Determinação do teor de água limite para crioconservação das sementes de ipê amarelo (Tabebuia chrysotrica (Mart. Ex. DC.) Standl.)
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Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/14779 |
Resumo: | The objective of this research was to determine the more appropriate moisture content to the cryoconservation of the “yellow ipe” seeds when they are submitted to storage at the temperature of - 196°C per five days. Samples of yellow ipe seeds were prepared with moisture content between 4 and 12%, wb. Test of germination were conducted and vigor of the seeds measured before and after the cryoconservation. The limit moisture content obtained was 4% w.b. for the cryoconservation of the yellow ipe seeds. |
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Determinação do teor de água limite para crioconservação das sementes de ipê amarelo (Tabebuia chrysotrica (Mart. Ex. DC.) Standl.)Determination of the limit moisture content for cryoconservation of yellow ipe seed (Tabebuia chrysotrica (Mart. Ex. DC.) Standl.)GerminaçãoArmazenamentoCriogeniaGerminationStorageCryogenicThe objective of this research was to determine the more appropriate moisture content to the cryoconservation of the “yellow ipe” seeds when they are submitted to storage at the temperature of - 196°C per five days. Samples of yellow ipe seeds were prepared with moisture content between 4 and 12%, wb. Test of germination were conducted and vigor of the seeds measured before and after the cryoconservation. The limit moisture content obtained was 4% w.b. for the cryoconservation of the yellow ipe seeds.Objetivou-se, nesta pesquisa, determinar o teor de água mais adequado à crioconservação das sementes de ipê amarelo quando submetidas à armazenagem à temperatura de – 196°C, por cinco dias. Foram preparadas amostras de sementes de ipê amarelo com teores de água entre 4 e 12%, base úmida. Foram realizados testes de germinação e vigor das sementes antes e depois da crioarmazenagem. O teor de água limite para a crioconservação do ipê amarelo é de 4%, base úmida.Universidade Federal de Lavras (UFLA)2015-05-152017-08-01T20:16:10Z2017-08-01T20:16:10Z2017-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfTRESENA, N. de L. et al. Determinação do teor de água limite para crioconservação das sementes de ipê amarelo (Tabebuia chrysotrica (Mart. Ex. DC.) Standl.). CERNE, Lavras, v. 16, n. 2, p. 171-175, abr./jun. 2010.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/147792317-63420104-7760reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporAttribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessTresena, Nubênia de LimaCavalcanti-Mata, Mário Eduardo Rangel MoreiraDuarte, Maria Elita MartinsMoraes, Ailton M. de2021-03-06T20:27:26Zoai:localhost:1/14779Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-03-06T20:27:26Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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