Influência do meio de cultura, tipo e concentração de citocininas na multiplicação in vitro de amoreira-preta e framboeseira
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000200012 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7181 |
Resumo: | The blackberry and raspberry are species little cultivated in Brazil. However, they represent a valuable diversification option for small farms, once they are rustic and very productive. Root cuttings and softwood stem are the most widely practiced type of propagation. Recently, there has been an increased interest in the use of micropropagation as an alternative technique for fruit plant propagation. Nevertheless, there is a need to adjust the appropriate cultivation condition for each species and/or cultivar for the process to succeed. Therefore, this research aimed at determining the most suitable culture medium (MS and WPM), the effect of cytokinines (BAP, 2iP, Zea) and their concentrations (0; 7,5; 15 e 22,5μM) on in vitro multiplication of blackberry cultivar Xavante and raspberry cultivar Batum and Heritage. The results have shown that the medium MS and the cytokinin BAP at 13 μM for the blackberry 'Xavante' and 12 μM for raspberry 'Batum' and 'Heritage' were more efficient, increasing average leaf number, shoots and buds. For the blackberry, cultivation in MS medium in the absence of regulator promoted an increase in shoot length, whereas for 'Batum' and 'Heritage' raspberries, better results were obtained in the presence of citocinines - zeatin for Batum and 2iP for Heritage, independently of the concentrations. |
id |
UFLA_5b3dc4987951090f5688abff811bb65f |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/7181 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Influência do meio de cultura, tipo e concentração de citocininas na multiplicação in vitro de amoreira-preta e framboeseiraThe influence of culture medium, cytokinin type and concentrations on in vitro multiplication of blackberry and raspberryRubus idaeusRubusCultura de tecidosMicropropagaçãoPequenas frutasTissue cultureMicropropagationSmall fruitsThe blackberry and raspberry are species little cultivated in Brazil. However, they represent a valuable diversification option for small farms, once they are rustic and very productive. Root cuttings and softwood stem are the most widely practiced type of propagation. Recently, there has been an increased interest in the use of micropropagation as an alternative technique for fruit plant propagation. Nevertheless, there is a need to adjust the appropriate cultivation condition for each species and/or cultivar for the process to succeed. Therefore, this research aimed at determining the most suitable culture medium (MS and WPM), the effect of cytokinines (BAP, 2iP, Zea) and their concentrations (0; 7,5; 15 e 22,5μM) on in vitro multiplication of blackberry cultivar Xavante and raspberry cultivar Batum and Heritage. The results have shown that the medium MS and the cytokinin BAP at 13 μM for the blackberry 'Xavante' and 12 μM for raspberry 'Batum' and 'Heritage' were more efficient, increasing average leaf number, shoots and buds. For the blackberry, cultivation in MS medium in the absence of regulator promoted an increase in shoot length, whereas for 'Batum' and 'Heritage' raspberries, better results were obtained in the presence of citocinines - zeatin for Batum and 2iP for Heritage, independently of the concentrations.A amoreira-preta e a framboeseira são espécies pouco cultivadas no Brasil, porém representam uma ótima opção de diversificação para pequenas propriedades, por serem rústicas e com elevada produtividade. A propagação dessas espécies dá-se, principalmente, por meio de estacas de raiz e mesmo de hastes novas, porém, já é crescente o interesse pelo uso da micropropagação como um método alternativo de propagação vegetativa de plantas frutíferas. No entanto, existe a necessidade de se ajustar, para cada espécie, e/ou cultivar, as melhores condições de cultivo, para que se obtenha sucesso no processo. Assim, neste trabalho objetivou-se determinar o melhor meio de cultura (MS e WPM), o efeito das citocininas (BAP, 2iP, Zeatina) e suas concentrações (0; 7,5 ;15 e 22,5 μM) na multiplicação in vitro de amoreira-preta 'Xavante' e de framboeseira 'Batum' e 'Heritage'. De acordo com os resultados obtidos, conclui-se que, o meio MS e a citocinina BAP na concentração de 15 μM foi mais eficiente para ambas as espécies e cultivares, induzindo maior número médio de folhas, brotações e gemas. Quanto ao comprimento das brotações, observou-se um comportamento diferenciado entre espécie, cultivar e regulador. Para amoreira-preta, o cultivo em meio MS na ausência de regulador promoveu o aumento do comprimento das brotações, enquanto que para framboeseira 'Batum' e 'Heritage', melhores resultados foram obtidos na presença de citocininas, respectivamente, Zeatina e 2iP, independentemente das concentrações utilizadas.Editora da Universidade Federal de Lavras2010-04-012015-04-30T13:35:41Z2015-04-30T13:35:41Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000200012LEITZKE, L. N.; DAMIANI, C. R.; SCHUCH, M. W. Influência do meio de cultura, tipo e concentração de citocininas na multiplicação in vitro de amoreira-preta e framboeseira. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 2, p. 352-360, mar./abr. 2010.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7181Ciência e Agrotecnologia v.34 n.2 2010reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLALeitzke, Luciene NolascoDamiani, Claudia RobertaSchuch, Márcia Wulffporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-07-07T15:08:24Zoai:localhost:1/7181Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-07-07T15:08:24Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Influência do meio de cultura, tipo e concentração de citocininas na multiplicação in vitro de amoreira-preta e framboeseira The influence of culture medium, cytokinin type and concentrations on in vitro multiplication of blackberry and raspberry |
title |
Influência do meio de cultura, tipo e concentração de citocininas na multiplicação in vitro de amoreira-preta e framboeseira |
spellingShingle |
Influência do meio de cultura, tipo e concentração de citocininas na multiplicação in vitro de amoreira-preta e framboeseira Leitzke, Luciene Nolasco Rubus idaeus Rubus Cultura de tecidos Micropropagação Pequenas frutas Tissue culture Micropropagation Small fruits |
title_short |
Influência do meio de cultura, tipo e concentração de citocininas na multiplicação in vitro de amoreira-preta e framboeseira |
title_full |
Influência do meio de cultura, tipo e concentração de citocininas na multiplicação in vitro de amoreira-preta e framboeseira |
title_fullStr |
Influência do meio de cultura, tipo e concentração de citocininas na multiplicação in vitro de amoreira-preta e framboeseira |
title_full_unstemmed |
Influência do meio de cultura, tipo e concentração de citocininas na multiplicação in vitro de amoreira-preta e framboeseira |
title_sort |
Influência do meio de cultura, tipo e concentração de citocininas na multiplicação in vitro de amoreira-preta e framboeseira |
author |
Leitzke, Luciene Nolasco |
author_facet |
Leitzke, Luciene Nolasco Damiani, Claudia Roberta Schuch, Márcia Wulff |
author_role |
author |
author2 |
Damiani, Claudia Roberta Schuch, Márcia Wulff |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Leitzke, Luciene Nolasco Damiani, Claudia Roberta Schuch, Márcia Wulff |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Rubus idaeus Rubus Cultura de tecidos Micropropagação Pequenas frutas Tissue culture Micropropagation Small fruits |
topic |
Rubus idaeus Rubus Cultura de tecidos Micropropagação Pequenas frutas Tissue culture Micropropagation Small fruits |
description |
The blackberry and raspberry are species little cultivated in Brazil. However, they represent a valuable diversification option for small farms, once they are rustic and very productive. Root cuttings and softwood stem are the most widely practiced type of propagation. Recently, there has been an increased interest in the use of micropropagation as an alternative technique for fruit plant propagation. Nevertheless, there is a need to adjust the appropriate cultivation condition for each species and/or cultivar for the process to succeed. Therefore, this research aimed at determining the most suitable culture medium (MS and WPM), the effect of cytokinines (BAP, 2iP, Zea) and their concentrations (0; 7,5; 15 e 22,5μM) on in vitro multiplication of blackberry cultivar Xavante and raspberry cultivar Batum and Heritage. The results have shown that the medium MS and the cytokinin BAP at 13 μM for the blackberry 'Xavante' and 12 μM for raspberry 'Batum' and 'Heritage' were more efficient, increasing average leaf number, shoots and buds. For the blackberry, cultivation in MS medium in the absence of regulator promoted an increase in shoot length, whereas for 'Batum' and 'Heritage' raspberries, better results were obtained in the presence of citocinines - zeatin for Batum and 2iP for Heritage, independently of the concentrations. |
publishDate |
2010 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2010-04-01 2015-04-30T13:35:41Z 2015-04-30T13:35:41Z 2015-04-30 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000200012 LEITZKE, L. N.; DAMIANI, C. R.; SCHUCH, M. W. Influência do meio de cultura, tipo e concentração de citocininas na multiplicação in vitro de amoreira-preta e framboeseira. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 2, p. 352-360, mar./abr. 2010. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7181 |
url |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000200012 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7181 |
identifier_str_mv |
LEITZKE, L. N.; DAMIANI, C. R.; SCHUCH, M. W. Influência do meio de cultura, tipo e concentração de citocininas na multiplicação in vitro de amoreira-preta e framboeseira. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 2, p. 352-360, mar./abr. 2010. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
dc.source.none.fl_str_mv |
Ciência e Agrotecnologia v.34 n.2 2010 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1784550159862988800 |