Efeito da irrigação com água salina em um solo cultivado com o feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Santana, Márcio José de
Data de Publicação: 2003
Outros Autores: Carvalho, Jacinto de Assunção, Silva, Élio Lemos da, Miguel, Douglas da Silva
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000200027
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5697
Resumo: The objective this study was to evaluate the different irrigation water salt concentrations effects in the salinization of a "Dystrophic Dusky Red Latossol", cultivated with (Phaseolus vulgaris L. CV ESAL 686). The experiment was carried out in a greenhouse in the Engineering Department at Federal University of Lavras, of Lavras – MG to avoid the interference of the precipitations. The treatments consisted of five level of water salt concentration (electric conductivity of 0.10; 1.0; 2.5; 4.0 and 5.5 dS m-1) with six replications. The electric conductivity of the soil saturation extract was measured at the beginning of the experiment, at the end of the vegetative phase and after the crop harvest. A decrease of soil salinity was verified for the 0.1 dS m-1 treatment in measurements during the experiment. There was significant increase of soil salinity for the other treatments: 116.98%, 195.10%, 565.84% and 955.17% for the levels 1.0; 2.5; 4.0 and 5.5 dS m-1, respectively. There was an accentuated decrease of crop production as the levels of soil salinity increased. The increase of the water salinity promoted a linear increment in the soil electric conductivity and osmotic potential.
id UFLA_779d06283ec26a9fa316442487394aa3
oai_identifier_str oai:localhost:1/5697
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Efeito da irrigação com água salina em um solo cultivado com o feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.)Effect of irrigation water salinity in a soilcultivated with french beans (Phaseolus vulgaris L.)Salinidade do soloFeijoeiroIrrigaçãoPhaseolus vulgarisSoil salinityBeansIrrigationThe objective this study was to evaluate the different irrigation water salt concentrations effects in the salinization of a "Dystrophic Dusky Red Latossol", cultivated with (Phaseolus vulgaris L. CV ESAL 686). The experiment was carried out in a greenhouse in the Engineering Department at Federal University of Lavras, of Lavras – MG to avoid the interference of the precipitations. The treatments consisted of five level of water salt concentration (electric conductivity of 0.10; 1.0; 2.5; 4.0 and 5.5 dS m-1) with six replications. The electric conductivity of the soil saturation extract was measured at the beginning of the experiment, at the end of the vegetative phase and after the crop harvest. A decrease of soil salinity was verified for the 0.1 dS m-1 treatment in measurements during the experiment. There was significant increase of soil salinity for the other treatments: 116.98%, 195.10%, 565.84% and 955.17% for the levels 1.0; 2.5; 4.0 and 5.5 dS m-1, respectively. There was an accentuated decrease of crop production as the levels of soil salinity increased. The increase of the water salinity promoted a linear increment in the soil electric conductivity and osmotic potential.Conduziu-se este trabalho com o objetivo de avaliar os efeitos de diferentes concentrações de sal, da água de irrigação, na salinização de um Latossolo Roxo distrófico, onde cultivou-se o feijoeiro (Phaseolus vulgaris L. CV ESAL 686). O experimento foi conduzido em casa-de-vegetação no Departamento de Engenharia da Universidade Federal de Lavras, em Lavras, MG, com o propósito de evitar a interferência das precipitações pluviométricas. Os tratamentos consistiram de cinco níveis de salinidade da água (condutividade elétrica de 0,1; 1,0; 2,5; 4,0 e 5,5 dS m-1) com seis repetições. A condutividade elétrica do extrato saturado do solo foi medida no início do experimento, no final da fase vegetativa e após a colheita. Constatou-se uma diminuição da salinidade do solo para o tratamento 0,1 dS m-1, nas diferentes datas de análise do extrato. Para os demais tratamentos, houve um aumento significativo na salinidade: 116,98%, 195,10%, 565,84% e 955,17% para os níveis 1,0; 2,5; 4,0 e 5,5 dS m-1, respectivamente. Houve uma queda acentuada de produção com níveis crescentes de salinidade do solo. O aumento da salinidade da água promoveu um acréscimo linear na condutividade elétrica do solo e no potencial osmótico.Editora da Universidade Federal de Lavras2003-04-012015-04-30T13:32:40Z2015-04-30T13:32:40Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000200027SANTANA, M. J. de et al. Efeito da irrigação com água salina em um solo cultivado com o feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.). Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 27, n. 2, p. 443-450, mar./abr. 2003.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5697Ciência e Agrotecnologia v.27 n.2 2003reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLASantana, Márcio José deCarvalho, Jacinto de AssunçãoSilva, Élio Lemos daMiguel, Douglas da Silvaporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-05-18T19:49:26Zoai:localhost:1/5697Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-05-18T19:49:26Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Efeito da irrigação com água salina em um solo cultivado com o feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.)
Effect of irrigation water salinity in a soilcultivated with french beans (Phaseolus vulgaris L.)
title Efeito da irrigação com água salina em um solo cultivado com o feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.)
spellingShingle Efeito da irrigação com água salina em um solo cultivado com o feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.)
Santana, Márcio José de
Salinidade do solo
Feijoeiro
Irrigação
Phaseolus vulgaris
Soil salinity
Beans
Irrigation
title_short Efeito da irrigação com água salina em um solo cultivado com o feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.)
title_full Efeito da irrigação com água salina em um solo cultivado com o feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.)
title_fullStr Efeito da irrigação com água salina em um solo cultivado com o feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.)
title_full_unstemmed Efeito da irrigação com água salina em um solo cultivado com o feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.)
title_sort Efeito da irrigação com água salina em um solo cultivado com o feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.)
author Santana, Márcio José de
author_facet Santana, Márcio José de
Carvalho, Jacinto de Assunção
Silva, Élio Lemos da
Miguel, Douglas da Silva
author_role author
author2 Carvalho, Jacinto de Assunção
Silva, Élio Lemos da
Miguel, Douglas da Silva
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Santana, Márcio José de
Carvalho, Jacinto de Assunção
Silva, Élio Lemos da
Miguel, Douglas da Silva
dc.subject.por.fl_str_mv Salinidade do solo
Feijoeiro
Irrigação
Phaseolus vulgaris
Soil salinity
Beans
Irrigation
topic Salinidade do solo
Feijoeiro
Irrigação
Phaseolus vulgaris
Soil salinity
Beans
Irrigation
description The objective this study was to evaluate the different irrigation water salt concentrations effects in the salinization of a "Dystrophic Dusky Red Latossol", cultivated with (Phaseolus vulgaris L. CV ESAL 686). The experiment was carried out in a greenhouse in the Engineering Department at Federal University of Lavras, of Lavras – MG to avoid the interference of the precipitations. The treatments consisted of five level of water salt concentration (electric conductivity of 0.10; 1.0; 2.5; 4.0 and 5.5 dS m-1) with six replications. The electric conductivity of the soil saturation extract was measured at the beginning of the experiment, at the end of the vegetative phase and after the crop harvest. A decrease of soil salinity was verified for the 0.1 dS m-1 treatment in measurements during the experiment. There was significant increase of soil salinity for the other treatments: 116.98%, 195.10%, 565.84% and 955.17% for the levels 1.0; 2.5; 4.0 and 5.5 dS m-1, respectively. There was an accentuated decrease of crop production as the levels of soil salinity increased. The increase of the water salinity promoted a linear increment in the soil electric conductivity and osmotic potential.
publishDate 2003
dc.date.none.fl_str_mv 2003-04-01
2015-04-30T13:32:40Z
2015-04-30T13:32:40Z
2015-04-30
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000200027
SANTANA, M. J. de et al. Efeito da irrigação com água salina em um solo cultivado com o feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.). Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 27, n. 2, p. 443-450, mar./abr. 2003.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5697
url http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000200027
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5697
identifier_str_mv SANTANA, M. J. de et al. Efeito da irrigação com água salina em um solo cultivado com o feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.). Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 27, n. 2, p. 443-450, mar./abr. 2003.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
dc.source.none.fl_str_mv Ciência e Agrotecnologia v.27 n.2 2003
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439256285347840