Fitotoxicidade de extratos foliares de barbatimão [Stryphnodendron adstringens (Mart.) Coville] em bioensaio com alface

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ribeiro, Luciene de Oliveira
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Barbosa, Sandro, Balieiro, Flávia Pereira, Beijo, Luiz Alberto, Santos, Breno Régis, Gouvea, Cibele Marli Cação Paiva, Paiva, Luciano Vilela
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41232
Resumo: Chemical substances can modulate the growth and development of adjacent plants, phenomenon known as allelopathy. The aim of this work was to evaluate the phytotoxic action of barbatimão leaf extracts in lettuce bioassay. We obtained the aqueous, acetonic and water fraction extract of barbatimão leaves. To develop the bioassay parameters were used: germinability (G%), germination speed index and mitotic index were studied. Seeds of lettuce (Lactuca sativa L.) were exposed to concentrations of 5, 10, 25 and 50mg mL-1 of the extract and distilled water was used as control. All extracts reduced the G(%), delayed germination and affected cell division. The aqueous and acetone extracts inhibited germination even at lower concentrations, which was not observed for the aqueous fraction. Although the root protrusion occurred in 70% of the seeds, on average, meristematic root region proved to be oxidized and, after 72 hours, no longer increased, due to degradation of its tissues, indicating phytotoxic action of the extracts. The results obtained indicate the presence of chemical inhibitors in the extracts, indicating an allelopathic potential of the extracts evaluated.
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spelling Fitotoxicidade de extratos foliares de barbatimão [Stryphnodendron adstringens (Mart.) Coville] em bioensaio com alfacePhytotoxicity of Stryphnodendron adstringens (Mart.) Coville leaf extracts in lettuce bioassayAlelopatiaGerminaçãoÍndice mitóticoAllelopathyGerminationMitotic indexChemical substances can modulate the growth and development of adjacent plants, phenomenon known as allelopathy. The aim of this work was to evaluate the phytotoxic action of barbatimão leaf extracts in lettuce bioassay. We obtained the aqueous, acetonic and water fraction extract of barbatimão leaves. To develop the bioassay parameters were used: germinability (G%), germination speed index and mitotic index were studied. Seeds of lettuce (Lactuca sativa L.) were exposed to concentrations of 5, 10, 25 and 50mg mL-1 of the extract and distilled water was used as control. All extracts reduced the G(%), delayed germination and affected cell division. The aqueous and acetone extracts inhibited germination even at lower concentrations, which was not observed for the aqueous fraction. Although the root protrusion occurred in 70% of the seeds, on average, meristematic root region proved to be oxidized and, after 72 hours, no longer increased, due to degradation of its tissues, indicating phytotoxic action of the extracts. The results obtained indicate the presence of chemical inhibitors in the extracts, indicating an allelopathic potential of the extracts evaluated.O objetivo deste trabalho foi avaliar a ação fitotóxica de extratos foliares de barbatimão em bioensaio com alface. Foram obtidos extrato aquoso, acetônico e fração aquosa de folhas de barbatimão. Para compor o bioensaio foram utilizados os parâmetros: germinabilidade (G%), índice de velocidade de germinação e índice mitótico. Sementes de alface (Lactuca sativa L.) foram expostas às concentrações de 5, 10, 25 e 50 mg mL-1 dos extratos e água destilada foi utilizada como controle. Todos os extratos reduziram a G (%), atrasaram a germinação e afetaram a divisão celular. Os extratos aquoso e acetônico inibiram a germinação já nas menores concentrações, o que não foi constatado para a fração aquosa. Embora ocorresse a protrusão radicular, em 70% das sementes germinadas, em média, a região meristemática da raiz mostrava-se oxidada e, após 72 horas, não mais cresciam, devido a degradação de seus tecidos, indicando ação fitotóxica dos extratos. Os resultados obtidos apontam para a presença de substâncias químicas inibidoras nos extratos, revelando potencial alelopático para os extratos avaliados.Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), Instituto de Biociências (IB)2020-05-26T15:33:00Z2020-05-26T15:33:00Z2012-06info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfRIBEIRO, L. de O. et al. Fitotoxicidade de extratos foliares de barbatimão [Stryphnodendron adstringens (Mart.) Coville] em bioensaio com alface. Revista Brasileira de Biociências, Porto Alegre, v. 10, n. 2, p. 220-225, abr./jun. 2012.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41232Revista Brasileira de Biociênciasreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution-NonCommercial 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessRibeiro, Luciene de OliveiraBarbosa, SandroBalieiro, Flávia PereiraBeijo, Luiz AlbertoSantos, Breno RégisGouvea, Cibele Marli Cação PaivaPaiva, Luciano Vilelapor2020-05-26T15:33:00Zoai:localhost:1/41232Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2020-05-26T15:33Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
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