Armazenamento refrigerado de pomelos variedades flame e henderson revestidos com cera
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000500026 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7293 |
Resumo: | The goal of this work was to study the conservation of grapefruit (Citrus paradisi Macfad.) “Flame” and “Henderson” coated with Sparcitrus wax and kept under refrigeration (8º C ± 1º C and 95% ± 5% RH). For each variety studied, the experimental design was completely randomized, build up in factorial 2 x 5, with 3 replicates, where the first factor corresponded to the treatments with and without wax application (control) and the second factor to the storage period (0, 10, 20, 30 and 40 days). Each experimental parcel was composed of five fruits. The following variables were studied: mass loss, yield of juice, pH, soluble solids (SS), titratable acidity (TA), SS/AT, reducing, non-reducing and total soluble sugars, ascorbic acid and external appearance. Wax application is effective in the preservation of the appearance of grapefruits “Flame” and “Henderson”, and does not affect their internal quality. |
id |
UFLA_2e4e1fee0891710d380eff27ca8d645b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/7293 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Armazenamento refrigerado de pomelos variedades flame e henderson revestidos com ceraRefrigerated storage of wax-coated grapefruit varieties Flame and HendersonCitrus paradisi MacfadPomelo - QualidadeArmazenamentoCeraStorageCitrus paradisi MacfadQualityStorageWaxThe goal of this work was to study the conservation of grapefruit (Citrus paradisi Macfad.) “Flame” and “Henderson” coated with Sparcitrus wax and kept under refrigeration (8º C ± 1º C and 95% ± 5% RH). For each variety studied, the experimental design was completely randomized, build up in factorial 2 x 5, with 3 replicates, where the first factor corresponded to the treatments with and without wax application (control) and the second factor to the storage period (0, 10, 20, 30 and 40 days). Each experimental parcel was composed of five fruits. The following variables were studied: mass loss, yield of juice, pH, soluble solids (SS), titratable acidity (TA), SS/AT, reducing, non-reducing and total soluble sugars, ascorbic acid and external appearance. Wax application is effective in the preservation of the appearance of grapefruits “Flame” and “Henderson”, and does not affect their internal quality.Objetivou-se, neste trabalho, estudar a conservação de pomelos (Citrus paradisi Macfad.) varieties 'Flame' e 'Henderson' revestidos com cera Sparcitrus e mantidos sob refrigeração (8º C ± 1º C e 95% ± 5% UR). Para cada variedade estudada, utilizou-se delineamento inteiramente casualizado, disposto em esquema fatorial 2 x 5, com 3 repetições, onde o primeiro fator correspondeu aos tratamentos com e sem a aplicação de cera (controle) e o segundo, ao tempo armazenamento (0, 10, 20, 30 e 40 dias). Cada parcela experimental foi composta por cinco frutos. Foram estudadas as seguintes variáveis: perda de massa, rendimento do suco, pH, sólidos solúveis (SS), acidez titulável (AT), SS/AT, açúcares redutores, açúcares não redutores, açúcares solúveis totais, vitamina C e aparência externa. A aplicação de cera é efetiva na preservação da aparência de pomelos 'Flame' e 'Henderson', não afetando sua qualidade interna.Editora da Universidade Federal de Lavras2010-10-012015-04-30T13:35:57Z2015-04-30T13:35:57Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000500026HOJO, E. T. D. et al. Armazenamento refrigerado de pomelos variedades flame e henderson revestidos com cera. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 5, p. 1261-1269, set./out. 2010.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7293Ciência e Agrotecnologia v.34 n.5 2010reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAHojo, Ellen Toews DollHojo, Ronaldo HissayukiVilas Boas, Eduardo Valério de BarrosRodrigues, Luiz JoséPaula, Nélio Ranieli Ferreira deporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-03-16T12:06:01Zoai:localhost:1/7293Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-03-16T12:06:01Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Armazenamento refrigerado de pomelos variedades flame e henderson revestidos com cera Refrigerated storage of wax-coated grapefruit varieties Flame and Henderson |
title |
Armazenamento refrigerado de pomelos variedades flame e henderson revestidos com cera |
spellingShingle |
Armazenamento refrigerado de pomelos variedades flame e henderson revestidos com cera Hojo, Ellen Toews Doll Citrus paradisi Macfad Pomelo - Qualidade Armazenamento Cera Storage Citrus paradisi Macfad Quality Storage Wax |
title_short |
Armazenamento refrigerado de pomelos variedades flame e henderson revestidos com cera |
title_full |
Armazenamento refrigerado de pomelos variedades flame e henderson revestidos com cera |
title_fullStr |
Armazenamento refrigerado de pomelos variedades flame e henderson revestidos com cera |
title_full_unstemmed |
Armazenamento refrigerado de pomelos variedades flame e henderson revestidos com cera |
title_sort |
Armazenamento refrigerado de pomelos variedades flame e henderson revestidos com cera |
author |
Hojo, Ellen Toews Doll |
author_facet |
Hojo, Ellen Toews Doll Hojo, Ronaldo Hissayuki Vilas Boas, Eduardo Valério de Barros Rodrigues, Luiz José Paula, Nélio Ranieli Ferreira de |
author_role |
author |
author2 |
Hojo, Ronaldo Hissayuki Vilas Boas, Eduardo Valério de Barros Rodrigues, Luiz José Paula, Nélio Ranieli Ferreira de |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Hojo, Ellen Toews Doll Hojo, Ronaldo Hissayuki Vilas Boas, Eduardo Valério de Barros Rodrigues, Luiz José Paula, Nélio Ranieli Ferreira de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Citrus paradisi Macfad Pomelo - Qualidade Armazenamento Cera Storage Citrus paradisi Macfad Quality Storage Wax |
topic |
Citrus paradisi Macfad Pomelo - Qualidade Armazenamento Cera Storage Citrus paradisi Macfad Quality Storage Wax |
description |
The goal of this work was to study the conservation of grapefruit (Citrus paradisi Macfad.) “Flame” and “Henderson” coated with Sparcitrus wax and kept under refrigeration (8º C ± 1º C and 95% ± 5% RH). For each variety studied, the experimental design was completely randomized, build up in factorial 2 x 5, with 3 replicates, where the first factor corresponded to the treatments with and without wax application (control) and the second factor to the storage period (0, 10, 20, 30 and 40 days). Each experimental parcel was composed of five fruits. The following variables were studied: mass loss, yield of juice, pH, soluble solids (SS), titratable acidity (TA), SS/AT, reducing, non-reducing and total soluble sugars, ascorbic acid and external appearance. Wax application is effective in the preservation of the appearance of grapefruits “Flame” and “Henderson”, and does not affect their internal quality. |
publishDate |
2010 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2010-10-01 2015-04-30T13:35:57Z 2015-04-30T13:35:57Z 2015-04-30 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000500026 HOJO, E. T. D. et al. Armazenamento refrigerado de pomelos variedades flame e henderson revestidos com cera. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 5, p. 1261-1269, set./out. 2010. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7293 |
url |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000500026 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7293 |
identifier_str_mv |
HOJO, E. T. D. et al. Armazenamento refrigerado de pomelos variedades flame e henderson revestidos com cera. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 5, p. 1261-1269, set./out. 2010. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
dc.source.none.fl_str_mv |
Ciência e Agrotecnologia v.34 n.5 2010 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439127652335616 |