Secagem e armazenamento de sementes de sorgo com alto e baixo teor de tanino

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Oliveira, João Almir
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Silva, Tanismare Tatiana de Almeida, Von Pinho, Édila Vilela de Resende, Abreu, Luciana Aparecida de Souza
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/1524
Resumo: Water content in harvested seed and the drying temperature are fundamental for ensuring seed physiological quality, especially in sorghum, which may show secondary dormancy when dried at high temperatures. The objective of this study was to evaluate the physiological quality of sorghum seeds, with high and low tannin contents, stored after drying at different temperatures. Seeds of the BR 305(2.28 g tannin/100 g) and BR 310 (0.52 g tannin/100 g) cultivars were collected with a water content of 18-20% and dried in the shade and in artificial dryers at temperatures of 35 °C, 45 °C and 35/45 °C until water content was 12%. After drying, the seeds were stored in a cold, dry chamber for 0, 3 and 6 months. For each storage period the seeds were evaluated with germination, tetrazolium, electric conductivity, emergence velocity index, cold, scanning electron microscopy and enzyme profile tests. Tannin concentration was also measured. High tannin seeds showed 88.5% germination when dried at 45 °C and stored for 6 months. Dormancy increased in both batches for seeds dried at 35 °C and with increased tannin concentration at six months storage.
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spelling Secagem e armazenamento de sementes de sorgo com alto e baixo teor de taninoDrying and storage of high and low tannin sorghum seedsSorghum bicolorSorgo - ArmazenamentoUmidadeTemperatureMoistureWater content in harvested seed and the drying temperature are fundamental for ensuring seed physiological quality, especially in sorghum, which may show secondary dormancy when dried at high temperatures. The objective of this study was to evaluate the physiological quality of sorghum seeds, with high and low tannin contents, stored after drying at different temperatures. Seeds of the BR 305(2.28 g tannin/100 g) and BR 310 (0.52 g tannin/100 g) cultivars were collected with a water content of 18-20% and dried in the shade and in artificial dryers at temperatures of 35 °C, 45 °C and 35/45 °C until water content was 12%. After drying, the seeds were stored in a cold, dry chamber for 0, 3 and 6 months. For each storage period the seeds were evaluated with germination, tetrazolium, electric conductivity, emergence velocity index, cold, scanning electron microscopy and enzyme profile tests. Tannin concentration was also measured. High tannin seeds showed 88.5% germination when dried at 45 °C and stored for 6 months. Dormancy increased in both batches for seeds dried at 35 °C and with increased tannin concentration at six months storage.O teor de água em que a semente é colhida, bem como a temperatura utilizada para a secagem, é fundamental para garantir a qualidade fisiológica das sementes, principalmente as de sorgo, que podem apresentar dormência secundária, por secagem em altas temperaturas. Com a realização deste trabalho, objetivou-se avaliar a qualidade fisiológica das sementes de sorgo, com alto e baixo teor de tanino e armazenadas após secagem, utilizando diferentes temperaturas. Foram utilizadas sementes das cultivares BR 305(2,28 g tanino/100 g) e BR 310 (0,52 g tanino/100 g), colhidas com teor de água 18-20%, secas à sombra e em secadores artificiais, nas temperaturas de 35 °C, 45 °C e 35 °45 °C, até atingirem 12% de teor de água. Após a secagem, essas sementes foram armazenadas em câmara fria e seca, por 0, 3 e 6 meses. Em cada época de armazenamento, as sementes foram avaliadas pelos testes de germinação, tetrazólio, condutividade elétrica, índice de velocidade de emergência, teste de frio, microscopia eletrônica de varredura e perfis enzimáticos. Foi quantificada, ainda, a concentração de tanino. Foi observado, em sementes com alto tanino, secas à temperatura de 45 °C e armazenadas durante 6 meses, 88,5% de germinação. Houve maior porcentagem de dormência em sementes submetidas à secagem aos 35 °C. Houve aumento na concentração de tanino, aos seis meses de armazenamento, para ambos os lotes.Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes2013-12-26T19:43:55Z2013-12-26T19:43:55Z2011info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfOLIVEIRA, J. A. et al. Secagem e armazenamento de sementes de sorgo com alto e baixo teor de tanino. Revista Brasileira de Sementes, [S.l.], v. 33, n. 4, p. 699-710, 2011.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/1524Revista Brasileira de Sementesreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAOliveira, João AlmirSilva, Tanismare Tatiana de AlmeidaVon Pinho, Édila Vilela de ResendeAbreu, Luciana Aparecida de Souzainfo:eu-repo/semantics/openAccesspor2023-05-26T18:55:49Zoai:localhost:1/1524Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-05-26T18:55:49Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
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