The effect of Co60 on the physical and physicochemical properties of rice

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Guimarães, Ívina Catarina de Oliveira
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Pereira, Joelma, Cornélio, Vanda Maria de Oliveira, Batista, Luís Roberto, Ferreira, Eric Batista
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5158
Resumo: Owing to its chemical composition and production chain, rice is susceptible to contamination by fungi. Among other techniques, the application of gamma radiation has been suggested as a method to ensure food safety. However, such radiation can alter the chemical composition of the food. Thus, the objective of the present work is to evaluate the centesimal composition, caloric value, pH, total titratable acidity, and coloration of polished white rice subjected to different doses of Co 60 gamma radiation (0 kGy, 6.5 kGy, and 7.5 kGy). The results demonstrated that while gamma radiation did not cause significant alterations in the centesimal composition, caloric value, and titratable acidity of the rice, increasing doses substantially decreased the pH and intensified the coloration. Under controlled radiation conditions, a 6.5-kGy dose can render rice safe for consumption without significantly compromising its physical and physicochemical properties.
id UFLA_5c9d4240146a7743770cb255247ab4cc
oai_identifier_str oai:localhost:1/5158
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling The effect of Co60 on the physical and physicochemical properties of riceEfeito da irradiação gama (Co 60 ) nas propriedades físicas e físico-químicas do arrozFood irradiationFood propertiesFood safetyIrradiação de alimentosPropriedades dos alimentosSegurança alimentarOwing to its chemical composition and production chain, rice is susceptible to contamination by fungi. Among other techniques, the application of gamma radiation has been suggested as a method to ensure food safety. However, such radiation can alter the chemical composition of the food. Thus, the objective of the present work is to evaluate the centesimal composition, caloric value, pH, total titratable acidity, and coloration of polished white rice subjected to different doses of Co 60 gamma radiation (0 kGy, 6.5 kGy, and 7.5 kGy). The results demonstrated that while gamma radiation did not cause significant alterations in the centesimal composition, caloric value, and titratable acidity of the rice, increasing doses substantially decreased the pH and intensified the coloration. Under controlled radiation conditions, a 6.5-kGy dose can render rice safe for consumption without significantly compromising its physical and physicochemical properties.O arroz apresenta composição química e cadeia produtiva susceptíveis à contaminação por fungos. Entre outras técnicas, a aplicação de radiação gama tem sido sugerida como um método para assegurar a segurança dos alimentos. No entanto, esta radiação pode alterar a composição química do alimento. Assim, o objetivo do presente trabalho foi avaliar a composição centesimal, o valor calórico, o pH, a acidez titulável total e a coloração do arroz branco polido submetido a diferentes doses de radiação gama Co 60 (0 kGy, 6,5 kGy e 7,5 kGy). Os resultados demonstraram que a irradiação gama não promoveu alterações significativas na composição centesimal, valor calórico e acidez titulável do arroz, porém foi substancial para promover uma diminuição do pH e intensificação da coloração, à medida que se aumentavam as doses. Sob condições controladas de irradiação, a dose de 6,5 kGy, pode tornar o arroz seguro para o consumo sem comprometer significativamente suas propriedades físicas e físico-química.Editora da Universidade Federal de Lavras2015-03-11T18:34:46Z2015-03-11T18:34:46Z2012-03-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfGUIMARÃES, I. C. O. et al. The effect of Co60 on the physical and physicochemical properties of rice. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 36, n. 2, p. 2010-2016, Mar./Apr. 2012.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5158Ciência e Agrotecnologiareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAGuimarães, Ívina Catarina de OliveiraPereira, JoelmaCornélio, Vanda Maria de OliveiraBatista, Luís RobertoFerreira, Eric Batistainfo:eu-repo/semantics/openAccesseng2023-04-24T18:15:01Zoai:localhost:1/5158Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-04-24T18:15:01Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv The effect of Co60 on the physical and physicochemical properties of rice
Efeito da irradiação gama (Co 60 ) nas propriedades físicas e físico-químicas do arroz
title The effect of Co60 on the physical and physicochemical properties of rice
spellingShingle The effect of Co60 on the physical and physicochemical properties of rice
Guimarães, Ívina Catarina de Oliveira
Food irradiation
Food properties
Food safety
Irradiação de alimentos
Propriedades dos alimentos
Segurança alimentar
title_short The effect of Co60 on the physical and physicochemical properties of rice
title_full The effect of Co60 on the physical and physicochemical properties of rice
title_fullStr The effect of Co60 on the physical and physicochemical properties of rice
title_full_unstemmed The effect of Co60 on the physical and physicochemical properties of rice
title_sort The effect of Co60 on the physical and physicochemical properties of rice
author Guimarães, Ívina Catarina de Oliveira
author_facet Guimarães, Ívina Catarina de Oliveira
Pereira, Joelma
Cornélio, Vanda Maria de Oliveira
Batista, Luís Roberto
Ferreira, Eric Batista
author_role author
author2 Pereira, Joelma
Cornélio, Vanda Maria de Oliveira
Batista, Luís Roberto
Ferreira, Eric Batista
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Guimarães, Ívina Catarina de Oliveira
Pereira, Joelma
Cornélio, Vanda Maria de Oliveira
Batista, Luís Roberto
Ferreira, Eric Batista
dc.subject.por.fl_str_mv Food irradiation
Food properties
Food safety
Irradiação de alimentos
Propriedades dos alimentos
Segurança alimentar
topic Food irradiation
Food properties
Food safety
Irradiação de alimentos
Propriedades dos alimentos
Segurança alimentar
description Owing to its chemical composition and production chain, rice is susceptible to contamination by fungi. Among other techniques, the application of gamma radiation has been suggested as a method to ensure food safety. However, such radiation can alter the chemical composition of the food. Thus, the objective of the present work is to evaluate the centesimal composition, caloric value, pH, total titratable acidity, and coloration of polished white rice subjected to different doses of Co 60 gamma radiation (0 kGy, 6.5 kGy, and 7.5 kGy). The results demonstrated that while gamma radiation did not cause significant alterations in the centesimal composition, caloric value, and titratable acidity of the rice, increasing doses substantially decreased the pH and intensified the coloration. Under controlled radiation conditions, a 6.5-kGy dose can render rice safe for consumption without significantly compromising its physical and physicochemical properties.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012-03-30
2015-03-11T18:34:46Z
2015-03-11T18:34:46Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv GUIMARÃES, I. C. O. et al. The effect of Co60 on the physical and physicochemical properties of rice. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 36, n. 2, p. 2010-2016, Mar./Apr. 2012.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5158
identifier_str_mv GUIMARÃES, I. C. O. et al. The effect of Co60 on the physical and physicochemical properties of rice. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 36, n. 2, p. 2010-2016, Mar./Apr. 2012.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5158
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
dc.source.none.fl_str_mv Ciência e Agrotecnologia
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439310892040192