A competitividade, segundo a análise de um grande cluster de produção agroindustrial
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2001 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/284 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9226 |
Resumo: | Given that the fast transformations occurred in national and international scenery point out to a necessity of gain of efficiency to increase in competitiveness to the firms, the environment which into they are and into they develop, assume a vital importance as been the supporter foundation of this development. For this environment can be understood as the process of space concentration of many correlative segments of a production chain, also called as clusterization process, which this special conformation gives to the firms special conditions to develops the superior competitive advantages than the others firms isolated. In this sense, this paper aim to arise how occurs the process of conformation of a big cluster, culminating in satisfaction of ten basic conditions described by Zaccarelli (1995), that gives to firms into them a advantageous competitive position in market. As the subject of study was focused on Bastos’ Eggs’ Agribusiness Chain which it been highly competitive in the national market of this product. |
id |
UFLA_0c4bc880da29b108f680ceb976b95bb0 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/9226 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
A competitividade, segundo a análise de um grande cluster de produção agroindustrialClusterCompetitividadeCadeia agroindustrialClusterCompetitivenessAgribusiness chainGiven that the fast transformations occurred in national and international scenery point out to a necessity of gain of efficiency to increase in competitiveness to the firms, the environment which into they are and into they develop, assume a vital importance as been the supporter foundation of this development. For this environment can be understood as the process of space concentration of many correlative segments of a production chain, also called as clusterization process, which this special conformation gives to the firms special conditions to develops the superior competitive advantages than the others firms isolated. In this sense, this paper aim to arise how occurs the process of conformation of a big cluster, culminating in satisfaction of ten basic conditions described by Zaccarelli (1995), that gives to firms into them a advantageous competitive position in market. As the subject of study was focused on Bastos’ Eggs’ Agribusiness Chain which it been highly competitive in the national market of this product.Dado que as rápidas transformações ocorridas no cenário econômico nacional e mundial apontam para uma necessidade de ganho de eficiência para o aumento da competitividade por parte das empresas, o ambiente no qual estão inseridas e se desenvolvem assume vital importância como alicerce sustentador desse desenvolvimento. Por meio dele, pode-se entender o processo de concentração espacial de vários segmentos correlatos de uma cadeia de produção, também denominados de processo de clusterização, que confere às suas empresas condições propícias para a criação de vantagens competitivas superiores às de suas congêneres isoladas. Dessa forma, este artigo busca levantar como o processo de formação de um grande cluster, culminando enfim na satisfação de dez condições necessárias aportadas por Zacarrelli (1995), conferem-lhe uma posição competitiva vantajosa no mercado. Como objeto de estudo, voltou-se para a cadeia agroindustrial do ovo de Bastos, SP, que é altamente competitiva no mercado nacional.Organizações Rurais & Agroindustriais2001-07-012015-05-04T13:48:09Z2015-05-04T13:48:09Z2015-05-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/284SUGANO, J. Y.; SANTOS, A. C. dos. A competitividade, segundo a análise de um grande cluster de produção agroindustrial. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 2, n. 2, p. 56-67, jul./dez. 2000.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9226Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 2, n. 2 (2000)2238-68901517-3879reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/284/282Sugano, Joel YutakaSantos, Antônio Carlos dosinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-03-15T18:47:18Zoai:localhost:1/9226Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-03-15T18:47:18Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
A competitividade, segundo a análise de um grande cluster de produção agroindustrial |
title |
A competitividade, segundo a análise de um grande cluster de produção agroindustrial |
spellingShingle |
A competitividade, segundo a análise de um grande cluster de produção agroindustrial Sugano, Joel Yutaka Cluster Competitividade Cadeia agroindustrial Cluster Competitiveness Agribusiness chain |
title_short |
A competitividade, segundo a análise de um grande cluster de produção agroindustrial |
title_full |
A competitividade, segundo a análise de um grande cluster de produção agroindustrial |
title_fullStr |
A competitividade, segundo a análise de um grande cluster de produção agroindustrial |
title_full_unstemmed |
A competitividade, segundo a análise de um grande cluster de produção agroindustrial |
title_sort |
A competitividade, segundo a análise de um grande cluster de produção agroindustrial |
author |
Sugano, Joel Yutaka |
author_facet |
Sugano, Joel Yutaka Santos, Antônio Carlos dos |
author_role |
author |
author2 |
Santos, Antônio Carlos dos |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Sugano, Joel Yutaka Santos, Antônio Carlos dos |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Cluster Competitividade Cadeia agroindustrial Cluster Competitiveness Agribusiness chain |
topic |
Cluster Competitividade Cadeia agroindustrial Cluster Competitiveness Agribusiness chain |
description |
Given that the fast transformations occurred in national and international scenery point out to a necessity of gain of efficiency to increase in competitiveness to the firms, the environment which into they are and into they develop, assume a vital importance as been the supporter foundation of this development. For this environment can be understood as the process of space concentration of many correlative segments of a production chain, also called as clusterization process, which this special conformation gives to the firms special conditions to develops the superior competitive advantages than the others firms isolated. In this sense, this paper aim to arise how occurs the process of conformation of a big cluster, culminating in satisfaction of ten basic conditions described by Zaccarelli (1995), that gives to firms into them a advantageous competitive position in market. As the subject of study was focused on Bastos’ Eggs’ Agribusiness Chain which it been highly competitive in the national market of this product. |
publishDate |
2001 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2001-07-01 2015-05-04T13:48:09Z 2015-05-04T13:48:09Z 2015-05-04 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/284 SUGANO, J. Y.; SANTOS, A. C. dos. A competitividade, segundo a análise de um grande cluster de produção agroindustrial. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 2, n. 2, p. 56-67, jul./dez. 2000. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9226 |
url |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/284 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9226 |
identifier_str_mv |
SUGANO, J. Y.; SANTOS, A. C. dos. A competitividade, segundo a análise de um grande cluster de produção agroindustrial. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 2, n. 2, p. 56-67, jul./dez. 2000. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/284/282 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais |
publisher.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais |
dc.source.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 2, n. 2 (2000) 2238-6890 1517-3879 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439105495924736 |