Estratégias de atuação no mercado de cervejas artesanais: impactos na autenticidade dos produtos
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Data de Publicação: | 2019 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/39801 |
Resumo: | The objective of this work was to verify, according to the perception of the consumers, the influence of the change of market performance by craft breweries about the authenticity of these products when they are acquired by large companies. For that, a descriptive and qualitative approach was carried out, in which 29 semi-structured interviews were conducted with craft beer lovers. The characteristics and definitions of craft beer by the participants were divided into sensorial characteristics, characteristics of the production process and differentiating aspects of the consumption of craft beer. A despite perception about craft beers authenticity, evidenced: 1) eight (8) interviewed claimed that the beers lose authenticity when they are commercialized by big beer corporations because lose about local and historical aspects and quality; twenty-one (21) interviewed don´t make any distinction if the beer is part of the big beer corporations because it is prepared with some differentiation. These results can help managements in established micro and small breweries to create strategies to increase the consumption of their products, besides to promote their products through marketing actions in response to the new expectations and consumer preference. |
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Estratégias de atuação no mercado de cervejas artesanais: impactos na autenticidade dos produtosStrategies of performance in the craft beers market: impacts on authenticity of productsCervejas artesanais - MercadoPercepção dos consumidoresAutenticidadeCraft beers - MarketPerception of the consumersAuthenticityThe objective of this work was to verify, according to the perception of the consumers, the influence of the change of market performance by craft breweries about the authenticity of these products when they are acquired by large companies. For that, a descriptive and qualitative approach was carried out, in which 29 semi-structured interviews were conducted with craft beer lovers. The characteristics and definitions of craft beer by the participants were divided into sensorial characteristics, characteristics of the production process and differentiating aspects of the consumption of craft beer. A despite perception about craft beers authenticity, evidenced: 1) eight (8) interviewed claimed that the beers lose authenticity when they are commercialized by big beer corporations because lose about local and historical aspects and quality; twenty-one (21) interviewed don´t make any distinction if the beer is part of the big beer corporations because it is prepared with some differentiation. These results can help managements in established micro and small breweries to create strategies to increase the consumption of their products, besides to promote their products through marketing actions in response to the new expectations and consumer preference.O objetivo deste trabalho foi verificar, segundo a percepção dos consumidores, a influência da mudança de atuação de mercado por cervejarias artesanais acerca da autenticidade destes produtos quando elas são adquiridas por grandes empresas. Para tanto, realizou-se um estudo descritivo e de abordagem qualitativa, em que foram realizadas 29 entrevistas semiestruturadas com apreciadores de cerveja artesanal. As características e definições da cerveja artesanal pelos participantes foram divididas em características sensoriais, características do processo de produção e aspectos diferenciadores do consumo da cerveja artesanal. Com relação à percepção de autenticidade das cervejas artesanais, evidenciou-se que: 1) alguns entrevistados alegam que as cervejas perdem em autenticidade, visto que quando são comercializadas por grandes grupos cervejeiros, os produtos perdem em aspectos locais, históricos, e perdem em qualidade; 2) há entrevistados que não fazem distinção se a cerveja faz parte de um grande grupo cervejeiro, já que ela é preparada com alguma diferenciação.Universidade Federal de Mato Grosso do Sul2020-04-06T12:14:18Z2020-04-06T12:14:18Z2019info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfFERREIRA, A. C.; PEREIRA, M. M. O.; ANTONIALLI, L. M. Estratégias de atuação no mercado de cervejas artesanais: impactos na autenticidade dos produtos. Desafio Online, Campo Grande, v. 7, n. 2, p. 377-398, mai./ago. 2019.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/39801Desafio Onlinereponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessFerreira, Ana CristinaPereira, Michele Morais OliveiraAntonialli, Luiz Marcelopor2020-04-06T12:15:06Zoai:localhost:1/39801Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2020-04-06T12:15:06Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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