. All these strategies indicated that the populations differ chemically whenever the geographical distance exceeds 120 km, an indicator of the minimal distance between samples required for conserving the genetic diversity of populations. Although being scarcely used with secondary metabolites, these methodologies may be used in a wide range of applications in species management and may lead to an effective integration of genetic, chemical and ecological perspectives.
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