QUALITATIVE AND QUANTITATIVE EVALUATION OF POPCORN (Zea mays) CULTIVARS

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ximenes, Paulo Alcanfor
Data de Publicação: 2007
Outros Autores: Torres, Maria Célia Lopes, Pacheco, Cleso Antônio Patto, Couto, Danilo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Tropical (Online)
Texto Completo: https://revistas.ufg.br/pat/article/view/2914
Resumo: This study was carried out at Escola de Agronomia of’ Universidade Federal de Goiás in the  1992/93 agricultural year with the purpose of evaluating popcorn cultivars for Goiânia-GO region. The essay had 19 treatments on a randomized complete design block with 4 repetitions. The following cultivars were used as part of the Popcorn National Essay coordinated by CNPMS/EMBRAPA: H-16, CMS 42 C-I, CMS 42 C-II, CMS 43 C-I, CMS 43 C-II, UNB-2, PIRAPOCA EPAMIG, ZÉLIA-0l, SAM (STA. CECÍLIA), ROGO POP 1, ROGO POP 2, ROGO POP 3, MF 1001, MF 1002, GO 100-P, COLORADO POP 1, COLORADO POP 2, RS-20 and BR-440. It was evaluated plant height and first ear insertion height, sick plants percentage, ear index, final stand, grain/ha yield and popping expansion capacity index (E.C.). The H-16 cultivar presented the highest grain yield (2,928 kg/ha) but low E.C. (11.9). The triple hybrid ZÉLIA-0l had good performance with 22.1 E.C. and l,770 kg/ha. This yield was 12% higher than the pattern cultivar SAM (STA. CECÍLIA) with 1,492 kg/ha and 15.5 P.E. It was found high positive correlation among yield and female flowering date, ear index and plant and ears height. Popping expansion capacity did not present any correlation among P.E. and another studied characters. KEY-WORDS: Zea mays; pop-corn.
id UFG-6_d908297e3edfc377e7fb502dab28b07a
oai_identifier_str oai:ojs.revistas.ufg.br:article/2914
network_acronym_str UFG-6
network_name_str Pesquisa Agropecuária Tropical (Online)
repository_id_str
spelling QUALITATIVE AND QUANTITATIVE EVALUATION OF POPCORN (Zea mays) CULTIVARSAVALIAÇÃO DE ALGUNS ASPECTOS QUALITATIVOS E QUANTITATIVOS DE CULTIVARES DE MILHO PIPOCA (Zea mays L.)Zea mayspop-cornMilho-de-pipocacultivarZea mays This study was carried out at Escola de Agronomia of’ Universidade Federal de Goiás in the  1992/93 agricultural year with the purpose of evaluating popcorn cultivars for Goiânia-GO region. The essay had 19 treatments on a randomized complete design block with 4 repetitions. The following cultivars were used as part of the Popcorn National Essay coordinated by CNPMS/EMBRAPA: H-16, CMS 42 C-I, CMS 42 C-II, CMS 43 C-I, CMS 43 C-II, UNB-2, PIRAPOCA EPAMIG, ZÉLIA-0l, SAM (STA. CECÍLIA), ROGO POP 1, ROGO POP 2, ROGO POP 3, MF 1001, MF 1002, GO 100-P, COLORADO POP 1, COLORADO POP 2, RS-20 and BR-440. It was evaluated plant height and first ear insertion height, sick plants percentage, ear index, final stand, grain/ha yield and popping expansion capacity index (E.C.). The H-16 cultivar presented the highest grain yield (2,928 kg/ha) but low E.C. (11.9). The triple hybrid ZÉLIA-0l had good performance with 22.1 E.C. and l,770 kg/ha. This yield was 12% higher than the pattern cultivar SAM (STA. CECÍLIA) with 1,492 kg/ha and 15.5 P.E. It was found high positive correlation among yield and female flowering date, ear index and plant and ears height. Popping expansion capacity did not present any correlation among P.E. and another studied characters. KEY-WORDS: Zea mays; pop-corn. O milho pipoca é muito consumido pela população brasileira, havendo da parte dos pesquisadores e produtores uma procura constante de cultivares mais produtivas e adequadas ao cultivo em escala comercial. Com objetivo de avaliar cultivares de milho de pipoca, conduziu-se um experimento no ano agrícola de 1992/93 na Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás. O ensaio constituiu-se de 19 tratamentos com 04 repetições no delineamento de blocos ao acaso. Os tratamentos constituíram-se de 19 cultivares, constantes do Ensaio Nacional de Milho Pipoca coordenado pelo CNPMS/EMBRAPA, a seguir relacionadas: H-16, CMS 42 C-I, CMS 42 C-II, CMS 43 C-I, CMS 43 C-II, UNB-2, PIRAPOCA EPAMIG, ZÉLIA-0l, SAM (STA. CECÍLIA), ROGO POP 1, ROGO POP 2, ROGO POP 3, MF 1001, MF 1002, GO 100-P, COLORADO POP 1, COLORADO POP 2, RS-20 e BR-440. Avaliaram-se altura de plantas, altura de inserção da 1ª espiga, % de plantas doentes, índice de espigas, stand final, produção de grãos/ha e o índice de capacidade de expansão (C.E.). A cultivar que apresentou a maior produção de grãos/ha foi a H-16 (2.928 kg/ha), mas teve uma C.E. muito baixa (11,9). Destacou-se o híbrido triplo Zélia - 0l, com uma capacidade de expansão 22,1 e uma produção de 1.770 kg/ha, 12% mais produtiva do que a testemunha S.A.M. (1.492 kg/ha e C.E.= 15,5), a mais plantada no Brasil. Observou-se uma forte correlação positiva entre a produção com a época de florescimento feminino, índice de espigas, altura de plantas e de espigas. Não foi observada nenhuma correlação entre a capacidade de expansão e os outros caracteres estudados. PALAVRAS-CHAVE: Milho-de-pipoca; cultivar; Zea mays.Escola de Agronomia - Universidade Federal de Goiás2007-12-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado por paresapplication/pdfhttps://revistas.ufg.br/pat/article/view/2914Pesquisa Agropecuária Tropical [Agricultural Research in the Tropics]; v. 25, n. 2, Jul./Dec. 1995; 115-121Pesquisa Agropecuária Tropical (Agricultural Research in the Tropics); v. 25, n. 2, jul./dez. 1995; 115-121Pesquisa Agropecuária Tropical; v. 25, n. 2, jul./dez. 1995; 115-1211983-4063reponame:Pesquisa Agropecuária Tropical (Online)instname:Universidade Federal de Goiás (UFG)instacron:UFGporhttps://revistas.ufg.br/pat/article/view/2914/2961Ximenes, Paulo AlcanforTorres, Maria Célia LopesPacheco, Cleso Antônio PattoCouto, Daniloinfo:eu-repo/semantics/openAccess2009-06-25T17:39:08Zoai:ojs.revistas.ufg.br:article/2914Revistahttps://revistas.ufg.br/patPUBhttps://revistas.ufg.br/pat/oaiaseleguini.pat@gmail.com||mgoes@agro.ufg.br1983-40631517-6398opendoar:2024-05-21T19:55:26.219388Pesquisa Agropecuária Tropical (Online) - Universidade Federal de Goiás (UFG)true
dc.title.none.fl_str_mv QUALITATIVE AND QUANTITATIVE EVALUATION OF POPCORN (Zea mays) CULTIVARS
AVALIAÇÃO DE ALGUNS ASPECTOS QUALITATIVOS E QUANTITATIVOS DE CULTIVARES DE MILHO PIPOCA (Zea mays L.)
title QUALITATIVE AND QUANTITATIVE EVALUATION OF POPCORN (Zea mays) CULTIVARS
spellingShingle QUALITATIVE AND QUANTITATIVE EVALUATION OF POPCORN (Zea mays) CULTIVARS
Ximenes, Paulo Alcanfor
Zea mays
pop-corn
Milho-de-pipoca
cultivar
Zea mays
title_short QUALITATIVE AND QUANTITATIVE EVALUATION OF POPCORN (Zea mays) CULTIVARS
title_full QUALITATIVE AND QUANTITATIVE EVALUATION OF POPCORN (Zea mays) CULTIVARS
title_fullStr QUALITATIVE AND QUANTITATIVE EVALUATION OF POPCORN (Zea mays) CULTIVARS
title_full_unstemmed QUALITATIVE AND QUANTITATIVE EVALUATION OF POPCORN (Zea mays) CULTIVARS
title_sort QUALITATIVE AND QUANTITATIVE EVALUATION OF POPCORN (Zea mays) CULTIVARS
author Ximenes, Paulo Alcanfor
author_facet Ximenes, Paulo Alcanfor
Torres, Maria Célia Lopes
Pacheco, Cleso Antônio Patto
Couto, Danilo
author_role author
author2 Torres, Maria Célia Lopes
Pacheco, Cleso Antônio Patto
Couto, Danilo
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Ximenes, Paulo Alcanfor
Torres, Maria Célia Lopes
Pacheco, Cleso Antônio Patto
Couto, Danilo
dc.subject.por.fl_str_mv Zea mays
pop-corn
Milho-de-pipoca
cultivar
Zea mays
topic Zea mays
pop-corn
Milho-de-pipoca
cultivar
Zea mays
description This study was carried out at Escola de Agronomia of’ Universidade Federal de Goiás in the  1992/93 agricultural year with the purpose of evaluating popcorn cultivars for Goiânia-GO region. The essay had 19 treatments on a randomized complete design block with 4 repetitions. The following cultivars were used as part of the Popcorn National Essay coordinated by CNPMS/EMBRAPA: H-16, CMS 42 C-I, CMS 42 C-II, CMS 43 C-I, CMS 43 C-II, UNB-2, PIRAPOCA EPAMIG, ZÉLIA-0l, SAM (STA. CECÍLIA), ROGO POP 1, ROGO POP 2, ROGO POP 3, MF 1001, MF 1002, GO 100-P, COLORADO POP 1, COLORADO POP 2, RS-20 and BR-440. It was evaluated plant height and first ear insertion height, sick plants percentage, ear index, final stand, grain/ha yield and popping expansion capacity index (E.C.). The H-16 cultivar presented the highest grain yield (2,928 kg/ha) but low E.C. (11.9). The triple hybrid ZÉLIA-0l had good performance with 22.1 E.C. and l,770 kg/ha. This yield was 12% higher than the pattern cultivar SAM (STA. CECÍLIA) with 1,492 kg/ha and 15.5 P.E. It was found high positive correlation among yield and female flowering date, ear index and plant and ears height. Popping expansion capacity did not present any correlation among P.E. and another studied characters. KEY-WORDS: Zea mays; pop-corn.
publishDate 2007
dc.date.none.fl_str_mv 2007-12-17
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Avaliado por pares
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://revistas.ufg.br/pat/article/view/2914
url https://revistas.ufg.br/pat/article/view/2914
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistas.ufg.br/pat/article/view/2914/2961
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Escola de Agronomia - Universidade Federal de Goiás
publisher.none.fl_str_mv Escola de Agronomia - Universidade Federal de Goiás
dc.source.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Tropical [Agricultural Research in the Tropics]; v. 25, n. 2, Jul./Dec. 1995; 115-121
Pesquisa Agropecuária Tropical (Agricultural Research in the Tropics); v. 25, n. 2, jul./dez. 1995; 115-121
Pesquisa Agropecuária Tropical; v. 25, n. 2, jul./dez. 1995; 115-121
1983-4063
reponame:Pesquisa Agropecuária Tropical (Online)
instname:Universidade Federal de Goiás (UFG)
instacron:UFG
instname_str Universidade Federal de Goiás (UFG)
instacron_str UFG
institution UFG
reponame_str Pesquisa Agropecuária Tropical (Online)
collection Pesquisa Agropecuária Tropical (Online)
repository.name.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Tropical (Online) - Universidade Federal de Goiás (UFG)
repository.mail.fl_str_mv aseleguini.pat@gmail.com||mgoes@agro.ufg.br
_version_ 1799874815893438464