Toxidez do chumbo no teor e translocação de nutrientes em tomateiro

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Bertoli, Alexandre Carvalho
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Carvalho, Ruy, Cannata, Marcele Gabriel, Bastos, Ana Rosa Ribeiro, Augusto, Amanda dos Santos
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/43400
Resumo: This study evaluated the effect of applying rising doses of lead to cultured tomatoes by evaluating the content and translocation index of macronutrients and micronutrients. Tomato plants were cultivated in Clark’s nutrient solution and submitted to rising doses of Pb: 0, 0.25, 1.0, 5.0, and 10.0mg.L-1. The doses of Pb reduced the content of K in the shoots, S in the roots, and Zn in the fruits. In relation to translocation, the Pb reduced P in fruits and shoots, and did not infl uence the translocation of Zn and Fe, Ca and Cu in the fruits or K and Mg in the shoots
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spelling Toxidez do chumbo no teor e translocação de nutrientes em tomateiroToxicity of lead in the content and translocation of nutrients in tomatoesLycopersicum esculentumMacronutrientesMetais pesadosMicronutrientesMacronutrientsHeavy metalsMicronutrientsThis study evaluated the effect of applying rising doses of lead to cultured tomatoes by evaluating the content and translocation index of macronutrients and micronutrients. Tomato plants were cultivated in Clark’s nutrient solution and submitted to rising doses of Pb: 0, 0.25, 1.0, 5.0, and 10.0mg.L-1. The doses of Pb reduced the content of K in the shoots, S in the roots, and Zn in the fruits. In relation to translocation, the Pb reduced P in fruits and shoots, and did not infl uence the translocation of Zn and Fe, Ca and Cu in the fruits or K and Mg in the shootsCom o objetivo de avaliar o efeito da aplicação de doses crescentes de chumbo na cultura do tomate no teor e índice de translocação de macro e micronutrientes, foram cultivadas plantas de tomate em solução nutritiva de Clark e submetidas a doses crescentes de Pb: 0; 0,25; 1,0; 5;0 e 10;0 mg L-1. As doses de Pb utilizadas reduziram o teor de K na parte aérea, S nas raízes e Zn nos frutos. Em relação a translocação o Pb reduziu P nos frutos e parte aérea, não influenciou a translocação de Zn e Fe, Ca e Cu nos frutos e de K e Mg na parte aérea.Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC), Centro de Ciências Biológicas (CCB)2020-10-12T15:31:07Z2020-10-12T15:31:07Z2011-12info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfBERTOLI, A. C. et al. Toxidez do chumbo no teor e translocação de nutrientes em tomateiro. Biotemas, Florianópolis, v. 24, n. 4, p. 7-15, 2011. DOI: 10.5007/2175-7925.2011v24n4p7.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/43400Biotemasreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessBertoli, Alexandre CarvalhoCarvalho, RuyCannata, Marcele GabrielBastos, Ana Rosa RibeiroAugusto, Amanda dos Santospor2020-10-12T15:31:07Zoai:localhost:1/43400Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2020-10-12T15:31:07Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
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