Desenvolvimento da avicultura de corte brasileira e perspectivas frente à influenza aviária

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Tavares, Luciano de Paulo
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Ribeiro, Kárem Cristina de Sousa
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/150
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9225
Resumo: Since the 60s, the Brazilian poultry sector has become a real agroindustrial complex. The Brazilian poultry sector is the world biggest exporter of chicken meat. This paper aims to rise factors which have developed the Brazilian SAG and discuss future perspectives for the sector. Scientific bibliographic research and the specialized institutions database consultation were used as methodology in this article. It was observed that the main aspects which have stimulated the development of the industrial poultry were: use of technology in genetic improvement; government tax incentivation; increase of grain production, especially in the cerrado; installation of great foods agrorindustries and mainly the elaboration of a production model based on the integration agroindustry/producer. Nowadays the sector faces the impacts of SARS (The Bird Flu), which has caused a decline in the poultry meat consumption worldwide. A SWOT analysis was used as a tool in order to organize some information and to define strategies to the sector. Brazil, being the greater global exporter still free from this illness has a great potential to broaden its exports, if it keeps its sanitary quality in the chicken meat production. Finally, it is considered that the moment is of caution in the production, once the market still faces reflexes of the fall in consumption, and that the control and prevention of SARS must be intensified.
id UFLA_0a6a17a45af067dba7be96448a297226
oai_identifier_str oai:localhost:1/9225
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Desenvolvimento da avicultura de corte brasileira e perspectivas frente à influenza aviáriaBrazilian broiler market development: trends and perspectives facing SARSAgronegócioCarne de frangoInfluenza aviariaAvicultura industrialAgribusinessChicken meatSARSIndustrial poultrySince the 60s, the Brazilian poultry sector has become a real agroindustrial complex. The Brazilian poultry sector is the world biggest exporter of chicken meat. This paper aims to rise factors which have developed the Brazilian SAG and discuss future perspectives for the sector. Scientific bibliographic research and the specialized institutions database consultation were used as methodology in this article. It was observed that the main aspects which have stimulated the development of the industrial poultry were: use of technology in genetic improvement; government tax incentivation; increase of grain production, especially in the cerrado; installation of great foods agrorindustries and mainly the elaboration of a production model based on the integration agroindustry/producer. Nowadays the sector faces the impacts of SARS (The Bird Flu), which has caused a decline in the poultry meat consumption worldwide. A SWOT analysis was used as a tool in order to organize some information and to define strategies to the sector. Brazil, being the greater global exporter still free from this illness has a great potential to broaden its exports, if it keeps its sanitary quality in the chicken meat production. Finally, it is considered that the moment is of caution in the production, once the market still faces reflexes of the fall in consumption, and that the control and prevention of SARS must be intensified.A partir da década de 60, o setor avícola brasileiro transformou-se em um verdadeiro complexo agroindustrial. A avicultura brasileira é a maior exportadora mundial de carne de frango. Objetiva-se com este trabalho levantar fatores que levaram ao desenvolvimento do sistema agroindustrial (SAG) avícola brasileiro e discutir perspectivas para o setor. A pesquisa bibliográfica científica e a consulta a bases de dados, de instituições especializadas, foram usadas como metodologia. Observou-se que os principais aspectos que impulsionaram o desenvolvimento da avicultura industrial foram: tecnologia em melhoramento genético; incentivos fiscais do governo; aumento da produção de grãos, especialmente no Cerrado; instalação de grandes agroindústrias de alimentos e principalmente um modelo de produção baseado na integração agroindústria/produtor. Atualmente, o setor enfrenta os impactos da Influenza Aviária que causou, em nível mundial, uma queda no consumo de carne de frango. Utilizou-se a análise SWOT, como ferramenta de organização das informações e definição de estratégias para o setor. O Brasil, que é o maior exportador global ainda livre da doença, tem grande potencial para ampliar suas exportações, desde que mantenha sua qualidade sanitária na produção de frango. Por fim, considera-se que o momento seja de cautela na produção, pois o mercado ainda enfrenta reflexos da queda no consumo, e deve-se intensificar o controle e a prevenção da Influenza Aviária.Organizações Rurais & Agroindustriais2011-04-112015-05-04T13:48:09Z2015-05-04T13:48:09Z2015-05-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/150TAVARES, L. de P.; RIBEIRO, K. C. de S. Desenvolvimento da avicultura de corte brasileira e perspectivas frente à influenza aviária. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 9, n. 1, p. 79-88, 2007.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9225Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 9, n. 1 (2007)2238-68901517-3879reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/150/146Tavares, Luciano de PauloRibeiro, Kárem Cristina de Sousainfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-01-15T11:26:12Zoai:localhost:1/9225Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-01-15T11:26:12Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Desenvolvimento da avicultura de corte brasileira e perspectivas frente à influenza aviária
Brazilian broiler market development: trends and perspectives facing SARS
title Desenvolvimento da avicultura de corte brasileira e perspectivas frente à influenza aviária
spellingShingle Desenvolvimento da avicultura de corte brasileira e perspectivas frente à influenza aviária
Tavares, Luciano de Paulo
Agronegócio
Carne de frango
Influenza aviaria
Avicultura industrial
Agribusiness
Chicken meat
SARS
Industrial poultry
title_short Desenvolvimento da avicultura de corte brasileira e perspectivas frente à influenza aviária
title_full Desenvolvimento da avicultura de corte brasileira e perspectivas frente à influenza aviária
title_fullStr Desenvolvimento da avicultura de corte brasileira e perspectivas frente à influenza aviária
title_full_unstemmed Desenvolvimento da avicultura de corte brasileira e perspectivas frente à influenza aviária
title_sort Desenvolvimento da avicultura de corte brasileira e perspectivas frente à influenza aviária
author Tavares, Luciano de Paulo
author_facet Tavares, Luciano de Paulo
Ribeiro, Kárem Cristina de Sousa
author_role author
author2 Ribeiro, Kárem Cristina de Sousa
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Tavares, Luciano de Paulo
Ribeiro, Kárem Cristina de Sousa
dc.subject.por.fl_str_mv Agronegócio
Carne de frango
Influenza aviaria
Avicultura industrial
Agribusiness
Chicken meat
SARS
Industrial poultry
topic Agronegócio
Carne de frango
Influenza aviaria
Avicultura industrial
Agribusiness
Chicken meat
SARS
Industrial poultry
description Since the 60s, the Brazilian poultry sector has become a real agroindustrial complex. The Brazilian poultry sector is the world biggest exporter of chicken meat. This paper aims to rise factors which have developed the Brazilian SAG and discuss future perspectives for the sector. Scientific bibliographic research and the specialized institutions database consultation were used as methodology in this article. It was observed that the main aspects which have stimulated the development of the industrial poultry were: use of technology in genetic improvement; government tax incentivation; increase of grain production, especially in the cerrado; installation of great foods agrorindustries and mainly the elaboration of a production model based on the integration agroindustry/producer. Nowadays the sector faces the impacts of SARS (The Bird Flu), which has caused a decline in the poultry meat consumption worldwide. A SWOT analysis was used as a tool in order to organize some information and to define strategies to the sector. Brazil, being the greater global exporter still free from this illness has a great potential to broaden its exports, if it keeps its sanitary quality in the chicken meat production. Finally, it is considered that the moment is of caution in the production, once the market still faces reflexes of the fall in consumption, and that the control and prevention of SARS must be intensified.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011-04-11
2015-05-04T13:48:09Z
2015-05-04T13:48:09Z
2015-05-04
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/150
TAVARES, L. de P.; RIBEIRO, K. C. de S. Desenvolvimento da avicultura de corte brasileira e perspectivas frente à influenza aviária. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 9, n. 1, p. 79-88, 2007.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9225
url http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/150
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9225
identifier_str_mv TAVARES, L. de P.; RIBEIRO, K. C. de S. Desenvolvimento da avicultura de corte brasileira e perspectivas frente à influenza aviária. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 9, n. 1, p. 79-88, 2007.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/150/146
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais
publisher.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais
dc.source.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 9, n. 1 (2007)
2238-6890
1517-3879
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1807835194293485568