Variabilidade espacial de atributos físicos do solo e características agronômicas da cultura do café
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/429 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13505 |
Resumo: | Precision agriculture differs from the conventional by uniting spatial relationships to the variability in the field, becoming an important management tool of the agricultural systems. Thus, the present study aimed to evaluate, by classical statistics, geoestatistics and principles of precision agriculture, some physical attributes indicative of soil compaction, such as bulk density, soil penetration resistance and clay content, and some agronomic characteristics of the coffee plant, such as height and yield. The study was conducted at Brejão farm, located in Três Pontas, MG. As data base were collected bulk density, soil resistance to penetration and clay content, at different depths, and also the height and yield of coffee plants in a 24 points irregular grid. The variables generally presented moderate to strong spatial dependence. Observing the maps of soilvariables with of coffee’s variables, it was possible to note that the plant height and yield was high where bulk density, for all evaluated soil layers. There was also higher yield and plant height in regions with lower clay content and lower values of soil resistance to penetration, in all soil layers evaluated. |
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Variabilidade espacial de atributos físicos do solo e características agronômicas da cultura do caféSpatial variability of soil physical attributes and agronomic characteristics of coffee gropCafé – ProdutividadeAgricultura de precisão – Métodos estatísticosGeologia – Métodos estatísticosSolos argilososSolos – PermeabilidadeSolos – CompactaçãoCoffee – ProductivityPrecision farming – Statistical methodsGeology – Statistical methodsClay soilsSoil permeabilitySoil compactionCoffea arabicaPrecision agriculture differs from the conventional by uniting spatial relationships to the variability in the field, becoming an important management tool of the agricultural systems. Thus, the present study aimed to evaluate, by classical statistics, geoestatistics and principles of precision agriculture, some physical attributes indicative of soil compaction, such as bulk density, soil penetration resistance and clay content, and some agronomic characteristics of the coffee plant, such as height and yield. The study was conducted at Brejão farm, located in Três Pontas, MG. As data base were collected bulk density, soil resistance to penetration and clay content, at different depths, and also the height and yield of coffee plants in a 24 points irregular grid. The variables generally presented moderate to strong spatial dependence. Observing the maps of soilvariables with of coffee’s variables, it was possible to note that the plant height and yield was high where bulk density, for all evaluated soil layers. There was also higher yield and plant height in regions with lower clay content and lower values of soil resistance to penetration, in all soil layers evaluated.A agricultura de precisão difere da convencional por unir relações espaciais à variabilidade existente no campo, tornando-se uma importante ferramenta de gestão do sistema agrícola. Objetivou-se, no presente trabalho, avaliar, por meio da estatística clássica, geoestatística e de princípios de agricultura de precisão, alguns atributos físicos do solo indicativos de compactação, como a densidade do solo, resistência mecânica à penetração e teor de argila, além de algumas características agronômicas da planta de café, como a altura e a produtividade. O trabalho foi realizado na fazenda Brejão, localizada nomunicípio de Três Pontas, MG. Em uma malha irregular de 24 pontos, foram coletados dados de densidade do solo, resistência do solo à penetração e teor de argila, em diferentes profundidades, bem como a altura e produtividade das plantas de café. De modo geral, as variáveis apresentaram dependência espacial moderada ou forte. Observando os mapas de solo com os de mapas da cultura do café, de modo geral, percebe-se que a produtividade e a altura das plantas são maiores em regiões em que há maiores valores de densidade do solo, para todas as camadas de solo avaliadas. Houve também maior produtividade e altura de plantas nas regiões com menores teores de argila e menores valores de resistência do solo à penetração, em todas as camadas de solo avaliadas.FAPEMIGCarvalho, Luis Carlos CiriloSilva, Fábio Moreira daFerraz, Gabriel Araújo e SilvaSilva, Flávio Castro daStracieri, Juliana2014-01-172017-08-01T20:05:40Z2017-08-01T20:05:40Z2017-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/429http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13505Coffee Science; v. 8, n. 3 (2013); 265-275Coffee Science; v. 8, n. 3 (2013); 265-275Coffee Science; v. 8, n. 3 (2013); 265-2751984-39091809-6875reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/429/pdf_38info:eu-repo/semantics/openAccess2023-05-02T18:03:15Zoai:localhost:1/13505Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-05-02T18:03:15Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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Precision agriculture differs from the conventional by uniting spatial relationships to the variability in the field, becoming an important management tool of the agricultural systems. Thus, the present study aimed to evaluate, by classical statistics, geoestatistics and principles of precision agriculture, some physical attributes indicative of soil compaction, such as bulk density, soil penetration resistance and clay content, and some agronomic characteristics of the coffee plant, such as height and yield. The study was conducted at Brejão farm, located in Três Pontas, MG. As data base were collected bulk density, soil resistance to penetration and clay content, at different depths, and also the height and yield of coffee plants in a 24 points irregular grid. The variables generally presented moderate to strong spatial dependence. Observing the maps of soilvariables with of coffee’s variables, it was possible to note that the plant height and yield was high where bulk density, for all evaluated soil layers. There was also higher yield and plant height in regions with lower clay content and lower values of soil resistance to penetration, in all soil layers evaluated. |
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