Efeito do envelhecimento acelerado na avaliação da qualidade fisiológica de sementes de trigo

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Maia, Aline Rodrigues
Data de Publicação: 2007
Outros Autores: Lopes, José Carlos, Teixeira, Carlos de Oliveira
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000300012
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6416
Resumo: This research was carried out in the Laboratory of Seeds Technology and Analysis of the Fitotecnia Department of the Agrarian Science Center of Federal University of Espirito Santo, Alegre, Espirito Santo State, Brazil, with the objective to evaluate the temperature and the period of exposition adjusted for the evaluation of the seeds wheat cultivar Alliance for the accelerated aging test. The seeds were exposed under temperatures of 41º, 43º and 45ºC and relative humidity of the air of 100%, for periods of zero, 24, 48, 72 and 96 hours, using the completely randomized design, with four replications of 25 seeds. The physiological quality of the seeds was evaluated by germination and vigor tests (radicule length and dry matter). Temperature of 41ºC for periods of 24 and 48 hours of treatment were the more indicated for the wheat aging; under temperature of the 43ºC was recommended 24 hours of exposition. Treatment of the seeds with accelerated aging using temperature of 45ºC determined the death of the seeds, culminating with deterioration.
id UFLA_0a1ecbba9daf236d1672d00326bc28c0
oai_identifier_str oai:localhost:1/6416
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Efeito do envelhecimento acelerado na avaliação da qualidade fisiológica de sementes de trigoEffect of the accelerated aging in the evaluation of the physiological quality in wheat seedsVigorTriticum aestivum LEnvelhecimento aceleradoGerminaçãoAccelerated agingGerminationThis research was carried out in the Laboratory of Seeds Technology and Analysis of the Fitotecnia Department of the Agrarian Science Center of Federal University of Espirito Santo, Alegre, Espirito Santo State, Brazil, with the objective to evaluate the temperature and the period of exposition adjusted for the evaluation of the seeds wheat cultivar Alliance for the accelerated aging test. The seeds were exposed under temperatures of 41º, 43º and 45ºC and relative humidity of the air of 100%, for periods of zero, 24, 48, 72 and 96 hours, using the completely randomized design, with four replications of 25 seeds. The physiological quality of the seeds was evaluated by germination and vigor tests (radicule length and dry matter). Temperature of 41ºC for periods of 24 and 48 hours of treatment were the more indicated for the wheat aging; under temperature of the 43ºC was recommended 24 hours of exposition. Treatment of the seeds with accelerated aging using temperature of 45ºC determined the death of the seeds, culminating with deterioration.A pesquisa foi conduzida no Laboratório de Tecnologia e Análise de Sementes, no Centro de Ciências Agrárias, da Universidade Federal do Espírito Santo, Alegre-ES, com o objetivo de estudar a temperatura e o período de exposição adequados para a avaliação de sementes de trigo da cultivar Aliança pelo teste de envelhecimento acelerado. As sementes foram expostas às temperaturas de 41º, 43º e 45ºC e umidade relativa do ar de 100%, por períodos de zero, 24, 48, 72 e 96 horas. Utilizou-se o delineamento experimental inteiramente casualizado, com quatro repetições de 25 sementes. A qualidade fisiológica das sementes foi avaliada pelos testes de: germinação e vigor (comprimento da raiz primária e massa seca). Temperaturas de 41ºC e tempos de exposição de 24 e 48 horas são os mais indicados para o teste de envelhecimento acelerado em trigo; sob temperatura de 43ºC, recomenda-se utilizar 24 horas de exposição das sementes; a temperatura de 45ºC é letal.Editora da Universidade Federal de Lavras2007-06-012015-04-30T13:34:10Z2015-04-30T13:34:10Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000300012MAIA, A. R.; LOPES, J. C.; TEIXEIRA, C. de O. Efeito do envelhecimento acelerado na avaliação da qualidade fisiológica de sementes de trigo. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 3, p. 678-684, maio/jun. 2007.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6416Ciência e Agrotecnologia v.31 n.3 2007reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAMaia, Aline RodriguesLopes, José CarlosTeixeira, Carlos de Oliveiraporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-06-02T14:15:26Zoai:localhost:1/6416Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-06-02T14:15:26Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Efeito do envelhecimento acelerado na avaliação da qualidade fisiológica de sementes de trigo
Effect of the accelerated aging in the evaluation of the physiological quality in wheat seeds
title Efeito do envelhecimento acelerado na avaliação da qualidade fisiológica de sementes de trigo
spellingShingle Efeito do envelhecimento acelerado na avaliação da qualidade fisiológica de sementes de trigo
Maia, Aline Rodrigues
Vigor
Triticum aestivum L
Envelhecimento acelerado
Germinação
Accelerated aging
Germination
title_short Efeito do envelhecimento acelerado na avaliação da qualidade fisiológica de sementes de trigo
title_full Efeito do envelhecimento acelerado na avaliação da qualidade fisiológica de sementes de trigo
title_fullStr Efeito do envelhecimento acelerado na avaliação da qualidade fisiológica de sementes de trigo
title_full_unstemmed Efeito do envelhecimento acelerado na avaliação da qualidade fisiológica de sementes de trigo
title_sort Efeito do envelhecimento acelerado na avaliação da qualidade fisiológica de sementes de trigo
author Maia, Aline Rodrigues
author_facet Maia, Aline Rodrigues
Lopes, José Carlos
Teixeira, Carlos de Oliveira
author_role author
author2 Lopes, José Carlos
Teixeira, Carlos de Oliveira
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Maia, Aline Rodrigues
Lopes, José Carlos
Teixeira, Carlos de Oliveira
dc.subject.por.fl_str_mv Vigor
Triticum aestivum L
Envelhecimento acelerado
Germinação
Accelerated aging
Germination
topic Vigor
Triticum aestivum L
Envelhecimento acelerado
Germinação
Accelerated aging
Germination
description This research was carried out in the Laboratory of Seeds Technology and Analysis of the Fitotecnia Department of the Agrarian Science Center of Federal University of Espirito Santo, Alegre, Espirito Santo State, Brazil, with the objective to evaluate the temperature and the period of exposition adjusted for the evaluation of the seeds wheat cultivar Alliance for the accelerated aging test. The seeds were exposed under temperatures of 41º, 43º and 45ºC and relative humidity of the air of 100%, for periods of zero, 24, 48, 72 and 96 hours, using the completely randomized design, with four replications of 25 seeds. The physiological quality of the seeds was evaluated by germination and vigor tests (radicule length and dry matter). Temperature of 41ºC for periods of 24 and 48 hours of treatment were the more indicated for the wheat aging; under temperature of the 43ºC was recommended 24 hours of exposition. Treatment of the seeds with accelerated aging using temperature of 45ºC determined the death of the seeds, culminating with deterioration.
publishDate 2007
dc.date.none.fl_str_mv 2007-06-01
2015-04-30T13:34:10Z
2015-04-30T13:34:10Z
2015-04-30
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000300012
MAIA, A. R.; LOPES, J. C.; TEIXEIRA, C. de O. Efeito do envelhecimento acelerado na avaliação da qualidade fisiológica de sementes de trigo. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 3, p. 678-684, maio/jun. 2007.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6416
url http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000300012
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6416
identifier_str_mv MAIA, A. R.; LOPES, J. C.; TEIXEIRA, C. de O. Efeito do envelhecimento acelerado na avaliação da qualidade fisiológica de sementes de trigo. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 3, p. 678-684, maio/jun. 2007.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
dc.source.none.fl_str_mv Ciência e Agrotecnologia v.31 n.3 2007
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439198068408320