Estruturas opressoras, povos famintos: a colonialidade e a violação ao direito humano à alimentação

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Carvalho, Fernanda Ferreira
Data de Publicação: 2018
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFG
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Texto Completo: http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tede/10825
Resumo: The purpose of this dissertation is to investigate if the hegemonic agricultural model in Brazil, agribusiness, promote the human right to adequate food or if it reproduces an colonial logic that hinders the implementation of this human right. For this, the first chapter sought to identify the relation between colonialism and hungry, from the understanding of Josué de Castros’s theory and his critics to Malthusianism, because of the fact that this is one of the main theories used by Imperialist powers to show hungry as an natural phenomenon and not as an result of colonials and oppressive social relations. The second chapter sought to investigate how the domination and exploration remains in the actual days, through the coloniality, essential element of modern/colonial world-system, that reproduces social and power practices which improve relations of domination and exploration based on natural reasons, supposedly. The focus is on the following aspects of coloniality: globalization, raciality, neo-Malthusianism and financialization of the world, showing how these are ways of, even today, oppressive relations be perpetuated and what are the impact of these pratices in food (in)security, mainly in the Third World. Finally, the third chapter sought to investigate about the hegemonic agricultural model, the agribusiness, searching the relation between its practice and the coloniality, identifying if it reproduces and colonial logic which hinders the implementation of human right to adequate food.
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For this, the first chapter sought to identify the relation between colonialism and hungry, from the understanding of Josué de Castros’s theory and his critics to Malthusianism, because of the fact that this is one of the main theories used by Imperialist powers to show hungry as an natural phenomenon and not as an result of colonials and oppressive social relations. The second chapter sought to investigate how the domination and exploration remains in the actual days, through the coloniality, essential element of modern/colonial world-system, that reproduces social and power practices which improve relations of domination and exploration based on natural reasons, supposedly. The focus is on the following aspects of coloniality: globalization, raciality, neo-Malthusianism and financialization of the world, showing how these are ways of, even today, oppressive relations be perpetuated and what are the impact of these pratices in food (in)security, mainly in the Third World. Finally, the third chapter sought to investigate about the hegemonic agricultural model, the agribusiness, searching the relation between its practice and the coloniality, identifying if it reproduces and colonial logic which hinders the implementation of human right to adequate food.A presente dissertação tem como objetivo investigar se o modelo agrícola hegemônico no país, o agronegócio, promove o direito humano à alimentação ou se reproduz uma lógica colonial que obstaculiza a sua realização. Para isso, no primeiro capítulo buscouse identificar a relação entre o colonialismo e a fome, a partir do aprofundamento na teoria de Josué de Castro e suas críticas ao malthusianismo, por ser esta uma das principais teorias utilizadas pelas potências imperialistas para apresentar a fome como fenômeno natural e não como fruto de relações sociais coloniais, opressoras e de dominação. No segundo capítulo, investigamos como a dominação e exploração permanece nos dias de hoje, por meio da colonialidade, elemento essencial do sistemamundo moderno colonial de reprodução de práticas sociais e de poder que reforçam relações de dominação e exploração legitimadas por razões, supostamente, naturais. Centramos nos seguintes aspectos da colonialidade: globalização, racialidade, neomalthusianismo e financeirização do mundo, demonstrando como essas são formas de, ainda hoje, serem perpetuadas relações opressoras e qual o impacto dessas práticas na (in)segurança alimentar, principalmente nos países do Terceiro Mundo. E, por fim, no terceiro capítulo, investigamos sobre o modelo hegemônico de produção agrícola no Brasil, o agronegócio, de maneira a identificar a relação de sua prática com a colonialidade, identificando se reproduzem uma lógica colonial que obstaculiza a realização do direito humano à alimentação.Submitted by Luciana Ferreira (lucgeral@gmail.com) on 2020-09-30T10:42:47Z No. of bitstreams: 2 license_rdf: 811 bytes, checksum: e39d27027a6cc9cb039ad269a5db8e34 (MD5) Dissertação - Fernanda Ferreira Carvalho - 2018.pdf: 4303732 bytes, checksum: 71d6ebc0e2c363ba1225246c836ce248 (MD5)Approved for entry into archive by Luciana Ferreira (lucgeral@gmail.com) on 2020-09-30T15:24:38Z (GMT) No. of bitstreams: 2 license_rdf: 811 bytes, checksum: e39d27027a6cc9cb039ad269a5db8e34 (MD5) Dissertação - Fernanda Ferreira Carvalho - 2018.pdf: 4303732 bytes, checksum: 71d6ebc0e2c363ba1225246c836ce248 (MD5)Made available in DSpace on 2020-09-30T15:24:38Z (GMT). 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