Efeitos de águas residuárias de café no crescimento vegetativo de cafeeiros em seu primeiro ano
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2009 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41924 |
Resumo: | Using the soil as a form of treatment and final disposal for coffee wastewater(CW), considering its water and nutrient content to the coffee, solves environmental problems and reduces production costs for coffee growers. This research had the objective to evaluate the influence of different potassium levels from WC on the growth of (Coffea arabica L.), Catuaí' and Catucaí' coffee varieties, in their fist year, as well the potassium increase and electrical conductivity in the soil solution. The experiment was carried out in a greenhouse of the Engineering Department, of Universidade Federal de Lavras, in Lavras - MG, Brazil. The treatment levels were defined as: 30 mg L-1; 65 mg L-1; 100 mg L-1; 135 mg L-1 of potassium (K+), applied through CW and the control (irrigation water and conventional fertilization). Coffee processing wastewater with concentration up to 135 mg L-1 of potassium contributes to coffee growth, specifically, plant height and shoot diameter, showing to be equal or even better than irrigation water and potassium via conventional fertilizers. In addition, during the period evaluated the increase in soil potassium concentration was not enough to increase electrical conductivity to levels that could affect plant growth. |
id |
UFLA_5fad0355b23502ccc832d57a69d4cadd |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/41924 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Efeitos de águas residuárias de café no crescimento vegetativo de cafeeiros em seu primeiro anoEffects of processing coffee wastewater on first year coffee plants growthPlantas - Efeito do potássioCondutividade elétricaÁguas residuárias - ReusoCafé - AdubaçãoPlants - Potassium effectElectrical conductivityWastewater - ReuseCoffee - FertilizersUsing the soil as a form of treatment and final disposal for coffee wastewater(CW), considering its water and nutrient content to the coffee, solves environmental problems and reduces production costs for coffee growers. This research had the objective to evaluate the influence of different potassium levels from WC on the growth of (Coffea arabica L.), Catuaí' and Catucaí' coffee varieties, in their fist year, as well the potassium increase and electrical conductivity in the soil solution. The experiment was carried out in a greenhouse of the Engineering Department, of Universidade Federal de Lavras, in Lavras - MG, Brazil. The treatment levels were defined as: 30 mg L-1; 65 mg L-1; 100 mg L-1; 135 mg L-1 of potassium (K+), applied through CW and the control (irrigation water and conventional fertilization). Coffee processing wastewater with concentration up to 135 mg L-1 of potassium contributes to coffee growth, specifically, plant height and shoot diameter, showing to be equal or even better than irrigation water and potassium via conventional fertilizers. In addition, during the period evaluated the increase in soil potassium concentration was not enough to increase electrical conductivity to levels that could affect plant growth.Ao utilizar o solo como forma de tratamento e de disposição final de águas residuárias de café (ARC) e essa como fonte de água e de nutrientes para os cafeeiros, solucionam-se problemas ambientais e diminuem-se os custos de produção para o cafeicultor. Este trabalho teve por objetivo avaliar os efeitos de diferentes doses de potássio aplicadas via ARC no crescimento vegetativo de cafeeiros (Coffea arabica L.), Catuaí' e Catucaí', em seu primeiro ano, bem como o incremento de potássio e a condutividade elétrica na solução do solo. O estudo foi desenvolvido em casa de vegetação do Departamento de Engenharia, na Universidade Federal de Lavras, no município de Lavras - MG. Os tratamentos foram definidos por diferentes doses de potássio (K+): 30 mg L-1; 65 mg L-1; 100 mg L-1; 135 mg L-1, aplicadas via ARC, e pela testemunha (água de irrigação e adubação convencional). ARC com concentrações até 135 mg L-1 de potássio contribui para o crescimento vegetativo do cafeeiro, especificamente, altura de planta e diâmetro do ramo ortotrópico, mostrando-se igualmente, ou melhor, que a água de irrigação e potássio por meio da adubação convencional. Além disso, o aumento na concentração de potássio do solo em todos os tratamentos não foi suficiente para aumentar a condutividade elétrica em níveis que possam afetar o crescimento da planta, no período avaliado.Associação Brasileira de Engenharia Agrícola2020-07-14T17:17:10Z2020-07-14T17:17:10Z2009info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfRIBEIRO, M. S. et al. Efeitos de águas residuárias de café no crescimento vegetativo de cafeeiros em seu primeiro ano. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 29, n. 4, p. 569-577, out./dez. 2009.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41924Engenharia Agrícolareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessRibeiro, Moisés S.Lima, Luiz AntonioFaria, Fábio Henrique de SouzaRezende, Fátima ConceiçãoFaria, Lucas do Amaralpor2023-05-02T17:44:38Zoai:localhost:1/41924Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-05-02T17:44:38Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Efeitos de águas residuárias de café no crescimento vegetativo de cafeeiros em seu primeiro ano Effects of processing coffee wastewater on first year coffee plants growth |
title |
Efeitos de águas residuárias de café no crescimento vegetativo de cafeeiros em seu primeiro ano |
spellingShingle |
Efeitos de águas residuárias de café no crescimento vegetativo de cafeeiros em seu primeiro ano Ribeiro, Moisés S. Plantas - Efeito do potássio Condutividade elétrica Águas residuárias - Reuso Café - Adubação Plants - Potassium effect Electrical conductivity Wastewater - Reuse Coffee - Fertilizers |
title_short |
Efeitos de águas residuárias de café no crescimento vegetativo de cafeeiros em seu primeiro ano |
title_full |
Efeitos de águas residuárias de café no crescimento vegetativo de cafeeiros em seu primeiro ano |
title_fullStr |
Efeitos de águas residuárias de café no crescimento vegetativo de cafeeiros em seu primeiro ano |
title_full_unstemmed |
Efeitos de águas residuárias de café no crescimento vegetativo de cafeeiros em seu primeiro ano |
title_sort |
Efeitos de águas residuárias de café no crescimento vegetativo de cafeeiros em seu primeiro ano |
author |
Ribeiro, Moisés S. |
author_facet |
Ribeiro, Moisés S. Lima, Luiz Antonio Faria, Fábio Henrique de Souza Rezende, Fátima Conceição Faria, Lucas do Amaral |
author_role |
author |
author2 |
Lima, Luiz Antonio Faria, Fábio Henrique de Souza Rezende, Fátima Conceição Faria, Lucas do Amaral |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Ribeiro, Moisés S. Lima, Luiz Antonio Faria, Fábio Henrique de Souza Rezende, Fátima Conceição Faria, Lucas do Amaral |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Plantas - Efeito do potássio Condutividade elétrica Águas residuárias - Reuso Café - Adubação Plants - Potassium effect Electrical conductivity Wastewater - Reuse Coffee - Fertilizers |
topic |
Plantas - Efeito do potássio Condutividade elétrica Águas residuárias - Reuso Café - Adubação Plants - Potassium effect Electrical conductivity Wastewater - Reuse Coffee - Fertilizers |
description |
Using the soil as a form of treatment and final disposal for coffee wastewater(CW), considering its water and nutrient content to the coffee, solves environmental problems and reduces production costs for coffee growers. This research had the objective to evaluate the influence of different potassium levels from WC on the growth of (Coffea arabica L.), Catuaí' and Catucaí' coffee varieties, in their fist year, as well the potassium increase and electrical conductivity in the soil solution. The experiment was carried out in a greenhouse of the Engineering Department, of Universidade Federal de Lavras, in Lavras - MG, Brazil. The treatment levels were defined as: 30 mg L-1; 65 mg L-1; 100 mg L-1; 135 mg L-1 of potassium (K+), applied through CW and the control (irrigation water and conventional fertilization). Coffee processing wastewater with concentration up to 135 mg L-1 of potassium contributes to coffee growth, specifically, plant height and shoot diameter, showing to be equal or even better than irrigation water and potassium via conventional fertilizers. In addition, during the period evaluated the increase in soil potassium concentration was not enough to increase electrical conductivity to levels that could affect plant growth. |
publishDate |
2009 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2009 2020-07-14T17:17:10Z 2020-07-14T17:17:10Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
RIBEIRO, M. S. et al. Efeitos de águas residuárias de café no crescimento vegetativo de cafeeiros em seu primeiro ano. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 29, n. 4, p. 569-577, out./dez. 2009. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41924 |
identifier_str_mv |
RIBEIRO, M. S. et al. Efeitos de águas residuárias de café no crescimento vegetativo de cafeeiros em seu primeiro ano. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 29, n. 4, p. 569-577, out./dez. 2009. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41924 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Associação Brasileira de Engenharia Agrícola |
publisher.none.fl_str_mv |
Associação Brasileira de Engenharia Agrícola |
dc.source.none.fl_str_mv |
Engenharia Agrícola reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439307663474688 |