Classificação física e composição química do café submetido a diferentes tratamentos fungicidas
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Data de Publicação: | 2009 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por eng |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13691 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/174 |
Resumo: | The objective of this work was to ascertain the influence of different fungal disease control methods for coffee (Coffea arabica L.) on the physical classification and chemical composition of coffee beans These practices were undertaken in agricultural years 2002/03 and 2003/04. A completely random design was used with subdivided plots, using repetitions in 2 x 3 factorial scheme, and two harvests and three fungicide treatments (systemic fungicide, trade name Ópera®, cupric fungicide, trade name Cobox®, and non-treated control with fungicides). The fruits were separated in parchment and floaters. The quality evaluations of the beans took place through physical and chemical analyses. The Opera® and Cobox® fungicide treatments influence the classification by type and the chemical composition of the floaters in a positive way. The Opera® fungicide provides higher results in total sugars of floaters. |
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Classificação física e composição química do café submetido a diferentes tratamentos fungicidasPhysical analyses and quimical composition of coffee submitted to different fungicidal treatmentsCoffea arabica - QualidadeFungicidesFungicidasCafé - Composição químicaCafé - ManejoThe objective of this work was to ascertain the influence of different fungal disease control methods for coffee (Coffea arabica L.) on the physical classification and chemical composition of coffee beans These practices were undertaken in agricultural years 2002/03 and 2003/04. A completely random design was used with subdivided plots, using repetitions in 2 x 3 factorial scheme, and two harvests and three fungicide treatments (systemic fungicide, trade name Ópera®, cupric fungicide, trade name Cobox®, and non-treated control with fungicides). The fruits were separated in parchment and floaters. The quality evaluations of the beans took place through physical and chemical analyses. The Opera® and Cobox® fungicide treatments influence the classification by type and the chemical composition of the floaters in a positive way. The Opera® fungicide provides higher results in total sugars of floaters.Objetivando verificar a influência de diferentes métodos de controle de doenças fúngicas do cafeeiro (Coffea arabica L.) na classificação física e na composição química dos grãos de café, foi conduzido este ensaio nos anos agrícolas 2002/03 e 2003/04. O delineamento utilizado foi o inteiramente casualizado com parcelas subdivididas, utilizando quatro repetições, em esquema fatorial 2 x 3, compreendendo duas safras e três tratamentos fungicidas (fungicida sistêmico, nome comercial Ópera®, fungicida cúprico, nome comercial Cobox®, e testemunha não tratada com fungicidas). Os frutos foram separados em cereja descascado e boia. Os tratamentos fungicidas Ópera® e Cobox® utilizados para o controle da ferrugem e cercóspora, influenciam de maneira positiva a classificação por tipo e a composição química do café boia. A aplicação do fungicida Ópera® proporciona melhores resultados nos teores de açúcares totais do café boia do que os demais tratamentos aplicados.2009-12-312017-08-01T20:06:56Z2017-08-01T20:06:56Z2009info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfABRAHÃO, A. A. et al. Classificação física e composição química do café submetido a diferentes tratamentos fungicidas. Coffee Science, Lavras, v. 4, n. 2, p. 100-109, jul./dez. 2009.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13691http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/174Coffee Science; v. 4, n. 2 (2009); 100-109Coffee Science; v. 4, n. 2 (2009); 100-109Coffee Science; v. 4, n. 2 (2009); 100-1091984-39091809-6875reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporenghttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/174/200http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/174/pdf_11Attribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessAbrahão, Adriano AndradePereira, Rosemary Gualberto Fonseca AlvarengaBorém, Flavio MeiraRezende, Juliana Costa deBarbosa, Jose CarlosAbrahão, Adriano AndradePereira, Rosemary Gualberto Fonseca AlvarengaBorém, Flavio MeiraRezende, Juliana Costa deBarbosa, Jose Carlos2021-03-09T18:52:19Zoai:localhost:1/13691Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-03-09T18:52:19Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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The objective of this work was to ascertain the influence of different fungal disease control methods for coffee (Coffea arabica L.) on the physical classification and chemical composition of coffee beans These practices were undertaken in agricultural years 2002/03 and 2003/04. A completely random design was used with subdivided plots, using repetitions in 2 x 3 factorial scheme, and two harvests and three fungicide treatments (systemic fungicide, trade name Ópera®, cupric fungicide, trade name Cobox®, and non-treated control with fungicides). The fruits were separated in parchment and floaters. The quality evaluations of the beans took place through physical and chemical analyses. The Opera® and Cobox® fungicide treatments influence the classification by type and the chemical composition of the floaters in a positive way. The Opera® fungicide provides higher results in total sugars of floaters. |
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