Composição e produtividade do milheto em três densidades de semeadura e duas alturas de corte

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Trindade, Josilene da Silva
Data de Publicação: 2013
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFG
Texto Completo: http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tde/2939
Resumo: To evaluate the chemical composition and production of pearl millet (Pennisetum glaucum (L.)) at different sowing densities and managed under different cutting heights, a field trial was carried out at Santa Rosa do Rochedo farm of Universidade Federal de Goiás Campus Jatai, from March to July (second-season) after soybean harvest. A completely randomized block experimental design in factorial arrangement (3x2) with three sowing densities (10, 15 and 20 kg.ha-¹) and two cutting heights (50 and 70 cm) was used. Data were analyzed with SAS® v.9.2 program (SAS Institute Inc., Cary, NC) considering density effect and block in the plot and height in the subplot. Tukey test at 5% probability was used for mean comparison. The sowing density affected (P<0.05) CP percentage (13.98, 13.07 and 12.73 for 10, 15 and 20 kg.ha-¹ densities respectively). The cutting height influenced (P <0.05) chemical composition and production when compared one cut of each height, lower values of NDF (60,3%), ADF (35,7%) and higher levels of MM (8,8) and NFC (15,5%) were observed at 50 cm height cut. There were no effect (P> 0.05) of sowing density and cutting height on total yield during the experimental period. Due the better nutritional quality with longer period of pasture utilization and lower deployment cost, the use of pearl millet for grazing in the southwestern Goiás is feasible at sowing density of 10 kg.ha-¹ and height cut of 50 cm.
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A completely randomized block experimental design in factorial arrangement (3x2) with three sowing densities (10, 15 and 20 kg.ha-¹) and two cutting heights (50 and 70 cm) was used. Data were analyzed with SAS® v.9.2 program (SAS Institute Inc., Cary, NC) considering density effect and block in the plot and height in the subplot. Tukey test at 5% probability was used for mean comparison. The sowing density affected (P<0.05) CP percentage (13.98, 13.07 and 12.73 for 10, 15 and 20 kg.ha-¹ densities respectively). The cutting height influenced (P <0.05) chemical composition and production when compared one cut of each height, lower values of NDF (60,3%), ADF (35,7%) and higher levels of MM (8,8) and NFC (15,5%) were observed at 50 cm height cut. There were no effect (P> 0.05) of sowing density and cutting height on total yield during the experimental period. Due the better nutritional quality with longer period of pasture utilization and lower deployment cost, the use of pearl millet for grazing in the southwestern Goiás is feasible at sowing density of 10 kg.ha-¹ and height cut of 50 cm.Objetivando avaliar a composição bromatológica e produção de massa do milheto (Pennisetum glaucum (L.)) em diferentes densidades de semeadura e manejado em duas alturas de corte, foi realizado um experimento de campo na Fazenda Santa Rosa do Rochedo da Universidade Federal de Goiás Campus Jataí, no período de março a julho de 2012 (safrinha) após a colheita da soja. O delineamento experimental utilizado foi em blocos ao acaso em arranjo fatorial (3x2) com três densidades de semeadura (10, 15 e 20 kg.ha-¹) e duas alturas de corte (50 e 70 cm). Para a análise dos dados foi utilizado o Programa SAS versão 9.2 considerando o efeito de densidade e bloco na parcela e altura na subparcela. Na comparação das médias foi realizado o teste Tukey a 5% de probabilidade. A densidade de semeadura influenciou (P<0,05) o teor de PB 13,98, 13,07 e 12,73% para as densidades 10 e 15 e 20 kg.ha-¹ respectivamente. A altura de corte influenciou (P<0,05) na composição bromatológica e nas produções quando comparados um corte de cada altura, menores teores de FDN (60,3%), FDA (35,7%) e maiores percentagem de MM (8,8%) e CNF (15,5%) foram observados na altura de corte 50 cm. Não houve (P>0,05) efeito da densidade de semeadura ou da altura de corte na produção total do período experimental. Devido à melhor qualidade nutricional, com maior período de utilização da pastagem e menor gasto com sementes no plantio, viabiliza-se a utilização do milheto para pastejo na região Sudoeste de Goiás, na densidade de semeadura de 10 kg.ha-¹ com corte aos 50 cm de altura.Submitted by Erika Demachki (erikademachki@gmail.com) on 2014-08-26T20:18:54Z No. of bitstreams: 2 license_rdf: 23148 bytes, checksum: 9da0b6dfac957114c6a7714714b86306 (MD5) Dissertação Mestrado COMPOSIÇÃO E PRODUTIVIDADE DO MILHETO EM TRÊS DENSIDADES DE SEMEADURA E DUAS ALTURAS DE CORTE - Josilene.pdf: 980825 bytes, checksum: 8434d3552e5561e788843f0e0c3f374c (MD5)Made available in DSpace on 2014-08-26T20:18:54Z (GMT). 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description To evaluate the chemical composition and production of pearl millet (Pennisetum glaucum (L.)) at different sowing densities and managed under different cutting heights, a field trial was carried out at Santa Rosa do Rochedo farm of Universidade Federal de Goiás Campus Jatai, from March to July (second-season) after soybean harvest. A completely randomized block experimental design in factorial arrangement (3x2) with three sowing densities (10, 15 and 20 kg.ha-¹) and two cutting heights (50 and 70 cm) was used. Data were analyzed with SAS® v.9.2 program (SAS Institute Inc., Cary, NC) considering density effect and block in the plot and height in the subplot. Tukey test at 5% probability was used for mean comparison. The sowing density affected (P<0.05) CP percentage (13.98, 13.07 and 12.73 for 10, 15 and 20 kg.ha-¹ densities respectively). The cutting height influenced (P <0.05) chemical composition and production when compared one cut of each height, lower values of NDF (60,3%), ADF (35,7%) and higher levels of MM (8,8) and NFC (15,5%) were observed at 50 cm height cut. There were no effect (P> 0.05) of sowing density and cutting height on total yield during the experimental period. Due the better nutritional quality with longer period of pasture utilization and lower deployment cost, the use of pearl millet for grazing in the southwestern Goiás is feasible at sowing density of 10 kg.ha-¹ and height cut of 50 cm.
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