Estudo da repetibilidade genética em clones de couve
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Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/36387 |
Resumo: | During the growing season of cabbage, several harvests may be carried out. Thus, establishing the minimum number of measurements for a reliable selection of superior genotypes is necessary. This research aimed to estimate the minimum number of measurements for selecting cabbage clones with greater efficiency and reliability through the repeatability study. The experiment was carried out at Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri using randomized block design with 27 genotypes of cabbage, four replications and five individuals per plot. During 10 weeks we evaluated weekly the following parameters: plant height, stem diameter, length and width of the leaf blade, number of marketable leaves, number of total leaves and number of shoots. We used analysis of variance methods, principal components analysis and structural analysis in study of repeatability. The characteristics studied showed high values for estimating the coefficient of repeatability. Only three harvests are sufficient to permit reliable selection of the best genotypes for all traits. |
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Estudo da repetibilidade genética em clones de couveStudy of genetic repeatability in cabbage clonesBrassica oleracea var. acephalaNúmero de avaliaçõesNúmero de mediçõesAnálise multivariadaNumber of evaluationsNumber of measurementsMultivariate analysisDuring the growing season of cabbage, several harvests may be carried out. Thus, establishing the minimum number of measurements for a reliable selection of superior genotypes is necessary. This research aimed to estimate the minimum number of measurements for selecting cabbage clones with greater efficiency and reliability through the repeatability study. The experiment was carried out at Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri using randomized block design with 27 genotypes of cabbage, four replications and five individuals per plot. During 10 weeks we evaluated weekly the following parameters: plant height, stem diameter, length and width of the leaf blade, number of marketable leaves, number of total leaves and number of shoots. We used analysis of variance methods, principal components analysis and structural analysis in study of repeatability. The characteristics studied showed high values for estimating the coefficient of repeatability. Only three harvests are sufficient to permit reliable selection of the best genotypes for all traits.Durante o ciclo vegetativo da couve é possível fazer várias colheitas. Dessa forma, é necessário estabelecer o número mínimo de colheitas que possibilita a seleção confiável de genótipos superiores. Objetivou-se estimar o número mínimo de medições para a seleção de clones de couve com maior eficiência e confiabilidade por meio do estudo de repetibilidade. O experimento foi conduzido na Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, utilizando o delineamento em blocos casualizados com 27 genótipos de couve, quatro repetições e cinco indivíduos por parcela. Durante 10 semanas foram avaliadas semanalmente a altura das plantas, diâmetro do caule, comprimento e largura do limbo foliar, número de folhas comerciais, número de folhas totais e número de brotações. Foram utilizados os métodos da análise de variância, componentes principais e análise estrutural no estudo de repetibilidade. As características estudadas tiveram altas estimativas do coeficiente de repetibilidade. Apenas três colheitas possibilitam a seleção confiável dos melhores genótipos para todas as características avaliadas.Associação Brasileira de Horticultura (ABH)2019-08-21T20:48:26Z2019-08-21T20:48:26Z2016-03info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfAZEVEDO, A. M. et al. Estudo da repetibilidade genética em clones de couve. Horticultura Brasileira, Vitória da Conquista, v. 34, n. 1, p. 54-58, jan./mar. 2016. DOI: 10.1590/S0102-053620160000100008.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/36387Horticultura Brasileirareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessAzevedo, Alcinei M.Andrade Júnior, Valter C.Pedrosa, Carlos E.Valadares, Nermy R.Andrade, Renner F.Souza, Jéssyca R. S.por2023-05-26T18:45:12Zoai:localhost:1/36387Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-05-26T18:45:12Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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