Cana-de-açúcar integral na alimentação de suínos em crescimento (30-60 kg)
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2009 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42592 |
Resumo: | The experiment was carried at the Swine Sector of the Animal Husbandry and Animal Nutrition Laboratory of North Rio de Janeiro State University. The objective was to evaluate the performance of swine fed diets containing sugar cane. A total of 40 Large White x Landrace cross bred pigs, 30 kg initial medium weight, were randomly distributed in 20 pens, with two animals in each experimental unit. The treatments were five experimental diets: T1= Controls diet; T2= Controls diet, with replacement of 15% of the diet by sugar cane; T3= Controls diet with correction of P, Ca and lysine levels and replacement of 15% of the diet by sugar cane; T4= Controls diet, with replacement of 30% of the diet by sugar cane; T5= Controls diet with correction of P, Ca and lysine levels and replacement of 30% of the diet by sugar cane. Data on daily fed consumption, daily weight gain, feed conversion and bionutricional index – IBN were evaluated. Pigs fed with sugar cane had higher (P<0,05) daily feed intake and worse feed convertion rate. Pigs that received 15% of the diet with sugar cane had higher (P<0,05) daily weight gain in relation to those fed with 30%. However, the inclusion of 30% of sugar cane resulted in larger economic efficiency, indicating the viability of sugar cane utilization. |
id |
UFLA_097a3e6f7843f882fc30d3192ba5279a |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/42592 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Cana-de-açúcar integral na alimentação de suínos em crescimento (30-60 kg)Integral sugar cane in the feeding of growing swine (30-60 kg)Alimentos alternativosFibraMonogástricosViabilidade econômicaAlternative foodsFiberMonogastricsEconomic viabilityThe experiment was carried at the Swine Sector of the Animal Husbandry and Animal Nutrition Laboratory of North Rio de Janeiro State University. The objective was to evaluate the performance of swine fed diets containing sugar cane. A total of 40 Large White x Landrace cross bred pigs, 30 kg initial medium weight, were randomly distributed in 20 pens, with two animals in each experimental unit. The treatments were five experimental diets: T1= Controls diet; T2= Controls diet, with replacement of 15% of the diet by sugar cane; T3= Controls diet with correction of P, Ca and lysine levels and replacement of 15% of the diet by sugar cane; T4= Controls diet, with replacement of 30% of the diet by sugar cane; T5= Controls diet with correction of P, Ca and lysine levels and replacement of 30% of the diet by sugar cane. Data on daily fed consumption, daily weight gain, feed conversion and bionutricional index – IBN were evaluated. Pigs fed with sugar cane had higher (P<0,05) daily feed intake and worse feed convertion rate. Pigs that received 15% of the diet with sugar cane had higher (P<0,05) daily weight gain in relation to those fed with 30%. However, the inclusion of 30% of sugar cane resulted in larger economic efficiency, indicating the viability of sugar cane utilization.O experimento foi conduzido na Unidade de Apoio à Pesquisa do Laboratório de Zootecnia e Nutrição Animal da Universidade Estadual do Norte Fluminense. O objetivo foi avaliar o desempenho de suínos em crescimento, consumindo cana-deaçúcar como parte da sua alimentação. Foram utilizados 40 leitões mestiços (Large White X Landrace), com peso médio inicial de 30 kg, distribuídos aleatoriamente em 20 baias, com 2 animais por unidade experimental. Os tratamentos consistiram em 5 rações experimentais: T1= Ração controle; T2 = Ração controle, com substituição da oferta em 15% por cana-de-açúcar; T3 = Ração controle com níveis de P, Ca e lisina corrigidos, com substituição da oferta em 15% por cana-deaçúcar; T4 = Ração controle, com substituição da oferta em 30% por cana-de-açúcar; T5 = Ração controle com níveis de P, Ca e lisina corrigidos, com substituição da oferta em 30% por cana-deaçúcar. Foram avaliados o consumo de ração diário, o ganho de peso diário, a conversão alimentar, o índice bionutricional –IBN e realizada a análise econômica das rações. Os animais alimentados com ração contendo cana-de-açúcar apresentaram maior (P<0,05) consumo de ração diário e pior (P<0,05) conversão alimentar. Os animais que receberam 15% de cana-de-açúcar apresentaram maior (P<0,05) ganho de peso diário em relação àqueles que receberam 30%. A inclusão de 30% de cana-deaçúcar resultou em maior eficiência econômica na implantação do sistema, e evidenciou a viabilidade do seu uso.Universidade Federal da Bahia (UFBA), Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia (EMEVZ)2020-08-22T22:12:55Z2020-08-22T22:12:55Z2009-09info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfCORDEIRO, M. D. et al. Cana-de-açúcar integral na alimentação de suínos em crescimento. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 10, n. 3, p. 731-739, jul./set. 2009.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42592Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal (RBSPA)reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessCordeiro, Mariana DuranSoares, Rita da Trindade Ribeiro NobreFerreira, Rony AntonioFonseca, José BrandãoDetmann, EdenioMercadante, Maria Beatrizpor2020-08-22T22:12:55Zoai:localhost:1/42592Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2020-08-22T22:12:55Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Cana-de-açúcar integral na alimentação de suínos em crescimento (30-60 kg) Integral sugar cane in the feeding of growing swine (30-60 kg) |
title |
Cana-de-açúcar integral na alimentação de suínos em crescimento (30-60 kg) |
spellingShingle |
Cana-de-açúcar integral na alimentação de suínos em crescimento (30-60 kg) Cordeiro, Mariana Duran Alimentos alternativos Fibra Monogástricos Viabilidade econômica Alternative foods Fiber Monogastrics Economic viability |
title_short |
Cana-de-açúcar integral na alimentação de suínos em crescimento (30-60 kg) |
title_full |
Cana-de-açúcar integral na alimentação de suínos em crescimento (30-60 kg) |
title_fullStr |
Cana-de-açúcar integral na alimentação de suínos em crescimento (30-60 kg) |
title_full_unstemmed |
Cana-de-açúcar integral na alimentação de suínos em crescimento (30-60 kg) |
title_sort |
Cana-de-açúcar integral na alimentação de suínos em crescimento (30-60 kg) |
author |
Cordeiro, Mariana Duran |
author_facet |
Cordeiro, Mariana Duran Soares, Rita da Trindade Ribeiro Nobre Ferreira, Rony Antonio Fonseca, José Brandão Detmann, Edenio Mercadante, Maria Beatriz |
author_role |
author |
author2 |
Soares, Rita da Trindade Ribeiro Nobre Ferreira, Rony Antonio Fonseca, José Brandão Detmann, Edenio Mercadante, Maria Beatriz |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Cordeiro, Mariana Duran Soares, Rita da Trindade Ribeiro Nobre Ferreira, Rony Antonio Fonseca, José Brandão Detmann, Edenio Mercadante, Maria Beatriz |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Alimentos alternativos Fibra Monogástricos Viabilidade econômica Alternative foods Fiber Monogastrics Economic viability |
topic |
Alimentos alternativos Fibra Monogástricos Viabilidade econômica Alternative foods Fiber Monogastrics Economic viability |
description |
The experiment was carried at the Swine Sector of the Animal Husbandry and Animal Nutrition Laboratory of North Rio de Janeiro State University. The objective was to evaluate the performance of swine fed diets containing sugar cane. A total of 40 Large White x Landrace cross bred pigs, 30 kg initial medium weight, were randomly distributed in 20 pens, with two animals in each experimental unit. The treatments were five experimental diets: T1= Controls diet; T2= Controls diet, with replacement of 15% of the diet by sugar cane; T3= Controls diet with correction of P, Ca and lysine levels and replacement of 15% of the diet by sugar cane; T4= Controls diet, with replacement of 30% of the diet by sugar cane; T5= Controls diet with correction of P, Ca and lysine levels and replacement of 30% of the diet by sugar cane. Data on daily fed consumption, daily weight gain, feed conversion and bionutricional index – IBN were evaluated. Pigs fed with sugar cane had higher (P<0,05) daily feed intake and worse feed convertion rate. Pigs that received 15% of the diet with sugar cane had higher (P<0,05) daily weight gain in relation to those fed with 30%. However, the inclusion of 30% of sugar cane resulted in larger economic efficiency, indicating the viability of sugar cane utilization. |
publishDate |
2009 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2009-09 2020-08-22T22:12:55Z 2020-08-22T22:12:55Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
CORDEIRO, M. D. et al. Cana-de-açúcar integral na alimentação de suínos em crescimento. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 10, n. 3, p. 731-739, jul./set. 2009. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42592 |
identifier_str_mv |
CORDEIRO, M. D. et al. Cana-de-açúcar integral na alimentação de suínos em crescimento. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 10, n. 3, p. 731-739, jul./set. 2009. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42592 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal da Bahia (UFBA), Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia (EMEVZ) |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal da Bahia (UFBA), Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia (EMEVZ) |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal (RBSPA) reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439352284577792 |