Avaliação de água-de-coco obtida por diferentes métodos de conservação
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2005 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542005000600019 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6154 |
Resumo: | The cultivation of green coconut is expanding in the last years and at present it is observed a trend to an increase of the production of green coconut to obtain coconut water. This fact requires an offer to the coconut water market a product with great stability and shelf life. In this context, the purpose of this work was to compare the coconut water obtained by the Hot-Fill process at laboratory to other comercial coconut water subjected to different methods of preservation (cooling, freezing, aseptic filling in cartons and Hot Fill). The comparision between the samples of experimental coconut water preserved by the Hot-Fill process with the comercial samples showed differences in the physical chemicals and sensorial characteristics. The experimental Hot-Fill process used showed satisfactory microbiological quality and good sensorial acceptance by the taste panel, concluding that the association of time, temperature and chemical additives employed in the experimental Hot-Fill process were suitable to obtain coconut water with potential for the marked. |
id |
UFLA_466ed54e4a3c7040481974cdca3a7206 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/6154 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Avaliação de água-de-coco obtida por diferentes métodos de conservaçãoEvaluation of coconut water obtained by different methods of conservationCocos nucifera L.Água-de-coco comercialEnchimento a quenteAvaliação sensorialCommercial coconut waterHot-FillSensorial avaluationThe cultivation of green coconut is expanding in the last years and at present it is observed a trend to an increase of the production of green coconut to obtain coconut water. This fact requires an offer to the coconut water market a product with great stability and shelf life. In this context, the purpose of this work was to compare the coconut water obtained by the Hot-Fill process at laboratory to other comercial coconut water subjected to different methods of preservation (cooling, freezing, aseptic filling in cartons and Hot Fill). The comparision between the samples of experimental coconut water preserved by the Hot-Fill process with the comercial samples showed differences in the physical chemicals and sensorial characteristics. The experimental Hot-Fill process used showed satisfactory microbiological quality and good sensorial acceptance by the taste panel, concluding that the association of time, temperature and chemical additives employed in the experimental Hot-Fill process were suitable to obtain coconut water with potential for the marked.A cultura do coqueiro vem se expandindo nos últimos anos, e atualmente observa-se uma tendência de aceleração da escala de produção de coco verde para obtenção de água-de-coco. Este acontecimento exige a oferta para o mercado de água de coco de maior estabilidade e vida de prateleira. Dentro deste contexto, objetivou-se com este trabalho comparar a água de coco obtida pelo processo "Hot Fill" em laboratório com outras águas-de-coco comercializadas, submetidas a diferentes métodos de conservação (resfriamento, congelamento, enchimento asséptico e "Hot-Fill") mediante análises: físico-químicas de pH, acidez titulável, sólidos solúveis, cor, açúcares redutores, açúcares não-redutores; sensoriais de testes de aceitação pelo consumidor com sessenta provadores não treinados, utilizando escala hedônica estruturada de 9 pontos da avaliação global, aparência, sabor, e a escala hedônica de 5 pontos para intenção de compra; e microbiológicas. A comparação entre as amostras da água-de-coco conservadas pelo processo "Hot Fill" experimental com amostras comerciais, conservadas por diferentes métodos de preservação (asséptica, refrigerada, congelada e "Hot Fill") mostrou diferenças nas características físico-químicas e sensoriais. O processamento "Hot Fill" experimental utilizado apresentou qualidade microbiológica satisfatória e boa aceitação sensorial pelos provadores, concluindo-se que a associação do tempo, temperatura e aditivos químicos empregados no processo "Hot Fill" experimental foram adequados para obtenção da água-de-coco com potencial para o mercado e apresentou a maior intenção de compra em relação aos produtos comerciais empregados para comparação.Editora da Universidade Federal de Lavras2005-12-012015-04-30T13:33:38Z2015-04-30T13:33:38Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542005000600019COSTA, L. M. C. et al. Avaliação de água-de-coco obtida por diferentes métodos de conservação. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 29, n. 6, p. 1239-1247, nov./dez. 2005.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6154Ciência e Agrotecnologia v.29 n.6 2005reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLACosta, Lenise Maria CarvalhoMaia, Geraldo ArraesCosta, José Maria Correia daFigueiredo, Raimundo Wilane deSousa, Paulo Henrique Machado deporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-03-16T19:18:13Zoai:localhost:1/6154Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-03-16T19:18:13Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Avaliação de água-de-coco obtida por diferentes métodos de conservação Evaluation of coconut water obtained by different methods of conservation |
title |
Avaliação de água-de-coco obtida por diferentes métodos de conservação |
spellingShingle |
Avaliação de água-de-coco obtida por diferentes métodos de conservação Costa, Lenise Maria Carvalho Cocos nucifera L. Água-de-coco comercial Enchimento a quente Avaliação sensorial Commercial coconut water Hot-Fill Sensorial avaluation |
title_short |
Avaliação de água-de-coco obtida por diferentes métodos de conservação |
title_full |
Avaliação de água-de-coco obtida por diferentes métodos de conservação |
title_fullStr |
Avaliação de água-de-coco obtida por diferentes métodos de conservação |
title_full_unstemmed |
Avaliação de água-de-coco obtida por diferentes métodos de conservação |
title_sort |
Avaliação de água-de-coco obtida por diferentes métodos de conservação |
author |
Costa, Lenise Maria Carvalho |
author_facet |
Costa, Lenise Maria Carvalho Maia, Geraldo Arraes Costa, José Maria Correia da Figueiredo, Raimundo Wilane de Sousa, Paulo Henrique Machado de |
author_role |
author |
author2 |
Maia, Geraldo Arraes Costa, José Maria Correia da Figueiredo, Raimundo Wilane de Sousa, Paulo Henrique Machado de |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Costa, Lenise Maria Carvalho Maia, Geraldo Arraes Costa, José Maria Correia da Figueiredo, Raimundo Wilane de Sousa, Paulo Henrique Machado de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Cocos nucifera L. Água-de-coco comercial Enchimento a quente Avaliação sensorial Commercial coconut water Hot-Fill Sensorial avaluation |
topic |
Cocos nucifera L. Água-de-coco comercial Enchimento a quente Avaliação sensorial Commercial coconut water Hot-Fill Sensorial avaluation |
description |
The cultivation of green coconut is expanding in the last years and at present it is observed a trend to an increase of the production of green coconut to obtain coconut water. This fact requires an offer to the coconut water market a product with great stability and shelf life. In this context, the purpose of this work was to compare the coconut water obtained by the Hot-Fill process at laboratory to other comercial coconut water subjected to different methods of preservation (cooling, freezing, aseptic filling in cartons and Hot Fill). The comparision between the samples of experimental coconut water preserved by the Hot-Fill process with the comercial samples showed differences in the physical chemicals and sensorial characteristics. The experimental Hot-Fill process used showed satisfactory microbiological quality and good sensorial acceptance by the taste panel, concluding that the association of time, temperature and chemical additives employed in the experimental Hot-Fill process were suitable to obtain coconut water with potential for the marked. |
publishDate |
2005 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2005-12-01 2015-04-30T13:33:38Z 2015-04-30T13:33:38Z 2015-04-30 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542005000600019 COSTA, L. M. C. et al. Avaliação de água-de-coco obtida por diferentes métodos de conservação. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 29, n. 6, p. 1239-1247, nov./dez. 2005. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6154 |
url |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542005000600019 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6154 |
identifier_str_mv |
COSTA, L. M. C. et al. Avaliação de água-de-coco obtida por diferentes métodos de conservação. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 29, n. 6, p. 1239-1247, nov./dez. 2005. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
dc.source.none.fl_str_mv |
Ciência e Agrotecnologia v.29 n.6 2005 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1807835124201422848 |