Desempenho agronômico de populações de cafeeiros do grupo ‘Bourbon’

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Lima, Amador Eduardo de
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Mendes, Antônio Nazareno Guimarães, Carvalho, Gladyston Rodrigues, Botelho, César Elias, Castro, Elisa de Melo, Cardoso, Diego de Abreu
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13570
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/957
Resumo: The coffee breeding research influences directly to the obtainment of coffee trees more productive. The purpose of this study was to evaluate the agronomic characteristics of the Bourbon coffee group plants, in two coffee growing regions of Minas Gerais state, aiming at the populations selection with high productivity, adapted and stable. In experiment consisting of 20 treatments were evaluated 17 populations of Bourbon’s coffee group, and three cultivars widely cultivated in Brazil. We used a randomized block design (RBD) with three replicates, each plot consisted of ten plants. We evaluated the characteristics of bean yield, percentage of beans retained in sieve size 16, vegetative vigor and adaptability and stability in yield (Lavras, Três Pontas e Patrocínio). The populations studied have greater yield potential in South of Minas Gerais, carried out in the counties of Lavras and Três Pontas. The populations 05 (Bourbon Amarelo - Faz. Boa Vista / Campos Altos – MG), 17 (Bourbon Amarelo - Faz. Monte Alegre - Talhão Limoeiro / Alfenas - MG) and 19 (Catuaí Vermelho IAC 144 - Faz. Experimental de Machado - MG), are more productive, adapted and stable. The high productive and good agronomic characteristics by this populations of Bourbon, shows that populations have high potential for genetic selection.
id UFLA_4914d8ba045075b82654b1a4715b70a5
oai_identifier_str oai:localhost:1/13570
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Desempenho agronômico de populações de cafeeiros do grupo ‘Bourbon’Agronomic performance of ‘Bourbon’s’ group coffee plants populationsCiências AgráriasCoffea arabicaBreedingMelhoramento genéticoCaracterísticas agronômicasProdutividadeCafeiculturaAgronomic traitsYieldThe coffee breeding research influences directly to the obtainment of coffee trees more productive. The purpose of this study was to evaluate the agronomic characteristics of the Bourbon coffee group plants, in two coffee growing regions of Minas Gerais state, aiming at the populations selection with high productivity, adapted and stable. In experiment consisting of 20 treatments were evaluated 17 populations of Bourbon’s coffee group, and three cultivars widely cultivated in Brazil. We used a randomized block design (RBD) with three replicates, each plot consisted of ten plants. We evaluated the characteristics of bean yield, percentage of beans retained in sieve size 16, vegetative vigor and adaptability and stability in yield (Lavras, Três Pontas e Patrocínio). The populations studied have greater yield potential in South of Minas Gerais, carried out in the counties of Lavras and Três Pontas. The populations 05 (Bourbon Amarelo - Faz. Boa Vista / Campos Altos – MG), 17 (Bourbon Amarelo - Faz. Monte Alegre - Talhão Limoeiro / Alfenas - MG) and 19 (Catuaí Vermelho IAC 144 - Faz. Experimental de Machado - MG), are more productive, adapted and stable. The high productive and good agronomic characteristics by this populations of Bourbon, shows that populations have high potential for genetic selection.A seleção de materiais genéticos de cafeeiros influencia diretamente na obtenção de cafeeiros mais produtivos e com alta qualidade de bebida. Objetiva-se, com este trabalho, avaliar as características agronômicas de cafeeiros do grupo Bourbon, que são amplamente reconhecidos por apresentar alta qualidade da bebida, em duas regiões do estado de Minas Gerais, visando à produção de cafés especiais. Foram avaliados 20 tratamentos, sendo 17 populações de cafeeiros do grupo Bourbon e três cultivares amplamente plantadas no Brasil. Utilizou-se o delineamento em blocos casualizados (DBC), com três repetições e cada parcela foi composta por dez plantas. Em 2005 foram implantados ensaios nas cidades de Lavras, Três Pontas e Patrocínio, no estado de Minas Gerais. Avaliaram-se as características de produtividade de grãos, porcentagem de grãos com peneira 16 e acima, vigor vegetativo, adaptabilidade e estabilidade nos três locais em estudo. As populações estudadas apresentaram maior potencial produtivo na região Sul de Minas, caracterizadas pelas cidades de Lavras e Três Pontas do que na região do Alto Paranaíba. As populações 05 (Bourbon Amarelo - Faz. Boa Vista / Campos Altos – MG), 17 (Bourbon Limoeiro - Faz. Monte Alegre / Alfenas - MG) e 19 (Catuaí Vermelho IAC 144 - Faz. Experimental de Machado - MG), mostraram-se mais produtivas, adaptadas e estáveis. A alta produtividade e as boas características agronômicas apresentadas pelas populações de café Bourbon mostram seu alto potencial para seleção.2016-03-222017-08-01T20:06:05Z2017-08-01T20:06:05Z2016info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfLIMA, A. E. de et al. Desempenho agronômico de populações de cafeeiros do grupo ‘Bourbon’. Coffee Science, Lavras, v. 11, n. 1, p. 22-32, jan./mar. 2016.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13570http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/957Coffee Science; v. 11, n. 1 (2016); 22 - 32Coffee Science; v. 11, n. 1 (2016); 22 - 32Coffee Science; v. 11, n. 1 (2016); 22 - 321984-39091809-6875reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/957/pdf_3http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/downloadSuppFile/957/1209Attribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessLima, Amador Eduardo deMendes, Antônio Nazareno GuimarãesCarvalho, Gladyston RodriguesBotelho, César EliasCastro, Elisa de MeloCardoso, Diego de AbreuLima, Amador Eduardo deMendes, Antônio Nazareno GuimarãesCarvalho, Gladyston RodriguesBotelho, César EliasCastro, Elisa de MeloCardoso, Diego de Abreu2021-02-10T19:53:02Zoai:localhost:1/13570Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-02-10T19:53:02Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Desempenho agronômico de populações de cafeeiros do grupo ‘Bourbon’
Agronomic performance of ‘Bourbon’s’ group coffee plants populations
title Desempenho agronômico de populações de cafeeiros do grupo ‘Bourbon’
spellingShingle Desempenho agronômico de populações de cafeeiros do grupo ‘Bourbon’
Lima, Amador Eduardo de
Ciências Agrárias
Coffea arabica
Breeding
Melhoramento genético
Características agronômicas
Produtividade
Cafeicultura
Agronomic traits
Yield
title_short Desempenho agronômico de populações de cafeeiros do grupo ‘Bourbon’
title_full Desempenho agronômico de populações de cafeeiros do grupo ‘Bourbon’
title_fullStr Desempenho agronômico de populações de cafeeiros do grupo ‘Bourbon’
title_full_unstemmed Desempenho agronômico de populações de cafeeiros do grupo ‘Bourbon’
title_sort Desempenho agronômico de populações de cafeeiros do grupo ‘Bourbon’
author Lima, Amador Eduardo de
author_facet Lima, Amador Eduardo de
Mendes, Antônio Nazareno Guimarães
Carvalho, Gladyston Rodrigues
Botelho, César Elias
Castro, Elisa de Melo
Cardoso, Diego de Abreu
author_role author
author2 Mendes, Antônio Nazareno Guimarães
Carvalho, Gladyston Rodrigues
Botelho, César Elias
Castro, Elisa de Melo
Cardoso, Diego de Abreu
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Lima, Amador Eduardo de
Mendes, Antônio Nazareno Guimarães
Carvalho, Gladyston Rodrigues
Botelho, César Elias
Castro, Elisa de Melo
Cardoso, Diego de Abreu
Lima, Amador Eduardo de
Mendes, Antônio Nazareno Guimarães
Carvalho, Gladyston Rodrigues
Botelho, César Elias
Castro, Elisa de Melo
Cardoso, Diego de Abreu
dc.subject.por.fl_str_mv Ciências Agrárias
Coffea arabica
Breeding
Melhoramento genético
Características agronômicas
Produtividade
Cafeicultura
Agronomic traits
Yield
topic Ciências Agrárias
Coffea arabica
Breeding
Melhoramento genético
Características agronômicas
Produtividade
Cafeicultura
Agronomic traits
Yield
description The coffee breeding research influences directly to the obtainment of coffee trees more productive. The purpose of this study was to evaluate the agronomic characteristics of the Bourbon coffee group plants, in two coffee growing regions of Minas Gerais state, aiming at the populations selection with high productivity, adapted and stable. In experiment consisting of 20 treatments were evaluated 17 populations of Bourbon’s coffee group, and three cultivars widely cultivated in Brazil. We used a randomized block design (RBD) with three replicates, each plot consisted of ten plants. We evaluated the characteristics of bean yield, percentage of beans retained in sieve size 16, vegetative vigor and adaptability and stability in yield (Lavras, Três Pontas e Patrocínio). The populations studied have greater yield potential in South of Minas Gerais, carried out in the counties of Lavras and Três Pontas. The populations 05 (Bourbon Amarelo - Faz. Boa Vista / Campos Altos – MG), 17 (Bourbon Amarelo - Faz. Monte Alegre - Talhão Limoeiro / Alfenas - MG) and 19 (Catuaí Vermelho IAC 144 - Faz. Experimental de Machado - MG), are more productive, adapted and stable. The high productive and good agronomic characteristics by this populations of Bourbon, shows that populations have high potential for genetic selection.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-03-22
2016
2017-08-01T20:06:05Z
2017-08-01T20:06:05Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv LIMA, A. E. de et al. Desempenho agronômico de populações de cafeeiros do grupo ‘Bourbon’. Coffee Science, Lavras, v. 11, n. 1, p. 22-32, jan./mar. 2016.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13570
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/957
identifier_str_mv LIMA, A. E. de et al. Desempenho agronômico de populações de cafeeiros do grupo ‘Bourbon’. Coffee Science, Lavras, v. 11, n. 1, p. 22-32, jan./mar. 2016.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13570
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/957
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/957/pdf_3
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/downloadSuppFile/957/1209
dc.rights.driver.fl_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Coffee Science; v. 11, n. 1 (2016); 22 - 32
Coffee Science; v. 11, n. 1 (2016); 22 - 32
Coffee Science; v. 11, n. 1 (2016); 22 - 32
1984-3909
1809-6875
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1784549974591143936