Parâmetros cinéticos de linhagens de levedura isoladas de alambiques mineiros

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Stroppa, Cibele Tosin
Data de Publicação: 2009
Outros Autores: Alves, José Guilherme Lembi Ferreira, Figueiredo, Ana Luíza França de, Castro, Cristina Calabresi
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542009000700048
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7122
Resumo: Predominant yeasts of two cachaça distilleries were isolated in the cities of Betim and Rio Manso, in the State of Minas Gerais and characterized using WLN agar, according to colony morphology, after 8 days of imcubation at 32ºC. The sample from Rio Manso presented 4 dominant yeasts with concentrations between 2.0 x 107 and 4.0 x 105 CFU/mL. At Betim distillery, three dominant yeasts were isolated with cell density between 1.3 x 108 and 2.0 x 104 CFU/mL. The values of the maximum specific velocity for growth (µmax) and the conversion factor for substrate into cells (Yx/s) were determined for two isolates. The μmax values were 0.24 and 0.4 h-1, being RM01 strain the one with the highest value. Regarding to Yx/s, the results obtained by strains RM01 and CV01 were 0.179 and 0.185 g.g-1, respectively. Resemblances of results were observed between strains RM01 and CV01. It was concluded that, as far as μmax and Yx/s are concerned, the best strain to produce cachaça is RM01.
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spelling Parâmetros cinéticos de linhagens de levedura isoladas de alambiques mineirosKinetic parameters of yeasts strains isolated from cachaça distilleries in Minas Gerais/BrazilCachaçaLevedura fermentadoraRendimento em biomassaVelocidade de crescimentoBrazilian spiritYeastCell yieldGrowth velocityPredominant yeasts of two cachaça distilleries were isolated in the cities of Betim and Rio Manso, in the State of Minas Gerais and characterized using WLN agar, according to colony morphology, after 8 days of imcubation at 32ºC. The sample from Rio Manso presented 4 dominant yeasts with concentrations between 2.0 x 107 and 4.0 x 105 CFU/mL. At Betim distillery, three dominant yeasts were isolated with cell density between 1.3 x 108 and 2.0 x 104 CFU/mL. The values of the maximum specific velocity for growth (µmax) and the conversion factor for substrate into cells (Yx/s) were determined for two isolates. The μmax values were 0.24 and 0.4 h-1, being RM01 strain the one with the highest value. Regarding to Yx/s, the results obtained by strains RM01 and CV01 were 0.179 and 0.185 g.g-1, respectively. Resemblances of results were observed between strains RM01 and CV01. It was concluded that, as far as μmax and Yx/s are concerned, the best strain to produce cachaça is RM01.Foram isoladas leveduras prevalescentes de dois alambiques, em Betim e Rio Manso/MG, por meio de plaqueamento (WLN) e caracterizadas segundo a macromorfologia de colônias, após 8 dias de incubação a 32ºC. A amostra de Rio Manso apresentou 4 linhagens dominantes, com concentrações entre 2,0 x 10(7) e 4,0 x 10(5) UFC/mL. No alambique de Betim foram isoladas três linhagens dominantes, com contagens entre 1,3 x 10(8) e 2,0 x 10(4) UFC/mL. Foram determinados a velocidade específica máxima de crescimento (µmax) e o fator de conversão de substrato em biomassa (Yx/s) para dois isolados. Os valores de μmax foram 0,24 e 0,4 h-1, sendo que a linhagem RM01 apresentou maior valor. Para Yx/s, os resultados obtidos pelas linhagens RM01 e CV01 foram 0,179 e 0,185 g.g-1, respectivamente. Verificou-se uma semelhança nos resultados entre as linhagens RM01 e CV01. Concluiu-se que, do ponto de vista de μmax e de Yx/s, a melhor linhagem para produção de cachaça é a RM01.Editora da Universidade Federal de Lavras2009-01-012015-04-30T13:35:34Z2015-04-30T13:35:34Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542009000700048STROPPA, C. T. et al. Parâmetros cinéticos de linhagens de levedura isoladas de alambiques mineiros. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 33, p. 1978-1983, 2009. Edição especial.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7122Ciência e Agrotecnologia v.33 n.spe 2009reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAStroppa, Cibele TosinAlves, José Guilherme Lembi FerreiraFigueiredo, Ana Luíza França deCastro, Cristina Calabresiporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-07-29T16:52:26Zoai:localhost:1/7122Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-07-29T16:52:26Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
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